Türkiye 'de ilk bilgisayar kullanımı, Karayolları Genel Müdürlüğünde, 1960 yılında, yaklaşık 12 yıl süreyle kullanılan “IBM-650 Data Processing Machine" ile başlamıştır. (KGM- Karayolları Genel Müdürlüğü web sitesi)
O günlerde kullanılan bilgisayarın resmine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteTr/Galeri/IlkBilgisayar.aspx
İkinci bilgisayar akademik amaçlı kullanılmak üzere İstanbul Teknik Üniversitesinde, üçüncü bilgisayar Orta Doğu Teknik Üniversitesinde ve dördüncü bilgisayar Devlet Planlama Teşkilatında kullanılmaya başlanmış.
Günümüzde tüm devlet kurumlarında, üniversitelerde, özel kurum ve kuruluşlarda son derece gelişmiş ve teknolojik bilgisayarlar kullanılıyor.
Benim bilgisayar ile tanışmam 1984 yılında oldu. Ağabeyim Sezgin Malay ile ofiste kullanmak üzere bir bilgisayar almaya karar verdik. İzmirlioğlu İşhanında bulunan İzmir’in köklü şirketlerine sahip bir holdingin bünyesinde bulunan bilgi işlem firmasına gittik ve bir Amstrad bilgisayar aldık. Ertesi gün ilgili firmadan teknik bir elaman gelip bilgisayarı kurdu ve çalışır vaziyette bırakıp gitti.
Oturduk bilgisayarın başına; ekranda bir şey yanıp sönüyor. Klavyeye dokunup bir şeyler yazıyoruz. Ekrana yazdıklarımız çıkıyor ama sadece çıkıyor. Onlar bize biz onlara bakıyoruz.
Ertesi gün bir arkadaşımız bize bir disket verdi ve “bu diskette santraç oyunu var, makinenizde oynayın” dedi. Bu tip disketlere o zamanlar 5.25 inç disket deniyordu, bugün arasanız piyasada bulamazsınız, ancak arşiv yapan kişilerde antika niyetine bulunabilir.
Birkaç gün santraç oynadık. Söz konusu oyunda rakip makine yani yeni oyuncağımız Amstrad idi. Santraç oynayanlar bilir; santrançda “at” L harfine benzer şekilde hareket eder. İki kare yukarı veya aşağı sonrada bir kare sağa veya sola “L” şeklinde hareket eder. Programı yapan kişi bu kuralı çoğu hamlede uyarlamış ancak kişi oynarken bu kuralı göz önüne alıyor öyle uygulanıyor. PC kendisine sıra geldiğinde eğer at tehdit altındaysa yine L harfi şeklinde ancak üç kare yukarı ya da aşağı sonrada bir kare sağa veya sola hareket ediyor. Eğer sen aynı işlemi yapmak istersen “error” yazıyor ve işlemi gerçekleştirmiyor. Bu böyle devam ederken başka bir arkadaşımız geldi ve bize “bu makineye program alacaksınız” dedi. Nereden alacağımızı öğrendik ve bir muhasebe programı satın aldık. Programla da kalmadık bir de iğne vuruşlu yazıcı aldık. Aldığımız program makine kadar pahalı ancak o devre göre çok profesyonelce hazırlanmıştı. Programı kullanabilmek için eğitimlerimizi aldık. Eğitim alırken ben, abim, babam ve çalışan bir arkadaşımız makinenin etrafına oturup ders veren eğiticinin söylediklerini not alıyorduk. Bu esnada hepimizden meraklı ve iştahlı babamdı. Eğitim bittikten sonra hiç makinenin başından kalkmıyor akşam saat yediye kadar çalışıyor, uygulama yapıyordu.
Böylece alt yapımızı hazırladık. Yeni yıldan itibaren İzmir’de bilgisayarlı muhasebe tutacaktık. Bu durumu ben müşterilerimize iğne vuruculu yazıcımızda; “Yeni yıldan itibaren bilgisayar ve bilgi yazar ile hizmet vereceğiz” ilanı ile duyurdum. Yaz geldi, bizim Amstrad ısınıyor ve işlemler yavaşlıyor tabii o yıllarda fanlı bilgisayar yok. Böyle olunca makine bizi oyalıyor, bizde makinenin karşısına vantilatör koyup işimize devam ediyorduk.
Sözünü ettiğim yıllarda ülkemizde hiper enflasyonist bir dönemdeydi. Türk Lirası’na sık sık sıfır ekleniyor, her sıfır eklendiğinde; program versiyon atlatıyor bize de sıkı bir fatura geliyordu.
Yıllar yılları, bilgisayarlar bir üst modellerini kovaladı. Bugüne kadar kaç bilgisayar aldık, kaç tane attık bilmiyorum. Bilgisayarlarla birlikte kullandığımız programlarda gelişiyor, her gelişmesi bize maliyet olarak yansıyordu.
Söz konusu programı beş sene öncesine kadar kullandık. Artık TÜRMOB’un ürettiği programı kullanıyoruz.
Bilgisayarların girmediği alan yok gibi, bilgisayarlar gelişiyor biz de ayak uydurmaya çalışıyoruz. Şimdi cep telefonları küçük bir bilgisayar olup cebimize girdi, yapacağımız işlemlerin bir kısmını oradan takip ediyoruz.
Ben yüksek okuldan mezun olduğumda muhasebeyi, dolma kalemle değil de bilgisayar ortamında tutacaksınız deselerdi güler geçerdim. Şimdi acaba cep telefonuna uygun muhasebe programı ne zaman yapacaklar diye bekliyorum.
21.07.2015
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.