YAZARLARIMIZ
Engin Malay
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir



Torba Yasa 3

5- Esnaf ve sanatkârlar, yukarıda açıklanan borçlarını yapılandırmaları, yapılandırılan borç haricinde 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması veya 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borçları bulunmakla birlikte bu borçlarını ilgili kanunlara göre taksitlendirmiş ve ödeme yükümlülüklerini yerine getiriyor olmaları halinde, borçlarının ilk taksitini öder ödemez genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlayabileceklerdir.

6- 02.09.1971 tarihli ve 1479 sayılı Mülga Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununa göre tescili yapılmış olan kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, prim borçları nedeniyle sigortalılıkları durdurulmuş olanlardan 11.09.2014 tarihi itibarıyla ihya edilmemiş olanların kendilerinin ya da hak sahiplerinin 31.12.2014 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri ve hesaplanan sigorta primi borcunun tamamının 31.01.2015 tarihine kadar ödemeleri halinde, bu süreler sigortalılık süresinden sayılır. Hesaplanan borcun tamamının ilk taksit süresi içerisinde ödenmemesi halinde sigortalılık sürelerinin canlandırılmasına ilişkin işlem geçerli sayılmaz.

7- Mülga 4355 sayılı Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Odaları ve Ticaret Borsaları Kanunu, mülga 5373 sayılı Esnaf Dernekleri ve Esnaf Dernekleri Birlikleri Kanunu ve mülga 507 sayılı Esnaf ve Küçük Sanatkârlar Kanununa göre; esnaf ve sanatkâr siciline veya odasına ya da her ikisine birden kayıtları bulunmakla birlikte, esnafın kendi kusurundan kaynaklanamayan nedenlerle üye kayıtlarının mevzuata uygun olarak yapılmadığının tespit edilmesi nedeniyle iptal edilen sigortalılık sürelerinden 22.03.1985 tarihinden sonraki sürelere ait prim, gecikme zammı ve gecikme cezalarının 31.12.2013 tarihine kadar ödenmiş olması şartıyla 4/b kapsamındaki sigortalılıkları başlangıç tarihinden itibaren geçerli sayılır.

D – Diğer idari para cezaları

Tütün mamullerinin tüketilmesinden kaynaklı olarak verilen idari para cezaları hariç olmak üzere, 31.12.2013 tarihinden (bu tarih dâhil) önce idari yaptırım kararı verildiği hâlde 11.09.2014 tarihi itibarıyla ilgilisine tebliğ edilmemiş olan ve genel bütçeye gelir kaydı gereken ve her bir kabahat için 120 Türk lirasının (bu tutar dâhil) altında kalan idari para cezaları ile ferilerinin tahsilinden vazgeçilir.

E – İş sağlığı ve iş güvenliği

1- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre işverenin iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirme yükümlülüğünde değişiklik yapılarak, diğer sağlık personeli görevlendirme zorunluluğu on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile sınırlandırılmıştır.

2- Kanun’un 6. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin sonuna eklenen cümle ile “Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülebilmesine…” olanak sağlanmıştır.

3- Kanun’un 6. maddesinin sonuna dördüncü fıkra eklenmek suretiyle, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki öğrenci statüsünde olan çırak ve stajyerlerin çalışan sayısının toplamına dahil edilmeyeceği hükmü getirilmiştir.

4- Kanun’un 15. maddesinde yapılan değişiklikle 6331 sayılı Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporlarının işyeri hekiminden alınacağı hükmü getirilmiş, ayrıca 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları (Toplum Sağlığı Merkezleri) veya aile hekimlerinden de alınabilmesinin yolu açılmıştır.

 Kanun’un 30. maddesine eklenen fıkra ile 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin üstlenilmesine ilişkin eğitim programları, eğitimin süresi ve eğiticilerin nitelikleri ile görevlendirmeye ilişkin hususların yönetmelikle düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.

 

F-TÜRK TİCARET KANUNU

1- Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulunun Temsil Yetkisi

Kanunun 131’ nci maddesi ile anonim şirketlerin yönetim kurullarına, temsile yetkili olmayan yönetim kurulu üyelerini veya şirkete hizmet akdi ile bağlı olanları sınırlı yetkiye sahip ticari vekil veya diğer tacir yardımcıları olarak atayabilme yetkisi verilmiştir.

Bu şekilde atanacak olanların görev ve yetkileri, Türk Ticaret Kanunun 367 nci maddesine göre hazırlanacak iç yönergede açıkça belirlenmesi gerekmekte olup bu iç yönergenin tescil ve ilanı zorunludur. Ayrıca bu fıkra uyarınca yetkilendirilen ticari vekil veya diğer tacir yardımcıları da ticaret siciline tescil ve ilan edilir. Bu kişilerin, şirkete ve üçüncü kişilere verecekleri her tür zarardan dolayı yönetim kurulu müteselsilen sorumlu olacaktır.

2- Limited Şirketlerde Müdürlerin Temsil Yetkisi

Kanunun 132’ nci maddesi ile limited şirketlerin müdürlerine, temsile yetkili olmayan yönetim kurulu üyelerini veya şirkete hizmet akdi ile bağlı olanları sınırlı yetkiye sahip ticari vekil veya diğer tacir yardımcıları olarak atayabilme yetkisi verilmiştir.

Bu şekilde atanacak olanların görev ve yetkileri, Türk Ticaret kanununun 367 nci maddesine göre hazırlanacak iç yönergede açıkça belirlenmesi gerekmekte olup bu iç yönergenin tescil ilanı zorunludur. Ayrıca bu fıkra uyarınca yetkilendirilen ticari vekil veya diğer tacir yardımcıları da ticaret siciline tescil ve ilan edilir. Bu kişilerin, şirkete ve üçüncü kişilere verecekleri her tür zarardan dolayı şirket müdürleri müteselsilen sorumlu olacaktır.

3-Anonim ve Limited Şirket ile Kooperatiflerin Tasfiyeleri ile İlgili Düzenleme

Kanunun 133 üncü maddesi ile anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin bazı şartların gerine gelmemesi nedeniyle ticaret sicil müdürlükleri tarafından tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtların silinmesi ile ilgili süre 01/07/2015 tarihine kadar uzatılmıştır.

4-Asgari Sermaye Artırımı ile ilgili düzenleme

Sermayesini 50.000 TL’ye yükseltmeyen anonim şirketler ile sermayelerini 10.000 TL’ye yükseltmeyen limited şirketler, 14/02/2014 tarihi itibariyele infisah etmiş sayılmışlardı. Bu Kanunun 134 üncü maddesi ile bu süre 11/12/2014 tarihine kadar uzatılmıştır.

19.09.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM