Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü; esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatiflerinin kuruluşu ile çalışma bölgelerinin belirlenmesi ve değişikliğine ilişkin usul ve esasları düzenleyen 2016/8 no.lu Genelge yayımladı.
Bugün söz konusu Genelgeden üç maddeyi sizlerle paylaşacağız.
Kuruluş, merkez ve çalışma bölgesi:
(l) Kooperatif; ana sözleşmede açıkça belirtilmek şartıyla ve tek bir çalışma bölgesinde faaliyet göstermek üzere, Büyükşehirlerde çalışma bölgesi dahilindeki bir ilçe merkezinde; Büyükşehir statüsünde olmayan illerde ise merkez ilçe de dahi1 olmak üzere çalışma bölgesini oluşturan ilçe merkezinde kurulabilecektir.
(2) Belediyeleri büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkez ilçesi bir çalışma bölgesi, diğer ilçelerinin her biri ise ayrı bir çalışma bölgesidir. (3) Belediyesi büyükşehir statüsünde olan illerin ekli listede yer alan ilçeleri o ilin bir çalışma bölgesini, bunların dışında kalan ilçelerin her biri ayrı bir çalışma bölgesini oluşturur.
(4) İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ilçelerin tamamı bir çalışma bölgesini, Anadolu yakasında bulunan ilçelerin tamamı ise aynı bir çalışma bölgesini oluşturur.
(5) Kooperatif bulunmayan bir ilçede kurulacak kooperatifin çalışma bölgesi, aynı ilin kooperatif bulunmayan diğer sınır ilçelerini kapsayacak şekilde genişletilebilecektir. (Madde 4)
Bu madde ile İstanbul ili; Avrupa ve Anadolu yakası olarak iki ayrı çalışma bölgesine dönüştürülmüştür.
Başka bir anlatımla İstanbul, Avrupa yakasında bulunan ilçelerin tamamı bir çalışma bölgesi, Anadolu yakasında bulunan ilçelerin tamamı ise ayrı bir çalışma bölgesi olarak ayrılmıştır.
Kurucu ortak sayısı:
(l) Kooperatif, bu Genelgenin 4’ üncü maddesinin dördüncü fıkrası kapsamına giren çalışma bölgeleri ile ekli listede yer alan çalışma bölgelerinde en az 1.000, belediyeleri büyükşehir statüsünde olan illerin diğer ilçelerinde en az 500, belediyeleri büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkez ilçesinde en az 500, diğer ilçelerinde ise en az 250 esnaf veya sanatkâr tarafından kurulur. (Madde 6)
5’inci madde çok kayda değer hüküm içermektedir şöyle ki; bu Genelgeden önce esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatiflerinin kuruluşu en az yüz kurucu ortağın bir araya gelmesi ile kurulurken, bu genelge ile ekli listede yer alan ilçelerde bin kurucu ortağın bir araya gelerek kurması gerekecek. Ekli listede yer almayan ilçelerde ise beşyüz kişi ile kooperatif kurulabilecek. Bin ya da beşyüz kişiyi bir araya getirip kefalet kooperatifi kurmak neredeyse imkansız hale gelmiş gibi görünüyor. Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Türkiye’de hali hazırda bulunan esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatiflerinin sayısını yeterli bulmuş ki; bunun önüne geçebilmek için kurucu ortak sayısını artırmış.
Girişimcilerin dikkatine!
Ekli liste linki:
http://koop.gtb.gov.tr/data/582d9ea71a79f59f24485206/GENELGE%20ERD.pdf
25.11.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.