YAZARLARIMIZ
Emre Salepci
Yeminli Mali Müşavir
E. Vergi Müfettişi
VERDE Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.
emresalepci@verdeymm.com



Tarımsal Sulama Sistemleri Aksam ve Parçalarının Tesliminde KDV Oranı Ne Olmalı?

Ülkemizde tarımsal kalkınmanın sağlanması, maliyetlerin azaltılması, çiftçilerin desteklenmesi, tarımsal ürünlerin kalitesinin artırılması ayrıca hem toprak verimliliğinin korunması hem de su kaynaklarının bilinçli tüketimi için maliye idaresi de üzerine düşen görevi yerine getirerek, 2008/13234 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile KDV oranları ile ilgili olarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin B bölümüne 28inci sırasına “8424.81 tarife alt pozisyonu kapsamındaki "Tarıma ve bahçeciliğe ait olanlar (sıvı veya toz halindeki maddeleri püskürtmeye, dağıtmaya veya pülverize etmeye mahsus mekanik cihazlar) " ifadesini eklemiştir. Bu kararla birlikte Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 8424.81 bölümünün alt açılımlarının tesliminde KDV oranı %10 olmuştur.

Bu değişiklikle tarıma ve bahçeliğe ait el ile kullanılan türde olsun, olmasın, portatif veya portatif olmayan, mekanik ve mekanik olmayan, sıvı ve toz püskürtücüler ile pulvarizatörleri indirimli orana tabi eşyalar kapsamına girmiştir. Tarife sayılan eşyaların kapsamının detaylı ve açıklayıcı olmamasından dolayı sektörde faaliyet gösteren ve teslimde bulunan mükelleflerin, sulama sisteminde kullanılan eşyaların münferit, sistem halinde bir bütün olarak, yedek parça vb. şekillerde tesliminde uygulayacakları KDV oranları konusunda kafa karışıklıkları oluşmuş ve idarenin görüşüne başvurmuşlardır. İdare tarafından verilen özelgeler uygulamaya yön vermiş hangi eşyaların tesliminde indirimli oran hangilerinde genel oranda KDV uygulanacağı belirlenmiştir.

Mükelleflerde kafa karışıklığına neden konular,

  • Tarıma ve bahçeliğe ait yağmurlama, damlama sulama borularının teslimi,
  • Tarıma ve bahçeliğe ait, damlama sulama sistemlerinin aksam ve parçalarının teslimi,
  • Tarıma ve bahçeliğe ait, damlama sulama sistemlerinin bir bütün olarak teslimi,
  • Bu sayılanların nihai tüketicilere, çiftçilere, kamu kurumlarına, bayilere, site yönetimlerine vb. teslimi,

Sırasında uygulanacak KDV oranının ne olacağı ve bu karışıklık nedeniyle hangi durumlarda KDV iadesine başvurulup başvurulamayacağıdır. 

Yazımızda bahsettiğimiz üzere bu konuyla ilgili olarak idareden istenen özelgeleri taradığımızda idarenin şimdiye kadarki görüşü, sistem aksam ve parçalarının 8424.81 bölümünde münferiden sayılmadığından genel orana tabi olduğu, ancak sistemin bir bütün olarak teslim edilmesi halinde ise indirimli oranda KDV’ye tabi olduğu şeklindedir. Konuyla ilgili örnek özelgeler Kütahya Defterdarlığının 28/03/2014 tarih ve 61504625-184/116-10 sayılı, İstanbul VDB 02/07/2013 tarih ve 39044742-KDV.28-957 sayılı, Adana VDB 26/10/2010 tarih ve B.07.1.GİB.4.01.16.02-2010-1729-KDV-46 sayılı özelgeleri örnek gösterilebilir. Bu özelgelerin tamamında aynı doğrultuda görüş bildirmiştir ve bu uygulama sektörde müstakar hale gelmiştir. Buna göre sulama sistemi borusu, vana, bağlantı elemanları, dirsek, valf, filtre, sprink, istavroz vb. aksam ve parçaların ayrı ayrı teslimi genel oranda (%20), ancak tarıma ve bahçeliğe ait damlama sulama veya yağmurlama sulama sisteminin komple set halinde bir bütün olarak teslimi ise indirimli oranda (%10) KDV’ye tabidir.

Olayın İndirimli Oran KDV İadesi boyutuna bakılacak olursa.

