Meslekte eski olanlar bilirler; Şirket kuruluşlarının tamamı Ankara’da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın izin vermesi sonucu yapılmaktaydı. Daha sonra sadece limited şirketlerin kuruluşu için il müdürlüklerine yetki verildi. Bu durum ne kadar sürdü hatırlamıyorum ancak Limited şirket kuruluşlarının ardından anonim şirketlerin kuruluşları da il müdürlükleri bünyesine verildi.
Şimdi yazacağıma dikkat! Şirket kuruluş aşamasının bir ayağı da zamanında ilgili belediye başkanlıklarından geçiyordu. Bu belediyeler şirketin faal olduğuna ilişkin bir belge düzenliyorlardı. Uygulama başladığı sıralarda ucuz bir bedel karşılığı alınan bu belge, zaman içinde hem bürokraside beklemelere yol açtı hem de aşırı bedeller karşılığında düzenlenmeye başlandı. Belge düzenlemesi aşamasında devreye zabıta elemanları giriyor ilgili şirketin kurulacağı yere ziyaret yapılıyor, ardından belgeyi düzenleyecek birime işyeri ile ilgili bilgi aktarılıyor ve gerekli belge düzenleniyordu. Biz meslektaşlar da ticaret sicilde tescile belgelerimizin arasında sözünü ettiğim faal belgesi ile gidebiliyorduk. Bu belgenin düzenlenmesinin gereğinden fazla zaman alması ve aşırı pahalı olması nedeniyle artan şikâyetlerden sonra Bakanlık bu belgeyi kaldırdı. Biraz tarihçeden bahsettiğimize göre asıl konumuza gelebiliriz.
6 Aralık 2016 tarih 29910 sayılı Resmi Gazete’de; “Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ” yayımlandı. Söz konusu tebliğ ile bazı özel şirket kuruluşu durumları hariç noterler devre dışı bırakıldı.
Bugün Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca yayımlanan bu tebliğden söz edeceğiz.
Tebliğde yayımlanan; Amaç, Dayanak ve Tanımlar maddelerini burada ihmal ediyorum.
Şirket sözleşmesi MERSİS’te hazırlanacak. (Md-4)
Tebliğin “Müdürlüğe başvuru” başlıklı 5’inci maddesi aşağıdaki şekildedir:
“1) Kurucular, sözleşmenin imzalanması için şirketin kurulacağı yer müdürlüğünde hazır bulunur.
(2) Kurucusu gerçek kişi veya tüzel kişi olan şirketlerin sözleşmesi müdürlükte bizzat kendileri veya temsilcileri tarafından imzalanır.
(3) Kurucu veya temsilcinin, okur-yazar olmaması, Türkçe bilmemesi, işitme, konuşma veya görme engelli olması halinde sözleşmeler noter huzurunda imzalanır.
(4) On sekiz yaşından küçük kişilerin şirkette kurucu ortak olabilmesi için şirket sözleşmesinin velileri tarafından imzalanması gerekir. Velinin tek kişi olması halinde, nüfus kayıt örneğinin ibraz edilmesi zorunludur.
(5) On sekiz yaşından küçük kişinin velisiyle birlikte şirket kurucusu olması halinde, vasi veya kayyım kararı müdürlüğe ibraz edilir.
(6) Kurucu Türk vatandaşı ise geçerli kimlik kartı, pasaport veya sürücü belgesi ibraz edilir.
(7) Kurucunun doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişi olması durumunda mavi kart ibraz edilir.
(8) Kurucu yabancı uyruklu ise başvuruda geçerli pasaport ibraz edilir.
(9) Kurucu adına imza atacak temsilciler, sıfat ve yetkileri ile işlemi yapmaya izinli olduklarını gösterir belge ibraz etmekle yükümlüdür. Ayrıca bu kişiler, geçerli kimlik belgelerini ibraz eder.
(10) Kurucu adına imza atacak kişinin vekil olması halinde vekâletname düzenlemeye yetkili makam veya noterlerce onanmış vekâletnamenin aslı ibraz edilir.
(11) Kurucu adına imza atacak kişinin vasi veya kayyım olması halinde konuya ilişkin mahkeme kararının aslı veya onaylı sureti ibraz edilir.
(12) İbraz edilen belgelerin birer örneği tarih kaşesi ile mühürlenerek dosyasında saklanır.”
Devam edecek…
09.12.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.