YAZARLARIMIZ
Engin Malay
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir



Esnaf Kapasite Raporları İstatistiki

Bugün Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre kapasite raporu alan esnaf ve sanatkârların istatistiklerinden söz edeceğiz.

5 Temmuz 2017 tarihi itibariyle, 2009-2017 döneminde ülkemizde 51.348 adet kapasite raporu TESK tarafından onaylanmış.

Onay adedine göre:

Onay 2009-2017 yılları arasında onay adedine göre ilk beş sıra şöyle sıralanmış: İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Kayseri.

5.506 kapasite raporu ile ilk sırayı İstanbul almış. İstanbul’u 4.190 rapor ile İzmir, 3.092 rapor ile Bursa, 2.098 rapor ile Adana ve 1.988 rapor ile Kayseri izlemiş. Son beş ilimiz ise; 75 Kapasite raporu ile Tunceli, 66 rapor ile Bingöl, 41 rapor ile Bayburt, 38 rapor ile Şırnak ve son sırada 19 rapor ile Hakkari.

Tek başına 2017 Yılı istatistiklerini ele alırsak ilk beş şu şekilde gerçekleşmiş: 236 adet kapasite raporu ile ilk sırayı yine İstanbul almış. İstanbul’u sırasıyla; 205 adet ile İzmir, 145 adet ile Bursa, 110 adet ile Ankara, 103 adet ile Konya almış. Son beş ilimiz ise aşağıdaki şekilde sıralanmışlar: 2’şer adet ile Tunceli ve Hakkari, 1’er adet ile Niğde, Çankırı ve Bayburt.

Meslekler itibariyle:

İstatistikleri tek tek inceledim. Bin ve üzerinde kapasite raporu onaylanmış meslekleri en büyükten küçüğe doğru şu şekilde sıralayabiliriz:

Fırıncılık mesleği bu güne kadar 12.469 kapasite raporu ile ilk sırayı alıyor. İkinci sırada ise 7.692 adet rapor ile pastacılık geliyor. En çok kapasite raporu onaylanan diğer meslekler ise şöyle sıralanıyor:

2.667 adet ile simit, poğaça, çörek imalat ve satıcılığı, 2.019 adet ile yufka ve kadayıf imal ve satıcılığı, 1.256 adet ile unlu mamuller perakende satıcılığı, 1.223 adet ile mobilya imal ve satıcılığı, 1.005 adet kapasite raporu ile mandıracılık.

Bu raporlardan ve istatistiklerden kabaca bir çıkarım yaparsak ülkemizdeki nüfusa göre üç büyük şehrimizden Ankara ilk üçteki yerini Bursa’ya bırakıyor. Bu değişimde Ankara’nın bürokratik bir şehir olmasının etkisi olduğunu düşünüyorum. Bursa’nın ise üçüncülüğe yerleşmesi şaşırtıcı değil çünkü Bursa son yıllarda atılım yapan sanayisi ile birlikte ciddi bir ticaret şehri haline geldi ve Osmanlıdan beri ahilik kültürünü taşıyor. Listenin alt sıralarına bakarsak ne yazık ki doğu illerimizdeki düşük nüfus ve ticari hacmin etkileri burada da kendini gösteriyor.

Sektörel bazda incelersek ise fırıncılık ve pastacılık gibi emeğe dayalı gıda üretim sektörlerinin birinciliği şaşırtıcı değil zira aşağı yukarı her köşe başında bir fırın veya unlu mamul dükkanı bulunuyor. Ne de olsa Türk mutfağı gereği ekmek ve hamur işleri soframızdan eksik olmuyor, sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmezi ise gevrek nam-ı değer simit. Yalnızca bu istatistikleri dikkate alırsak yüksek nüfuslu ülkemizde ekonominin lokomotifi büyük illerimiz ve buna bağlı birinci tüketim sektörü her zaman açık ara gıda sektörü olacaktır.
 

10.07.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM