5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 60’ıncı maddesine göre kimlerin genel sağlık sigortalısı tabii olduğu sayılmıştır.
Bu haftaki yazımızda tüm vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren Genel Sağlık Sigortası ve buna ilişkin yapılandırmadan bahsetmek istedik.
Kimler gelir testi yaptıracak?
Genel Sağlık Sigortası borcu olan ve ilgili Kanundan yararlanmak isteyen kişilerden özellikle;
-İşten ayrılmış ya da 01.01.2012 tarihinden bu yana kısmen de olsa sosyal güvenceden yararlanmayan kimseler,
-Yüksek öğrenimine devam edenlerden 25 yaşını, lise öğrenimine devam edenlerden 20 yaşını, öğrenim hayatı devam etmeyenlerden 18 yaşını dolduran erkek çocukları,
-Sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayını doldurduğu halde emekli olmak için yaş bekleyenler,
-Kısmi süreli çalışıp adına 30 günden az prim yatırılan sigortalılar,
-Geçimini çocuklarından sağladığı tespit edilen anne ve babalar.
Gelir Testi yaptırmayanlar
Bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmayanların; 30 Eylül 2015 tarihi mesai bitimine kadar ikametgâhlarının bağlı bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi için başvurması durumunda, genel sağlık sigortası tescili, gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncellenecek ve belirlenen gelir seviyesine göre GSS primleri yeniden hesaplanacak.
Gelir testine yasal süresi içinde başvurmayanlar
Gelir testine yasal süresi içinde başvurmamış ancak kurum tarafından genel sağlık sigortası borcu çıkartılmış kişilerin başvurmaları ve yeni gelir testi yaptırmaları gerekmektedir. Bu tespit sırasında asgari ücretin üçte birinden az geliri tespit edilenleri daha önce çıkartılmış borçları silinecektir. Asgari ücretin üçte birinden fazla geliri tespit edilen için çıkan sonuca göre geçmişe yönelik yeni borçları hesaplanacaktır. Kişiler yeni borç tutarlarını ister peşin ister taksitler halinde ödeyebilecekler.
Prim borcu olanlar
Genel Sağlık Sigortası prim borcu olanlar, 2 Kasım 2015 tarihine kadar Sosyal Güvenlik İl Merkez Müdürlüklerine başvurarak, 2014 yılı Nisan dönemi ve öncesine ait genel sağlık sigortası prim borçlarını peşin ya da taksitle ödeyebilirler. Peşin ödemelerde sadece borç aslı ödenecek gecikme cezası ve gecikme zammının tamamı ödenmeyecektir.
Taksitler halinde ödenmesi durumunda; genel sağlık sigortası prim asılları ile bu borçlara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden 10 Eylül 2014 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE (Yurt içi üretici fiyat endeksi) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar ilk taksitin 30 Kasım 2015 tarihi mesai bitimine kadar, diğer taksitleri ise ikişer aylık dönemler halinde on sekiz eşit taksitte ödeyebilecekler.
Hepinize iyi bayramlar…
22.09.2015
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.