Pazartesi günü İzmir Atatürk Lisesi’nde, meslektaşlarım Cafer Gök ve Yalçın Önder ile birlikte “Ödeme emri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdik.
Üç bölüm halinde hazırladığımız geniş çaplı sunumun “ana başlıklarını” bu hafta, özellikle ana başlıklarını diyorum zira konu bir hafta bu köşede yayımlansa ancak biter, ilerleyen haftalarda da sunumun dikkat taşıyan kısımlarına yer verip, sayın Gök’ün ve sayın Önder’in ısrarla üstünde durduğu ve pek çok meslektaşımın da atladığı hassas başlıkları detaylarıyla aktarmaya çalışacağım.
Şimdi gelelim sunumun başlıklarına:
Birinci bölümde;
“Ödeme emri nedir ve neden düzenlenir?, Ödeme emrinde hangi hususlar yer alır?, Mal bildirimi nedir?, Malı olmadığını bildiren borçlunun bildirime ekleyeceği hususlar nelerdir?, Gerçeğe aykırı mal bildiriminde bulunanlar hakkında ne yapılır?, Mal bildiriminde bulunmayanlar hakkında ne yapılır?, Mal edinme ve mal artması durumunda borçlu ne yapmalıdır?, Kamu alacağının tahsiline engel olanlar hakkında ne yapılır?, Ödeme emrinde usul hataları ve son olarak Danıştay Kararı” ana başlıklarını taşıyan ilk sunumu ben gerçekleştirdim.
İkinci bölümde;
“Ödeme emri kimler adına düzenlenir? Bu ana başlık da; vergi mükellefi olan gerçek kişiler ve vergi mükellefi olan tüzel kişiler olmak üzere iki alt başlıkta; sermaye şirketleri, dernekler, vakıflar ve bunların iktisadi işletmeleri, kamu iktisadi teşekkülleri, belediyeler ve benzeri kuruluşları, tasfiye memurları, kanuni temsilciler, mirasçılar, özellik arz eden durumlar, Kefil adına adına ödeme emri tanzimi, kamu borçlusundan alacaklı olanlar adına ödeme emri tanzimi, yanlışlıkla tanzim olunan ödeme emri, iş ortaklarında ödeme emri ile mahkeme ve Danıştay kararlarını” meslektaşım Cafer Gök sundu.
Üçüncü ve son bölümde Yalçın Önder;
“Ödeme emrine itiraz, 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun ile değiştirilen deyimleri, ödeme emri de bir idari işlem olması ve her idari işlem gibi, bu da yetki, şekil, konu ve amaç yönlerinden hukuka aykırılıkları dava konusu edilebileceği, arkasından da Danıştay kararlarından örnekleri” adlı başlıkların sunumunu gerçekleştirdi. Önder sunumun sonunda ayrıca konu ile ilgili sorulara cevap verdi.
Yukarıda da belirttiğim gibi bu sunuma ait dokümanları, bu köşeden zaman zaman aktarmaya çalışacağım. Gerçekten de kitaplarda bulamayacağınız çarpıcı örnekleri bulacağınızı düşünüyorum.
07.11.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.