Resmî Gazete’nin 19 Aralık 2018 tarihli ve 30630 sayılı nüshasında, 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yapılan ödemeler gelir/kurumlar vergisi kesintisi kapsamına alındı.
Zaman zaman bu uygulamaya ilişkin sorular aldığım için konuyu bir kez daha ele almanın faydalı olacağını düşündüm.
476 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararını yazımızda ihmal ederek, Gelir İdaresi Başkanlığı web sayfasında yayımlanan; “Açıklayıcı bilgi notu” nu paylaşmayı uygun buldum.
Söz konusu Karar ile Gelir Vergisi Kanununun 94’ üncü maddesi ve Kurumlar Vergisi Kanununun 15’ inci maddesinin birinci fıkralarında sayılan; kamu idare ve kuruluşları, iktisadi kamu kuruluşları, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçilere, internet ortamında reklam hizmeti almaları halinde bu hizmetlere ilişkin olarak hizmeti verene ve hizmetin verilmesine aracılık edenlere yapacakları ödemeler üzerinden kesinti yapma zorunluluğu getirildi.
Karara göre, internet ortamında reklam hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere bu hizmetlere ilişkin olarak yapılacak ödemelerden, kendisine ödeme yapılan kişilerin mükellef olup olmamasına bakılmaksızın vergi kesintisi yapılacaktır.
İnternet ortamında reklam hizmetini verenlerin veya bu hizmete aracılık edenlerin tam mükellef kurum (kanuni veya iş merkezleri Türkiye’de bulunanlar) olmaları halinde, bunlara yapılacak ödemeler üzerinden %0 oranında stopaj yapılacaktır.
Hizmete aracılık edenin tam mükellef kurum olması fakat hizmeti verenlerin dar mükellef olması ve ödemenin de hizmete aracılık eden aracılığıyla yapılması halinde, hizmete aracılık edene yapılan ödemeler üzerinden ödemeyi yapanlarca %0; hizmete aracılık eden tarafından hizmeti veren dar mükellefe yapılan ödeme üzerinden de hizmete aracılık edenlerce %15 oranında stopaj yapılacaktır
Burayı maddeler halinde sıralarsak:
a-Türkiye’de kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan kurumlara yapılacak ödemelerden % 0,
b-Dar mükellef kurumlara yapılacak ödemelerden % 15,
c-Mükellef olup olmamasına bakılmaksızın gerçek kişilere yapılacak ödemelerden % 15,
oranında stopaj yapılacak.
Konuyu özetlersek: 1 Ocak 2019 da başlayan uygulamayla; internette reklam veren dar mükellef kurumlar (Google, Facebook, Instagram, Booking.com, Hotels.com vb. gibi yabancı şirketler) ve/veya bunlara aracılık eden kişi ve firmaların kazançları vergilendirilmek istenmiştir.
Yukarıda sayılan yabancı reklam alıcılara veya aracı firmalara yaptığınız internet reklam harcamaları ödemeleri üzerinden tevkifat yaparak muhtasar beyanname ile vergisini ödemeniz gerekmektedir.
28.03.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.