Geçtiğimiz hafta İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun; “İşverenin genel yükümlülüğü” 4’üncü maddesini, “Risklerden korunma ilkeleri” 5’inci maddesini ve “İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri” başlıklı 6’ncı maddesini sizlerle paylaşmış ve yazının başında; “Konuyla ilgili birçok meslektaşımın ve işletme sahibinin kafasına takılan soruları başka bir yazıya bırakacağımızı yazmıştık.
Bugün meslektaşlarımın ve işverenlerin kafasını karıştıran bölüme değinmek istiyoruz.
Kanunun “İşverenin genel yükümlülüğü başlıklı 4’üncü maddenin (c) fıkrasında; “Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.” cümlesi yer almaktadır. Burada “yapar” kelimesine dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu kelimeden yola çıkarak; risk değerlendirmesini işveren yapar olarak mı anlamalıyız? Kafa karıştıran birinci işlem bu.
Son zamanlarda gittiğim seminerlerin bir tanesinde, bir dinleyici israrla “Kanunda yapar yazıyor öyleyse işveren yapar anlamı çıkıyor” dedi. Konuşmacı ise “hayır yapamaz yaptırır”, kanunun gerekçesinde açıkça yazıyor, ayrıca Yönetmelikte yaptırır yazıyor” dedi. Söz alan dinleyici; “Yönetmelik Kanunun üstünde değil ben bu Kanunda geçen yapar kelimesini dikkate almak durumundayım yani işveren yapar” dedi.
Bu karşılıklı konuşmalar epey uzayınca, semineri yöneten; “anlaşıldı bu sorun burada çözülemez biz Bakanlığa yazılı olarak soralım cevabını da sizlere ulaştıralım” dedi ve tartışmayı sona erdirdi.
Aynı seminerde iş güvenliği uzmanı konuşmacı, “risk değerlendirmesini şimdi yapıp boşuna para harcamayın. Eğer işletmenize teftiş gelirse konu burada gündeme gelip; iş müfettişi risk değerlendirmesinin yapılıp yapılmadığını soracak. Yapılmamışsa işletmeye belli bir süre verip risk değerlendirmesinin yapılmasının talep edip bir sonraki teftişte bu belgeyi görmemesi halinde cezai işlem yapacağını” belirtti.
İkinci sorun şu: Risk değerlendirmesi yapmamanın cezası uygulanırken, ileriye dönük mü, geriye dönük mü işleyecek?
Yazılı medyaya bakın onlarca yazı var, konu hakkında uygulanacak cezalar ile ilgili.
Yazılana çizilene bakacak olursak; risk değerlendirmesini yapmayan işletmeye, işletmeyi boş verin hatta kapıcı çalıştıran apartmanlara dahi ilk ay için 3.234 TL, sonraki her ay için 4.851 TL ceza kesilecek.
Ben bu ikilemi anlayamadım...
Sen ne önerirsin diye soracak olursanız. Siz siz olun bir an önce risk değerlendirmesi ve acil eylem planlarını yetkili, uzman kişi ya da kişlere yaptırın derim...
02.04.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.