26.10.2021 tarih, 31640 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlan 7338 Sayılı “Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile sosyal medyadan elde edilen kazançlar ile ilgili önemli düzenlemeler yapılmıştır.7338 sayılı kanunun ikinci maddesi ile 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na “Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası” başlıklı mükerrer 20/B maddesi eklenmiştir.
Yeni yürürlüğe giren kanunun ve sonrasında çıkan 318 sayılı gelir vergisi tebliği ile sosyal içerik üreticileri ile mobil cihazlar için uygulama geliştiricilerine ilgili kanunla yüzde 15 oranında ödemek şartıyla 880.000 tl’ye kadar vergi istisnası getirildi. Artık Mali Müşavirle anlaşmak, şirket kurmak, beyanname vermek yok. Ama bu iş nasıl yapıcak? İşte ilgili tebliğ’de, bu işlemin nasıl yapılacağına dair çok detaylı düzenlemeler var.
Herşeyden önce şunu söylemek gerekiyor. Kanun ve tebliğde, bu içerik üretimi işinin ticari bir kazanç olduğu vurgulanıyor. Ticari kazanç ticari faaliyetlerden elde edilen anlamındadır.
Kanundan öncede sosyal medya üreticilerin gelirleri ticari kazanç olarak kabul ediyor ve vergilendiriyordu. 31.12.2021 tarihine kadar genelde şahıs şirketi açılarak bu gelirler beyan ediliyordu. Bunun içinde sosyal içerik üreticilerinin, kazançlarıyla ilgili faturalarını düzenli kesip, beyannamelerini mali müşavirler kanalıyla süresinde vermeleri gerekiyordu. Bu içerik üreticileri genellikle genç insanlar oldukları ve bu konularda yeterli bilgiye sahip olmadıkları için, kanundan önceki dönemde, bu beyanların hiç yapılmaması veya eksik yapılması nedeniyle birçok mağduriyetler oldu.
Çıkarılan kanunla bu ticari kazançlara istisna getirilerek, ticari kazançtan kaynağında yüzde 15 stopaj ile vergi alınsın dendi, sonrasında çıkarılan tebliğ ile bu konuda alt düzenlemeler yapıldı.
İstisna normalde vergi alınması gereken bir konudan ya hiç vergi alınmaması yada daha az vergi alınması demektir. Normalde gelir vergisinde yüzde 40’lara varan oranlarda kademeli olarak vergi alınmaktadır. Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliği kazançlarına 01.01.2022 tarihinden itibaren kaynakta kesilecek olan yüzde 15 stopaj şartı getirildi.
Fakat bunun ön şartları var. İlk önce ikametgahınızın olduğu vergi dairesinde gidip, ben şu sosyal medya platformlarından gelir elde ediyorum diye beyan ederek, ilgili istisna belgesini almak için başvuracaklar. Vergi dairesi saşvuru sahibinin durumunu inceleyecek ve bir bankaya verilmek üzere, bir istisna yazısı verecek. Bu yazıyı Türkiye’deki herhangi bir bankaya götürerek hesap açtıracaklar ve bu hesap açılmasıyla ilgili yazıyı 30 gün içinde tekrar vergi dairesine götürecekler. Fakat gelir idaresi bu konuda çok önemli bir kolaylık getirdi. İsteyenler artık vergi dairesiyle ilgili işlemleri e-devlet üzerinden gerçekleştirebiliyorlar.
Burada çok önemli bir konu var. Bu açılacak banka hesabına yalnızca sosyal medya kazançlarının girmesi gerekiyor. Maaş, emekli maaşı, kira vs. başka her türlü kazancın bu hesaba girmesi yasak, girerse istisna sona erebilir. Maaş hesabı, kira hesabı gibi hesaplar, sosyal medya içerik üretici gelirlerinin kaynakta vergilendirileceği gelirlerinin hesabı olarak kullanılamaz. Yani yeni bir hesap açmak en doğrusu gibi duruyor. Artık T.C.’den havale göndermek gibi bankacılık sistemleri var. Bu konuda da dikkatli olmak gerekiyor.
Bilindiği gibi, devlet memurlarının 657 sayılı kanunu 28.maddesine göre, ticari kazanç elde edeceği iş yapmaları yasaktır. Kanundaki yeni düzenleme de, bu kazancı ticari kazanç faaliyeti olarak değerlendirmeye devam ediyor.
Buna göre bir kamuda çalışan devlet memurunun sosyal içerik üretici olarak, gelir elde etmesi mümkün mü?
Kanunda içerik üreticiği geliri, ticari kazanç olarak tanımlandığı için mümkün görülmüyor. Bu arada şunu da söylemek gerekiyor. İşlemin kanuna aykırı olması başka, vergi yaptırımı doğması ayrıdır. Yani bir devlet memuru bu tür bir kazanç elde ederse maliye vergisini alır, ama memur soruşturma geçirerek mağduriyet yaşayabilir
Bu düzenleme, genellikle Youtube gelirleri için konuşulsa da, gerçek kişi mobil oyun geliştiricilerin, bütün sosyal medya platformlarından ve web sitelerinin yurt içi ve yurt dışından elde ettiği advense gelirleri için de geçerli. Doğal olarak tüzel kişilikler bu istinadan yararlanamıyorlar. İstisna sınırı 880.000 tl. Bu konuda dikkatli olmak gerekiyor.
Kanun sosyal medya içerik üreticisi demişti, tebliğ ile açıklık getirilmiş ve sosyal medya da içerik üreten ve reklam geliri olan gerçek kişi herkesin bu kapsamda olduğu net olarak belirtilmiş.
Kanunla getirilen istisna 01.01.2022 tarihinden itibaren uygulanacak deniyor. Ama, yukarıda anlattığımız gibi, bankadan alınacak banka hesap numarasını, vergi dairesine vermeden medya içerik üreticiliğinden gelir elde eden vergi sorumluları oldu. Bu gelirler maalesef bu kanun kapsamında değil, onlar eski şekliyle fatura kesip beyanda bulunabilecekler. Daha önce sahıs şirketi açarak mükellefiyet oluşturmayanların, vergi dairesine istisna belgesini vermeye kadar olan süredeki gelirleri, bu kanundaki istisnadan yararlanamıyor. Bu nedenle özellikle Google Adsense’den gelir elde edenlerin, vergi dairesine banka hesap numarasını vermeden, bu geliri çekmemeleri yararlarına olacaktır.
2022 yılı içinde de olsa, vergi dairesine bu konu ile ilgili açılan hesap numarasını bildirmeden muhtelif hesaplara gelen ve fatura kesilip beyan edilmeyen gelirler için, şu anda yapacak bir şey yok. Bu konu ile ilgili, yeni bir yasal düzenleme ve yapılandırma yapılırsa, hem de gençlerin mağduriyetleri giderilmiş olur, hem devletimiz gelir elde edebilir,
04.04.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.