Ücret ve ücretin tarifi çeþitli kanunlarda açýklanmýþ ve hüküm altýna alýnmýþtýr. Bu Kanunlardan bazýlarý; 193 sayýlý Gelir Vergisi Kanunu, 6101 sayýlý Türk Borçlar Kanunu ve 4857 sayýlý Ýþ Kanunu. Bugün Gelir Vergisi kanununu ve Borçlar kanununu ihmal ederek 4857 sayýlý Ýþ Kanunda yer alan ücret ile ilgili maddeleri sizlerle paylaþacaðýz.
Ücretin tarifi:
4857 sayýlý iþ Kanunu’nda; “Genel anlamda ücret bir kimseye bir iþ karþýlýðýnda iþveren veya üçüncü kiþiler tarafýndan saðlanan ve para ile ödenen tutar.” olarak tarif edilmiþtir. (Md.32)
Ücretin ödenmesi:
Ayný maddenin devamýnda ücretin ödenmesine iliþkin açýklamalara yer verilmiþtir:
“Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeþit istihkak kural olarak, Türk parasý ile iþyerinde veya özel olarak açýlan bir banka hesabýna ödenir. Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeþit istihkak, yabancý para olarak kararlaþtýrýlmýþ ise ödeme günündeki rayice göre Türk parasý ile ödeme yapýlabilir. Çalýþtýrýlan iþçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeþit istihkakýnýn özel olarak açýlan banka hesabýna yatýrýlmak suretiyle ödenmesi hususunda; tabi olduðu vergi mükellefiyeti türü, iþletme büyüklüðü, çalýþtýrdýðý iþçi sayýsý, iþyerinin bulunduðu il ve benzeri gibi unsurlarý dikkate alarak iþverenleri veya üçüncü kiþileri zorunlu tutmaya, banka hesabýna yatýrýlacak ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeþit istihkakýnýn, brüt ya da kanuni kesintiler düþüldükten sonra kalan net miktar üzerinden olup olmayacaðýný belirlemeye Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý, Maliye Bakanlýðý ve Hazine Müsteþarlýðýndan sorumlu Devlet Bakanlýðý müþtereken yetkilidir. Çalýþtýrdýðý iþçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeþit istihkakýný özel olarak açýlan banka hesaplarý vasýtasýyla ödeme zorunluluðuna tabi tutulan iþverenler veya üçüncü kiþiler, iþçilerinin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeþit istihkaklarýný özel olarak açýlan banka hesaplarý dýþýnda ödeyemezler.
Ýþçinin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeþit istihkakýnýn özel olarak açýlan banka hesaplarýna yatýrýlmak suretiyle ödenmesine iliþkin diðer usûl ve esaslar anýlan bakanlýklarca müþtereken çýkarýlacak yönetmelikle düzenlenir.
Emre muharrer senetle (bono ile), kuponla veya yurtta geçerli parayý temsil ettiði iddia olunan bir senetle veya diðer herhangi bir þekilde ücret ödemesi yapýlamaz.
Ücret en geç ayda bir ödenir. Ýþ sözleþmeleri veya toplu iþ sözleþmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir.
Ýþ sözleþmelerinin sona ermesinde, iþçinin ücreti ile sözleþme ve Kanundan doðan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunludur.
Meyhane ve benzeri eðlence yerleri ve perakende mal satan dükkan ve maðazalarda, buralarda çalýþanlar hariç, ücret ödemesi yapýlamaz.”
Ücret ödemesinde zaman aþýmý:
Yine ayný maddenin son paragrafýnda ücret alacaklarýnda zamanaþýmý süresinin beþ yýl olduðu hüküm altýna alýnmýþtýr.
13.11.2012
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayýnlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayýnlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayýnlayanlar hakkýnda yasal iþlem yapýlacaktýr.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayýt olun.
>> SGK Teþvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasýný Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasýný Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrýntýlar için týklayýn.