3065 sayılı KDV kanunun 28’inci maddesiyle KDV oranlarının 4 katına kadar artırılması %1’e kadar indirilmesi konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmiştir. 29’uncu maddesi ise bu yetkinin kullanılması neticesinde indirimli orana tabi olarak teslim edilen mal ve/veya hizmetlerin temininde ve/veya imalında yüklenilen ve indirim konusu yapılamayan KDV’lerin mükellefin talebi doğrultusunda nakden veya mahsuben iadesinin mümkün olduğu hükmedilmiştir. Özelgeler dikkate alındığında sadece sulama sistemlerinin bir bütün halinde tesliminde indirimli orana tabi teslimlerden kaynaklı KDV iadesi talep edilebilecektir.

Söz konusu teslimlerin Türk Gümrük Tarife Cetveli dikkate alınarak irdelendiğinde uygulanması gereken KDV oranı ile indirimli oranda KDV iade taleplerine ve incelemelerine yönelik düşünce ve analizlerimiz şu şekildedir.

Tarımsal sulamada kullanılan yağmurlama ve damlama sulama sistemleri ile alakalı olarak  2007/13033 sayılı kararda “8424.81-Tarıma ve Bahçeliğe ait Olanlar” ibaresi yer almakta ve bu ibrenin kararın II sayılı listesinde olmasından dolayı indirimli oranda KDV (%10) uygulanmaktadır. Bu GİB internet sitesinde yer alan güncel KDV oranlarına ait listede halen aynı şekildedir.

Peki Türk Gümrük Tarife Cetvelinin tetkikinde bu fasıla halen ulaşabiliyor muyuz?

2017 yılında geçerli olacak TGTC’nin yayınladığı 30/12/2016 tarih ve 29934 (2. Mükerrer) sayılı resmi gazetede yer alan listeye bakıldığında, ilgili istatistik pozisyonunun artık yer almadığı 8224.81 alt ayrımında belirtilen eşyaların bu tarihten sonra 8424.41, 8424.49 ve 8424.82 no.lu alt pozisyonlarda belirtildiği görülmektedir. Ancak güncel KDV Oranlarının belirtildiği listede halen 8424.81 istatistik pozisyonuna atıfta bulunulmaktadır. Buda bize göstermektedir ki 2007/13033 sayılı kararın eki II sayılı listenin B/28’inci sırasında yer alan   “8424.81 Tarıma ve bahçeciliğe ait olanlar ifadesi ayırt edici bir ifade olmayıp sadece TGTC’de yer alan ve bu pozisyondaki eşyaları belirtme maksadı olan bir ifadedir.

TGTC’nin 8424 no.lu fasılının ifade etmek istediğinin ne olduğu, başka bir ifadeyle bu fasılın neleri kapsadığının tespiti için cetvelin izahına bakmak gerekir. Buna göre ilgili fasılın izahında, sulama sistemlerinin kontrol şebekesi (filtreler, enjektörler, valfler, basınç kalibreleri, vb.), yer altı şebekesinin ( dağıtım boruları, kontrol istasyonları) ve  yer üstü şebekesi ( su toplayıcılarıyla irtibatlandırılmış su toplama hatları ) birleşmesinden oluşur, fasılda sayılan makine ve cihazlara ait aksam ve parçaları ise bu pozisyonda yer alır denmektedir.

2007/13033 sayılı karar, TGTC ve cetvel izahları birlikte değerlendirildiğinde, tarıma ve bahçeliğe ait olanlar lafzından sulama sistemlerinin sistem olarak veya aksam ve parça halinde münferiden, yedek parçalarının tesliminde indirimli oranda Katma Değer Vergisi (%10) uygulanması gerektiği görüşündeyiz. Teslimin kime yapıldığı konusunda ise kanunda özel bir belirtme yapılmadığından vergi mükelleflerine, potansiyel mükelleflere, kamu kurumlarına, çitçilere, site yönetimlerine vb. fark etmeksizin kime teslim edilirse edilsin indirimli oranda Katma Değer Vergisi uygulanmalıdır. Ve bu sebepten teslimlerin tamamı için kanunun 29uncu maddesi gereği İndirimli Oranda Katma Değer Vergisine Tabi Teslimlerden kaynaklanan iade talebi bulunabilinmelidir. 

Hali hazırda sulama sistemlerinin bütün halinde tesliminde %10, aksam ve parça veya yedek parça halinde tesliminde %20, sistemin nihai tüketiciye tesliminde %10, bayilere aracılara tesliminde %20 uygulamasının son bulması, bu konudaki iade taleplerinin sağlıklı şekilde çözüme kavuşması ve sektördeki karışıklığın giderilmesi için maliye idaresinin en kısa sürede konuyla alakalı bir sirküler yayınlaması temennimizdir.

05.08.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM