İstanbul’da gerçekleşen XX. Muhasebe Kongresi’nde; dijitalleşme sürecinde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın neler planladığını, neler düşündüğünü en üst yetkililerinin ağzından dinleme fırsatı bulduk. Gelmeye fırsat bulamayan meslektaşlarımızla önemli başıkları buradan parça parça paylaşmak istiyorum.
Bugün ilk olarak Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı sayın Semi Okumuş’un açılış konuşmasını aynen aktarmak istiyorum:
“… 5 yıldır dijital dönüşüme kafayı takmış bir yönetici olarak konu seçiminden dolayı organizatörleri ayrıca kutluyorum. 5 yıldır Gelir İdaresi Başkanlığındaki bütün ekip arkadaşlarımı, önceki rahmetli başkanımızı, önceki bakanlarımızı, yeni yöneticilerimizi, meslek mensuplarımızı, sizleri; bir an önce sağlıklı ve güvenli bir şekilde dijitalleşelim diye ikna etmeye çalışıyorum.
Değerli misafirler, zor bir coğrafyada yaşıyoruz, büyük bir ülkeyiz. Burada ayakta kalabilmek için işimizi çok sağlam yapmak, bütün sistemlerimizi güçlü bir şekilde kurmak zorundayız. Siyasilerimizin işi zor, toplumun çok değişik kesimlerinin, çok değişik taleplerine cevap vermek zorundalar. Maliye bakanlarımızın, bürokratlarımızın da işi zor ve hiç beklemeye tahammülümüz yok. Nasıl olacak bu? Dolaysız vergilerle bunu temin etmek çok zor, vergiyi artırıyoruz, birkaç yıl sonra ancak kasamıza giriyor. Bunun en kestirme yolu, bunun daha sağlıklı yolu bir an önce dijitalleşerek, sağlıklı verileri temin edip, bu sağlıklı verilerle, sağlıklı bir vergilendirme yoluna gitmek.
Vergilendirmemizin hantal, gayri adil, gayri esnek olduğunu düşünüyorsak, bu alanda yeni bir evrene geçmek zorundayız. Biz bu evreni dijitalleşmiş bir ortam olarak değerlendiriyoruz. Dijitalleşme süreci yıllar alacak, yüz milyonlarca Liralık yatırım ve her düzeyde iyi yetişmiş, kalifiye insan kapasitesi gerektiren, milyonlarca insanımızın alışkanlıklarını değiştirmeye matuf bir çalışmadır. Aynı şekilde uzun erimli bir strateji dahilinde, resmin bütününe odaklanarak yürütülmesi gereken bir çalışmadır.
1973’te elektronik bilgi işlem merkezinin kurulması ile erken başlayan Gelir İdaresi Başkanlığındaki dijitalleşme süreci son birkaç yıla kadar, genel makro bir plan olmaksızın sahadan gelen talepler doğrultusunda, çalışanların özel gayretleriyle veya siyasi iradenin talimatları üzerine, bir kısım elektronik uygulamaların hayata geçirilmesi şeklinde yürütülmekteydi. Tedrici olarak hayata geçirilen 60 civarındaki elektronik uygulamayı belli bir aşamadan sonra genel makro bir plan dahilinde yürütme zarureti doğdu. Tamamen dijitalleşmeyi ve millileşmeyi hedefleyen bu makro planın dijitalleşme tarafı 4 ana ayaktan oluşmakta:
1’inci ayağında, kurum ile mükellef arasındaki; beyanname, bildirim, tebligat gibi ve mükelleflerin kendi arasındaki fatura, irsaliye gibi tüm belgelerin dijitalleştirme ve analiz edilebilir veriye dönüştürme,
2’nci ayağı, kamu ve özel sektördeki vergilendirmeyi etkileyen tüm verileri analiz edilebilir şekilde temin etme,
3’üncü ayağı, bu verileri içinde big data, yapay zeka ve makine öğrenmesini de barındıran, bizim analitik eko sistem dediğimiz ileri seviyedeki elektronik analiz araçları ve uzman ekiplerle anlık olarak analiz etme, bütün bunların sonucunda 4’üncü ayakta, vergi politikalarını belirlemede son derece esnek ve şeffaf bir zemine kavuşma, vergisel kayıp ve kaçağa yol açan alanları daha işlem yapılırken anlık olarak tespit etmeyi hedeflemektedir.
Millileşme alanında ise özellikle sahadaki tüm bilgisayarlarda kullanılan işletim sisteminin, kuruma özel Türk mühendisleri tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu yazılımlara geçirme ki bunu geçirdik. Şu an sahadaki 37 bin bilgisayarımızın tamamında kuruma özel kendi işletim sistemimizi Gibux adını verdiğimiz kendi işletim sistemimizi kullanıyoruz. Aynı şekilde veri tabanı yazılımlarımızı da pos quer esquire açık kaynak kodlu yazılıma geçirmeye çalışmalarını yürütüyoruz.
Tüm beyannameleri, bildirimleri bizim iç işlem dediğimiz belgeleri ve dış işlem belgelerini e-faturayı, e-arşiv faturayı dijitalleştirme sürecinde çok önemli mesafeler aldık. Biliyorsunuz beyannamelerin, Veraset ve İntikal Beyannamesi hariç tümünü dijital ortamda alabiliyoruz. Bunların önemli bir bölümünü offline ortamda alıyoruz.
Başta hazır beyan ve defter beyan olmak üzere önümüzdeki süreçte bunları on-line ortama büyük oranda geçirmiş olacağız.
…Özellikle şunu belirtmek istiyorum: dijitalleşme süreci bizim için, ülkemiz için, sizler için çok önemli bir süreç. Bu alanda hepimizin üzerine düşen ciddi sorumluluklar var. Bu sorumlulukları yerine getirmek durumundayız. Vergilendirmede şeffaf, adil bir zemine kavuşmak durumundayız. Bu çalışmaya iletişim halinde birlikte yürütmek durumundayız.”
Yazı dizimiz devam edecek…
18.10.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.