YAZARLARIMIZ
Engin Malay
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir



E-Defter ve E-Fatura

Gelir İdaresi Başkanlığı, Resmi Gazete’nin 20 Haziran 2015 tarih ve 29392 sayılı nüshasında; Elektronik Defter ve Elektronik Fatura Kullanma Zorunluluğu Getirilen Mükellefler yönelik 464 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ni yayımlamıştı.

Daha önce yayımlanan; 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile zorunluluk getirilen mükelleflere ilave olarak aşağıda sayılan mükelleflere elektronik defter tutma ve e-fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir.

a) 2014 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan mükellefler.

b) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'ndan lisans alan mükellefler. Bayilik lisansı olanlar, münhasıran bu lisansa sahip olmaları nedeniyle bu bent kapsamında değerlendirilmeyecektir.

c) Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli III sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükellefler. (a) bendindeki şartı, 2014 hesap döneminde sağlayan mükellefler 1/1/2016 tarihinden itibaren, 2015 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler ise ilgili hesap dönemine ilişkin gelir/kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap döneminin başından itibaren, (b) ve (c) bentlerinde sayılanlardan bu Tebliğin yayım tarihinden önce lisans alan veya mükellefiyet tesis ettirenler 1/1/2016 tarihinden itibaren, bu Tebliğin yayım tarihinden sonra lisans alan veya mükellefiyet tesis ettirenler ise, lisans aldıkları ya da mükellefiyet tesis ettirdikleri tarihi izleyen hesap döneminin başından itibaren elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasına geçmek zorundadır. Bununla birlikte, lisans ya da mükellefiyet tesis tarihi ile izleyen hesap dönemi arasındaki sürenin üç aydan kısa olması halinde isteyen mükellefler bir sonraki hesap döneminin başından itibaren elektronik defter tutabilecekler ve e-Fatura uygulamasına geçebileceklerdir.

Zaman hızla geçiyor, yıl sonuna çok az bir zaman kaldı. Bu nedenle konuyu buraya taşımayı uygun gördüm.

Yukarıda üç grupta toplanan ve 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle zorunluluk getirilen sektör yöneticileri, muhasebe departmanları ve serbest muhasebeci mali müşavirlerin şimdiden hazırlıklarını yapmaları gerekmektedir.

Kullandıkları paket programların, e-defter ve e-fatura uygulamasına uygun olup olmadığını; www.edefter.gov.tr web sitesinde yer alan, “uyumlu programlar” bölümüne girerek kontrol etmeleri gerekmektedir.

Bu listede kullandıkları paket program yoksa bu listeden kendilerine uygun programı seçerek yetkili satıcıları ile irtibata geçmeleri gerekmektedir.

Söz konusu listede kullandıkları paket program varsa, bu defa “e-defter” modülünü satın almaları ve yılsonuna kadar gerekli eğitimleri almaları gerekmektedir.

Gelecek yazımızda, “e-defter ve e-fatura işlemlerinde izlenecek yol” konusunu paylaşacağız.

12.08.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM