Geçtiğimiz hafta; “e-defter ve e-fatura” konusunu ele almış ve gelecek yazımızda da, “e-defter ve e-fatura işlemlerinde izlenecek yol” konusunu paylaşacağımızı yazmıştık.
Bugün kaldığımız yerden devam edip, önce e-fatura konusunu paylaşmak istiyoruz.
E-fatura, kağıt fatura ile aynı hukuki vasıflara sahip olup, 397 sıra No.lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği ile hayata geçirilmiş ve 5 Mart 2010 tarihinden itibaren ülkemizde uygulanmaya başlanmıştır.
397 sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile e-fatura uygulamasından sadece tüzel kişiler faydalanabiliyordu. Daha sonra yayımlanan 416 sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile gerçek kişilere e-fatura uygulamasından faydalanma hakkı tanındı.
E-fatura uygulamasının, veri format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen, VUK gereği bir faturada yer alması gereken bilgilerin içerisinde yer aldığı, satıcı ve alıcı arasındaki iletimin merkezi bir platform (GİB) üzerinden gerçekleştirdiği, elektronik bir belgedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e-fatura; “tek format ve standarda göre satıcı ve alıcı arasında güvenli, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan bir sistem” şeklinde açıklanmaktadır.
Önemli bir not: e-fatura sistemine dahil olan mükellefler, e-defter uygulamasına da geçmek zorundadırlar.
Elektronik fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenledikleri faturaları 1/4/2014 tarihinden itibaren elektronik fatura olarak göndermeleri ve almaları zorunludur. Elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler kayıtlı olmayan mükelleflere yaptıkları mal teslimi ve hizmet ifası için genel hükümler çerçevesinde kağıt fatura düzenlemeye devam edeceklerdir.
397 sıra No.lu VUK Genel Tebliğinde; “(Tebliğin 8 inci bölümünde belirtilen istisna hariç olmak üzere) e-faturanın, bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak düzenlenmesi, gönderme veya alma işlemlerinin de Başkanlık tarafından oluşturulan e-Fatura Uygulaması aracılığı ile gerçekleştirilmesi zorunludur. Faturaların elektronik belge olarak oluşturulması ve gönderilmesinde uyulması gereken format ve standartlar http://www.efatura.gov.tr internet adresinde duyurulmuştur. Bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslar ile söz konusu format ve standartlara uygun olarak düzenlenmeyen, düzenlense dahi e-fatura uygulaması aracılığı ile gönderilmeyen veya alınmayan herhangi bir elektronik belge, Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlenmiş fatura hükmünde değildir. Mükellefler e-Fatura düzenlerken, bu Tebliğde belirtilmeyen hususlarda süreler başta olmak üzere Vergi Usul Kanunu ve ilgili diğer kanun ve düzenlemelerde yer alan usul ve esaslara uymak zorundadır.
Devam edecek.
18.08.2015
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.