Geçtiðimiz hafta baþladýðýmýz ve devam edeceðini belirttiðimiz; Türkiye Ýþ Kurumu’nun uyguladýðý, Aktif Ýþgücü Piyasasý Programlarýndan; Ýþbaþý Eðitim Programý ile ilgili yazýmýzýn ikincisini bugün sizlerle paylaþýyoruz.
Programýn Ýþverene Faydalarý Nelerdir?
Ýþverenler, programa katýlan iþsizlere ve özellikle üniversite öðrencilerine iþi öðreterek istihdam etmek istedikleri kiþiyi iþbaþýnda görme ve mesleki deneyim ve becerilerinin geliþip geliþmediðini gözlemleme þansýna sahip olmakta ve bu sayede doðru iþçiyi seçme imkânýna kavuþarak hem iþçi arama maliyetlerinden kurtulmakta hem de iþçi ararken zaman kaybetmemektedir. Diðer yandan program kapsamýnda iþverenlerin herhangi bir maddi yükümlülüðünün olmamasý iþverenlere iþgücü maliyet avantajýný da saðlamaktadýr.
Programýn Katýlýmcýya Faydalarý Nelerdir?
Ýþbaþý Eðitim Programý katýlýmcýlara eðitim aldýklarý meslekte veya baþka bir alanda mesleki deneyim ve beceri kazanma þansý sunmaktadýr. Programa katýlan öðrenciler ise hem zorunlu stajlarýný hem de isteðe baðlý stajlarýný bu program aracýlýðýyla yapma þansýna sahip olarak iþ arama sürecinde bu deneyimlerine CV’lerinde yer vermek suretiyle iþ bulma sürecinde yaþanan deneyim eksikliði engeli aþmaktadýrlar. Program süresine baðlý olarak katýlýmcýlara net asgari ücret düzeyinde (1.300 TL) gelir elde etme imkaný da saðlanmaktadýr. Halen günlük 50 TL zaruri gider ödemesi ÝÞKUR tarafýndan yapýlmaktadýr. Diðer yandan üniversite öðrencilerinin program süresince burs veya öðrenim kredileri kesilmediðinden öðrenciler burs veya kredilerini almaya devam edebilmektedirler. Ayrýca program süresince katýlýmcýlar adýna iþ kazasý ve meslek hastalýðý ile genel saðlýk sigortasý primleri de Kurumumuz tarafýndan karþýlanarak katýlýmcýlarýn saðlýk hizmetlerinden faydalanmalarý da saðlanmaktadýr.
Programa Katýlan Kiþilerin Ýstihdam Edilmesi Durumunda Saðlanan Teþvikler Nelerdir?
31.12.2016 tarihine kadar baþlayan iþbaþý eðitim programýný tamamlayan; 18 yaþýndan büyük, 29 yaþýndan küçük olanlardan program sonrasýnda üç ay içinde iþe alýnmasý durumunda iþe alan iþverenler imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteriyorsa 42 ay, diðer sektörlerde faaliyet gösteriyorsa 30 ay süre ile SGK iþveren primi Ýþsizlik Sigortasý Fonundan karþýlanmaktadýr. Ayrýca iþverenler 30/06/2015 tarihine kadar baþlayan iþbaþý eðitim programlarýna katýlan kiþileri iþe almýþ olurlarsa 42 aylýk süre 48 aya; 30 aylýk süre ise 36 aya uzamaktadýr. 30 yaþýndan büyüklerin istihdam edilmesi durumunda ise, katýlýmcýnýn cinsiyetine göre 6 aydan 30 aya kadar iþveren sigorta primi ÝÞKUR tarafýndan karþýlanmaktadýr. Ayrýca, programa katýlan kiþilere ÝÞKUR’un yaptýðý ödemeler dýþýnda programýn düzenlendiði iþveren tarafýndan yapýlan ve aylýk brüt asgari ücretin yarýsýný geçmeyen fiili ödemelerin Gelir Vergisi Kanunu gereðince vergi matrahýndan indirilmesi imkâný getirilmektedir
12.04.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayýnlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayýnlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayýnlayanlar hakkýnda yasal iþlem yapýlacaktýr.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayýt olun.
>> SGK Teþvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasýný Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasýný Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrýntýlar için týklayýn.