YAZARLARIMIZ
Engin Malay
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir



Basit Usul Kazanç Beyanı

2018 yılında basit usulde ticari kazanç elde eden mükellefler, 1-25 Şubat 2019 döneminde Defter-Beyan Sistemi üzerinden Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi vereceklerdir.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 2018 yılında basit usulde ticari kazanç elde eden mükelleflerin vergilendirilmesine ilişkin olarak hazırlanan; “Basit Usule Tabi Mükellefler İçin Vergi Rehberi” ile “Basit Usule Tabi Mükelleflerin Yıllık Gelir Vergisi Beyanı Broşürü’’nü internet sayfasında yayımladı.

Bugün burada, Basit Usule Tabi Mükelleflerin Vergilendirilmesine ilişkin özellikli hususlara değinmek istiyoruz:

*Kazancı basit usulde tespit edilen mükelleflerin fiziki defter tutma yükümlülükleri bulunmamaktadır.

*Beyannameler bu yıl ilk defa Defter-Beyan Sistemi üzerinden elektronik ortamda verilecek.

Ticari kazancın tespitinde; 

*Ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farktır.

*Kullanılan sabit kıymetler gider yazılmaz ve üzerlerinden amortisman hesaplanmaz.

*Ticari kazancı basit usulde vergilendirilen mükellefler, yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerine ilişkin olarak;  Gelir Vergisi Kanunu’nda, “Diğer İndirimler başlıklı 89’uncu maddesinde yazılı,  hayat/şahıs sigorta primleri, eğitim ve sağlık harcamaları, bağış ve yardımlar, engellilik indirimi gibi indirimleri yapabileceklerdir.

*Ticari kazancı basit usulde tespit edilen mükelleflerin 2018 yılına ait olup 2019 yılında beyan edecekleri ticari kazançlarına 9.000 TL’lik kazanç indirimi yapabileceklerdir.

*Söz konusu 9.000 TL’lik indirim, sadece ticari kazançlarına uygulanacak olup beyana tabi diğer gelir unsurlarının da (kira geliri, menkul sermaye iradı vb.) bulunması halinde bu gelirlere indirim uygulanmayacaktır.

*Ayrıca, vergilendirme döneminde kazanç elde edilmemesi veya 9.000 TL’nin altında kazanç elde edilmesi nedeniyle yararlanılamayan indirim tutarı ertesi yıllara devredilemeyecektir.

*Gelir Vergisi Kanunu’nun, “Genç Girimcilerde Kazanç İstisnası” başlıklı Mükerrer 20’nci maddesinde; “Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 TL’sine kadar olan kısmı, Kanunda öngörülen şartları taşımaları şartıyla gelir vergisinden müstesnadır.” hükmü yer almaktadır.

*Söz konusu bu i

stisna, her vergilendirme döneminde yıllık 75.000 TL olarak uygulanacak olup, bir vergilendirme döneminde istisna tutarının altında kazanç elde edilmesi durumunda ise istisnadan yararlanılmayan tutar ertesi yıla devredilemez.

*Ticari kazancı basit usulde vergilendirilen mükellefler, genç girişimcilere ilişkin 75.000 TL’lik kazanç istisnası ile 9.000 TL’lik kazanç indiriminden birlikte yararlanamazlar.

*Ticari kazancı basit usulde tespit edilen mükelleflerden genç girişimcilere ilişkin kazanç istisnası ile 9.000 TL’lik indirime ilişkin şartları birlikte taşıyanlar, söz konusu istisna veya indirimin hangisinden faydalanacaklarını kendileri belirlerler. hangisinden faydalanacaklarını kendileri belirler.

*Basit usule tabi mükelleflerin herhangi bir nedenle takvim yılı içerisinde gerçek usule geçmeleri durumunda, 9.000 TL’lik indirimden yararlanmaları mümkün değildir.

13.02.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM