Geçtiğimiz gün şirket sahibi bir mükellefim bana; “çalışan üst düzey yöneticileri için konut kiralayıp ikametlerine tahsis edeceğini” söyledi.
Sohbet esnasında konu ile ilgili vergi kanunlarımız ne emrediyor mükellefe aktardım.
Bugün bizde, çalışanın ikametine tahsis edilmek üzere işveren tarafından kiralanan ve bu konuta ait elektrik, doğalgaz, telefon ve benzeri giderlerin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususunu paylaşmak istiyoruz.
Önce 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda “Ücretin tarifi” başlıklı 61’inci maddesini görelim:
Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
“Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.”
Aynı maddenin 3. Fıkrasında; “Türkiye Büyük Millet Meclisi, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile özel kanunlarına veya idari kararlara göre kurulan daimi veya geçici bütün komisyonların üyelerine ve yukarıda sayılanlara benzeyen diğer kimselere bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;” der ve devam eder. Özetlersek; “para, ayın ve menfaatler” kelimelerine dikkat çekmek istiyoruz. Çalışana ikameti için tahsis edilen ve işveren tarafından kiralanan ve bu konuta ait elektrik, doğalgaz, telefon ve benzeri giderlerin çalışan lehine menfaat olduğu görmemiz gerekir.
Açıklamalarımıza devam edelim: 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun; “Safi kurum kazancı” başlıklı 61’inci maddesinde; “…Safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanır.” hükmü yer alıyor.
Devam edelim açıklamalarımıza: Gelir Vergisi Kanunu’nun; “İndirilecek giderler” başlıklı 40'ıncı maddesinde safi kazancın tespit edilmesinde indirilecek giderler ayılmış ve (1) numaralı bendinde; ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde indirilebileceği belirtilmiştir.
Aynı Kanunun "Vergi Tevkifatı" başlıklı 94’üncü maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde, hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61’inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104’üncü maddelere göre, 5/a bendinde ise, 70 inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden tevkifat yapılacağı belirtilmiştir.
Bu açıklamalardan sonra sonuca gelelim: çalışanlara ikametgâh olarak tahsis edilen konutların, personele sağlanan menfaat olarak ücret kapsamında değerlendirilmesi gerekmekte olup konut için ödenen kira tutarı ile sağlanan menfaatlerin brütleştirilerek bordroya dahil edilmesi gerekmektedir.
Not: Kiralanan konutun, Gelir Vergisi Kanunu’nun 23’üncü maddesinin 9’uncu fıkrasında sayılan istisnaya girmediği varsayılmıştır.
28.02.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.