YAZARLARIMIZ
Engin Malay
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir



E-Fatura (2)

E-fatura ile ilgili başladığımız yazımıza bugün kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Bugün e-fatura başvurusu öncesi bilinmesi gereken konuları siz okurlarımızla paylaşacağız.

E-fatura başvurusunu internet ortamında yani elektronik ortamda yaptığınızda karşınıza doldurulması istenen bölüm geliyor. Bölümün en başında; “yararlanma yöntemi” diye bir soru var.

Bu sorunun cevabı olarak karşınıza; “1-Portal, 2-Entegrasyon, 3- Özel entegrasyon” olmak üzere üç seçenek çıkıyor.

Şimdi bunları sırası ile aşağıda sizlere sunuyoruz:

1- Portal

Bu portal Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığı ile küçük işletmelere hizmet vermek amacıyla oluşturulmuştur.

Gelir İdaresi Başkanlığı bu konuda; “Bilgi işlem sistemlerinin entegre edilmesi sureti ile e-Fatura Uygulamasını kullanma konusunda yeterli alt yapıya sahip olmayan kullanıcıların uygulamadan yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla geliştirilen e-Fatura Portalı, e-Fatura Uygulamasına ait temel fonksiyonları bünyesinde barındırmaktadır. e-Fatura Portalı, Tebliğin 4 üncü bölümündeki adımlar sonucunda oluşturulan kullanıcı hesapları aracılığı ile http://www.efatura.gov.tr internet adresinde hizmet sunmaktadır.  Kullanıcılar, e-Fatura gönderme ve/veya alma ile ilgili temel işlemleri, portal içerisinde sunulan ara yüzleri kullanarak yapabileceklerdir.” açıklamasına yer vermektedir.

2-Entegrasyon Yöntemi

Bu yöntem çok sayıda fatura düzenleyen ve kendilerine ait bilgi işlem sistemini 7/24 çalıştıran mükelleflerin sistemlerini Başkanlık sitemine entegre olarak kullanabilmeleri amacıyla geliştirilmiştir. Entegrasyon yapmak isteyen mükelleflerin kılavuzun “3. Elektronik Fatura Başvuru Formunun Doldurulması” bölümünde anlatıldığı şekilde e-Fatura başvurusunu yaparken Yararlanma Yöntemleri alanından “Entegrasyon” yöntemini seçmesi gerekmektedir.

3-Özel Entegrasyon

Faturalama ihtiyaçları farklılık gösteren veya çok sayıda fatura düzenleyen mükelleflere, kendilerine ait bilgi işlem alt yapısının yetersiz olması halinde teknik yeterliliğe sahip bir özel entegratörün bilgi işlem sistemi vasıtasıyla elektronik fatura alıp gönderebilme imkanı sağlayan sistemdir.

Gelir İdaresi Başkanlığından özel entegrasyon izni almış mükelleflerin bilgi işlem sistemleri kullanarak da e-fatura uygulamasından yararlanabileceklerdir.

Bu durumda e-Fatura başvurusunu yaparken Yararlanma Yöntemleri alanından Özel Entegrasyon yöntemini seçmesi gerekmektedir.

Devam edecek.

25.08.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM