YAZARLARIMIZ
Engin Malay
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir



Dar Mükelleflerin Kira Beyanı

Geçtiğimiz haftaki yazımızda, “Hazır beyan sistemi” konusunu sizlerle paylaşmıştık. Bugün dar mükelleflerin kira beyanı konusunu paylaşacağız.

Önce dar mükellefin tarifini yapalım: Türkiye’de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler, dar mükellef olarak tanımlanmaktadır. Yani ikametgahı Türkiye’de bulunmayan veya bir takvim yılı içinde devamlı olarak Türkiye’de altı aydan fazla oturmayan gerçek kişiler dar mükelleftir. Bunların sadece Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlar vergiye tabi olmaktadır.


Dar mükellefler, tamamı Türkiye’de tevkif suretiyle vergilendirilmiş olan gayrimenkul sermaye iratları için yıllık beyanname vermezler. Diğer gelirleri için yıllık beyanname vermeleri halinde de tevkifata tabi tutulan bu gelirlerini bu beyannameye dahil etmezler.


Dar mükellefler;

Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira gelirleri istisnası tutarı olan 3.600 TL’yi aşıyorsa,

Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasında elde edilen gelirlerden tevkifat ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırı olan 1500 TL’yi aşanlar,

Beyanname vermek zorundadırlar.


Aile bireylerinin her biri sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı beyanname vermeleri gerekmektedir.

Söz konusu bu mükellefler beyannameler, 1 Mart-25 Mart 2016 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekmektedir. Beyannameler, Türkiye’de vergi muhatabı mevcut ise onun Türkiye’de oturduğu yerin vergi dairesine; Türkiye’de vergi muhatabı yoksa gayrimenkulün bulunduğu yer vergi dairesine verilecektir.


Beyanname, kayıtsız (adi) posta ile gönderilmiş veya özel dağıtım şirketleri tarafından getirilmiş ise vergi dairesi evrak kayıt tarihinde, kayıtlı posta (taahhütlü, acele posta servisi, kurye gibi) ile gönderilmiş ise zarfın üzerine tatbik edilen kabul tarihinde verilmiş sayılır.


Beyana tabi gelirleri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla da gönderebileceklerdir.

Ayrıca bu mükellefler beyannamelerini; “Hazır Beyan Sistemi” aracılığıyla internet ortamında vermeleri de mümkündür.

15.03.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM