Geçtiğimiz hafta; “Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”te yer alan 1-2-3 ve 5’inci maddelerinin yeni ve eski şekillerini inceleyerek bu sayfaya taşımıştık.
Bugün kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Müracaat Dilekçelerinde Bulunması Gereken Hususlar
Madde 6- Yardım toplayacak kişi ve kuruluşlar, isteklerini bir dilekçeyle izin vermeye yetkili makama bildirirler.
Müracaat dilekçelerinde hangi amaçla ve ne miktarda yardım toplanacağı, yardım toplama faaliyetlerinin sürdürüleceği il ve ilçeler, yardım toplama şekillerinden hangilerinin uygulanacağı, kaç kişi çalıştırılacağı ve yardım toplamada kullanılacak makbuz miktarı belirtilir.
Toplanacak yardım miktarını belirlemeye yarayacak keşif özeti, rapor ve benzeri bilgi ve belgeler de müracaat dilekçesine eklenir.
Tüzel kişiliği haiz kuruluşların müracaatlarında kuruluşun yönetim organlarında görevli olanların, gerçek kişilerin yardım toplaması halinde ise sorumlu kurul üyelerinin ve yardım toplama faaliyetlerinde görev alacakların açık kimlikleri ve adresleri belirtilir. Kamu görevlilerinin çalıştırılmasının düşünülmesi halinde ilgili valilik ve kaymakamlıklardan alınmış izin belgeleri de eklenir.
İzin veren makamca gerekli görülecek diğer bilgi ve belgeler daha sonra tamamlattırılır. (Md.6)
Müracaatın İncelenmesi ve İzin
Müracaat dilekçeleri izin veren makam tarafından dernekler birimine havale edilir.
(Bu paragrafın değişmeden önceki şekli:Müracaat dilekçeleri izin veren makam tarafından emniyet kuruluşlarına havale edilir.)
Dernekler birimlerince her yardım toplama faaliyeti için bir dosya tutulur. (Değişmeden önceki şekli: Emniyet makamlarınca her yardım toplama faaliyeti için bir dosya tutulur.)
Dernekler birimleri dilekçe ve eklerini aldıktan sonra varsa eksikliklerini tamamlatır. (Değişmeden önceki şekli: İlgili Emniyet kuruluşu dilekçe ve eklerini aldıktan sonra varsa eksikliklerini tamamlatır.)
Dernekler birimlerince bu bilgi ve belgelere göre işin önemi, yardım toplama faaliyetine girişeceklerin yeterlikleri, yapılacak hizmetin amaca ve kamu yararına uygunluğu, yardım toplama faaliyetinin başarıya ulaşıp ulaşamayacağı ve gerekli görülen diğer konular üzerinde inceleme yapılır, inceleme sonucunda düzenleyeceği raporu izin vermeye yetkili makama sunar (değişmeden önceki şeklinde; “Dernekler birimlerince” kelimeleri yerine “Emniyet makamlarınca”
ibaresi yer almaktaydı). Raporda gerekçeli olarak görüş belirtilmesi zorunludur. Yardım toplanmasına izin verilmesi gerektiği görüşüne varılırsa, verilecek iznin süresi hakkında da kanaat belirtilir.
İzin vermeye yetkili makam bu bilgilere göre gerekli incelemeyi yaparak kararını verir ve sonucu en geç iki ay içinde, başvuranlara yazılı olarak bildirir.
Yardım toplanması için tanınacak süre 1 yılı geçemez. Ancak, haklı sebeplerin bulunması halinde bu süre izin veren makamlarca bir yılı geçmemek üzere uzatılabilir. (Md.7)
Kimlik Belgesi
İzin veren makam tarafından, yardım toplama faaliyetinde görev alması uygun görülenlere, faaliyetin konusu ve süresini de belirten fotoğraflı bir kimlik belgesi verilir. Kimlik belgesi faaliyetin sonunda izin veren makamca geri alınıp, o işe ait dosyada saklanır. (Md.8)
Devam eden 9’uncu maddenin son paragrafı ile 15-16-17-18-19-20-21-22’nci maddelerin tamamı yürürlükten kaldırılmıştır.
Daha fazla bilgi aşağıdaki linkten alınabilir.
http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.12088&sourceXmlSearch=&MevzuatIliski=0
08.10.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.