YAZARLARIMIZ
Engin Malay
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir



Para Toplama

İki hafta önce, “Muhasebe ücreti” başlıklı bir yazı kaleme almış ve mükelleflerin muhasebe ücretine bakış açılarından birkaç tane örnek göstermiş ve meslek mensuplarının da yüz TL ücretle mesleği icra ettiklerini yazmıştım.

Bu konuda meslektaşlarımdan; Armağan Üreten; “kanayan bir yaraya”  değindiğimi belirtmiş. Diğer bir meslektaşım Suat Yazıcı; “çok önemli bir konuya değindiğimi ve maalesef meslek mensubu arkadaşlarımız bırakınız 100 TL’yi 50 TL’ye bile defter tuttuğunu ve bunu odaların görmezden geldiğini” yazmış.

E-posta gönderen tüm meslektaşlarıma e-posta ile cevap verip teşekkür ettim. Ayrıca buradan tekrar teşekkür ediyorum.

Şimdi gelelim elli TL defter tutan meslektaş bu işin altından nasıl çıkıyor?

Senaryo 1:

Defter tutmuyor, hiçbir kayıt yapmıyor. Sadece düzmece KDV, muhtasar  geçici vergi beyannamesini hepsini düzmece yapıyor. Yılsonunda da son geçiciye göre yıllık beyanname düzenliyor. Böylece emek yoğun çalışmıyor.

Senaryo 2:

Defteri nizami ve usulüne uygun tutuyor. KDV, Muhtasar ve geçici vergi beyannamelerini tam ve düzgün olarak tahakkuk ettiriyor. Yılsonu gelir vergisi beyannamesini de usulüne uygun yapıyor.

Peki elli TL ücretle bunu nasıl başarıyor?

a)Bu durumda yanında çalıştırdığı işçilerden bazılarını sigortalı olarak çalıştırmıyor ya da eksik sigorta yapıyor. Bu işçi maliyetini azaltıyor.

b) Mükelleften; “Emanet makbuzu ile para toplama yasağına uymuyor.” Telefon açıyor: “şu kadar KDV, şu kadar muhtasar, şu kadar SSK primi , elli TL muhasebe toplam şu kadar TL yapıyor” diyor. Parayı alıyor, şu kadar KDV dediği rakamın için elli TL fazla var, şu kadar dediği muhtasar içinde elli TL fazla var, şu kadar dediği SSK primi içinde elli TL fazla var! Fazlalıkları topla yüzelli TL, elli TL’de muhasebe ücreti etti mi ikiyüz TL. (fark konulan elli TL’ler fazla daolabilir)

Senaryo 3:

Meslektaş müşterisine; “bu ay KDV çok çıktı sana birkaç fatura bulayım ama şu kadar KDV vermen gerekiyor” diyor. Mükellefte KDV’nin çok çıkması nedeniyle bu öneriyi kabul ediyor ve parayı muhasebecisine veriyor.

Meslektaş zaten fatura kesmesi gereken mükelleften ihtiyacı olan mükellefe fatura kesiyor. Her iki mükellefi de idare etmiş oluyor. Ve eksik aldığı muhasebe ücretini böylece telafi ediyor. Üstelik kendisi mükellefe makbuz kesmediği için ne KDV ödüyor ne de vergi veriyor.

Anlayacağınız çalarak çırparak yoluna devam ediyor.

 

Not: Emanet para makbuzu ile para toplama yasağı; 1996/1 (26.10.1996 tarih ve 22535 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.)

05.05.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM