YAZARLARIMIZ
Engin Malay
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir



Yazar Kasa Fişlerinin Gider Yazılıp Yazılamayacağı (2)

Geçtiğimiz hafta, “Yazar kasa fişlerinin gider yazılıp yazılamayacağı” başlıklı bir yazıyı kaleme alıp bu köşeden yayımlamıştık. Bugün kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Bugünkü yazımızı konu ile ilgili tebliğlere ayırdık.


Geçtiğimiz yazıda Vergi Usul Kanunu’nun 232’inci maddesini buradan paylaşmıştık. Bu maddede; “Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara; 2. Serbest meslek erbabına; 3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara; 4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere; 5. Vergiden muaf esnafa.

Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.” der ve devam eder.

Aynı Kanunun 167 sıra No.lu Genel Tebliği’nde, Kanunun 232’inci maddesine atıfla; “…Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için, satılan emtianın veya yapılan işin bedeli ne olursa olsun fatura vermeleri emtiayı satın alan veya hizmeti yaptıran bu kimselerin de fatura istemeleri ve almaları mecburidir. Bunlar için perakende satış fişi geçerli değildir. “ açıklaması yer almaktadır.


Bu tebliğ ile; sattıkları emtia veya yaptıkları iş için alınan perakende satış fişinin geçerli olmadığı dile getirildiği görülmektedir.

Gelir idaresi, 204 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile; mükelleflerin ticari faaliyetlerine ilişkin olarak; işyerlerinde kullanılmak ve tüketilmek amacıyla satın aldıkları (Kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi) ve bedeli fatura düzenleme mecburiyetini belirleyen Kanuni haddi aşmayan mal ve hizmet bedelleri için düzenlenen yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kabul edileceğini duyurmuşlardır.


Altını çizerek belirtmek gerekir ki; işletmenin tüketimi dışında satışa konu olacak mal ve hizmetlerin alımlarında; bedeli ne olursa olsun fatura alınması gerekmektedir.

Yukarıda da belirtildiği üzere, 204 Sıra No.lu Tebliğe ek olarak 275 Sıra No.lu Genel Tebliği ile taksi işleten mükelleflerden alınan ve tutarı fatura düzenleme sınırı aşmayan yani Kanuni haddi aşmayan perakende satış fişlerinin gider belgesi olarak kabul edileceği belirtilmiştir.


Ayrıca Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla ilgi 68 Seri No.lu Genel Tebliğinde; ”… Akaryakıt pompalarının bağlı olduğu ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle otomatik olarak düzenlenen fişlerin, fatura düzenleme tutarının altında veya üstünde olsa dahi “fatura yerine geçen belge” olarak kabul edilmesi ve bu şekilde belgelenen satışlar dolayısıyla nihai tüketiciler veya vergi mükelleflerince yapılan fatura düzenleme taleplerinin dikkate alınmaması uygun görülmüştür.


Buna göre, nihai tüketicilerin tüketim amacıyla, mükellef olanların ise ticari, zirai ve mesleki faaliyetleriyle ilgili olarak satın aldıkları akaryakıt karşılığında düzenlenecek (üzerinde “taşıt veya müşteri tanıma sistemi faturaya dönüştürülecek” ibaresi bulunanlar hariç) söz konusu ödeme kaydedici cihaz fişleri, üzerinde yazılı tutar ne olursa olsun fatura yerine geçen belge olarak kabul edilecek, ayrıca faturaya dönüştürülmesi istenmeyecek ve yapılan incelemeler ve kontroller sırasında bu fişleri gider belgesi olarak kullananlardan fatura ibrazı talep edilmeyecektir.” açıklamalarına yer verilmiştir.

Gelecek yazı konu ile ilgili özelgeler.

10.11.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM