YAZARLARIMIZ
Emre Saçar
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
emresacar@gmail.com



7524 Sayılı Kanun İle Yapılan Bazı Önemli Değişiklikler

Teknogirişim Şirketi Niteliğini Haiz İşverenlerce Çalışanlarına Bedelsiz veya İndirimli Pay Senedi Vermesi

Teknogirişim şirketi niteliğini haiz işverenlerce hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen ve ücret niteliğinde kabul edilen pay senetlerinin rayiç değerleri, çalışanın edinim yılındaki bir yıllık brüt ücretini aşmayan kısmı gelir vergisinden istisnadır.      
Bu kapsam dahilinde iktisap edilen pay senetlerinin12 yıla kadar elden çıkarılması halinde işveren istisna edilen vergi ve gecikme faizini ödeyecektir. 3 tam yıl için verginin %100‘ü, 4-6 yıl için %75‘i, 7-12 yıl için %25 vergi hesaplanacaktır.

Kayıt Dışı Faaliyette Bulunanlara Vergi Ziyaı Cezası

Mükellefiyet tesis ettirmesi gerekmesine karşın kayıt dışı faaliyette bulunarak vergi ziyaına sebebiyet verenlere, mevcut uygulanan vergi ziyaı cezaları %50 artırılarak uygulanacaktır.

Usulsüzlük Cezalarında Artış

Sermaye şirketleri için daha önce 1. derece 1.100 TL, 2. derece 580 TL olan usulsüzlük cezaları 17-18 kat civarında artırılarak 1. derece 20.000 TL, 2. derece 10.000 TL olmuştur. Yapılan artışlarla birlikte caydırıcılığının artması hedeflenmedir.    
Usulsüzlük cezalarının güncel hali;

 

Birinci derece usulsüzlükler için

İkinci derece usulsüzlükler için

Mükellef Grupları

(TL)

(TL)

1-) Sermaye şirketleri

20.000

10.000

2-) Sermaye şirketleri dışında kalan birinci sınıf tüccar ve serbest meslek erbabı

10.000

5.000

3-) İkinci sınıf tüccarlar

5.000

3.500

4-) Yukarıdakiler dışında kalıp beyanname usulüyle gelir vergisine tabi olanlar

3.500

2.250

5-) Kazancı basit usulde tespit edilenler

2.250

1.500

6-) Gelir Vergisinden muaf esnaf

1.500

1.000

Tahsilat ve Ödemelerdeki Tevsik Zorunluluğu

7.000 TL’yi aşan tahsilat ve ödemelerin finansal kurumlar aracılığıyla yapılacağı tevsik zorunluluğu kapsamında bilinmektedir. Daha önce yapılan işleme konu olan tutarın %5 oranında uygulanan özel usulsüzlük cezası %10’a çıkarılmış, bir takvim yılında kesilecek toplam ceza tutarının üst sınırı ise 770.000 TL’den 20.000.000 TL’ye çıkarılmıştır.

Belge Düzenlememe Cezaları

Fatura, makbuz, fiş, irsaliye, gider pusulası vb. düzenlenmemesi ya da verilmemiş olması sebebiyle daha önce kesilen özel usulsüzlük cezası 3.400 TL iken, bu kanunla birlikte birinci tespit 10.000 TL, ikinci tespit 20.000 TL, üçüncü tespit 30.000 TL, dördüncü tespit 40.000 TL, beşinci tespit 50.000 TL, altıncı ve sonraki tespitlerde ise 100.000 TL olarak düzenlenecektir.

Özel Tekne ve Yat Gibi Deniz Araçlarında KDV İstisnası Uygulanmayacak

Deniz taşıma araçlarında uygulanan KDV istisnası, bu kanunla birlikte gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık faaliyetlerinde kullanılan özel tekne, yat ve araçlar deniz taşıma aracı olarak kabul edilemeyecek olup istisna uygulanmayacaktır.

Devreden KDV’de 5 Yıl Süre Sınırı

İndirilecek KDV ilgili dönemde indirilmediği taktirde herhangi bir süre sınırı olmaksızın sonraki döneme devretmekteydi. Bu kanun kapsamında 5 takvim yılı boyunca indirilemeyen KDV özel bir hesaba alınarak 3 yıl içinde mükellef tarafından talep edilmesi halinde vergi incelemesi sonucu gider olarak dikkate alınabilecektir.

Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Oranı Artışı

İşveren tarafından ödenen kısa vadeli sigorta kolları primi %2’den %2,25’e yükseltilmiştir.

EYT Kapsamında Uygulanan 5 Puanlık Sigorta Teşvik Primi Sona Erdi

EYT kapsamında emekli olup aynı işyerinde çalışmaya devam edenler için işveren hissesine 5 puanlık sigorta destek primi uygulanıyordu. 5510 sayılı Kanunun geçici 95 inci maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılarak bu uygulama sona ermiştir.

YİD Modeli Kurumlar Vergi Oranı 5 Puan Artırıldı

Yap İşlet Devret Modeli kapsamında faaliyet gösteren firmaların daha önce %25 olan kurumlar vergisi oranı 5 puan artırılarak %30’a çıkarılmıştır.

Yurtiçi Uygulanacak Olan %10 Asgari Kurumlar Vergisi

5520 Sayılı kurumlar vergisi kanunun madde 32 ve 32/a kapsamında hesaplanan kurumlar vergisi indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan az olmayacaktır. Bu hesaplamada iştirak kazançları , emisyon primi kazancı, yatırım fon ve ortaklığı portföy işletmeciliği kazancı (sahip olunan taşınmazlardan elde edilen kazançlar hariç), risturn istisnası (kooperatiflerde), sat-kirala-geri al işlemlerden doğan kazançlarda istisna, serbest bölgelerde elde edilen kazançlar, teknoloji geliştirme bölgelerinde elde edilen kazançlar, ar-ge ve tasarım indirimi, Türk uluslararası gemi siciline kayıtlı gemilerin işletilmesinden ve devrinden sağlanan kazançlar, ,girişim sermayesi fonu olarak ayrılan tutarlar,  korumalı işyeri indirimi asgari kurumlar vergi matrahından indirilebilecektir.         
Ticari kar veya zararı üzerine kanunen kabul edilmeyen giderlerin eklenmesi ile belirtilen indirim ve istisnalar düşülerek bulunan tutar üzerinden %10 asgari kurumlar vergisi hesaplanabilecektir.    
Faaliyete ilk defa başlayan mükelleflere başlama tarihinden itibaren 3 hesap dönemi boyunca bu madde hükümleri uygulanmayacaktır.      
2025 yılı ve izleyen dönemlerde elde edilen kazançlara uygulanacaktır.

Küresel Asgari Vergi Uygulaması

OECD tarafından yayınlanan model kurallar ve rehberler çerçevesi kapsamında çok uluslu şirketlerin dünya genelinde elde ettikleri konsolide kazancı, önceki dört hesap döneminin en az ikisinde 750 milyon euro karşılığı Türk Lirasını aşarsa asgari düzeyde kurumlar vergisi uygulanması amaçlanmaktadır. Küresel asgari kurumlar vergisi oranı %15 olarak belirlenmiştir. Bu kapsamdaki şirketlerin kurumlar vergisi %15 oranının altına düştüğü taktirde asgari kurumlar vergisine eşitlenmesini hedefleyen bir ek vergi alınması düşünülmektedir. Ülkesel bazlı verginin %15 oranının üzerinde kaldığı taktirde küresel asgari kurumlar vergisi hesaplanmayacaktır.

Yurtdışı Çıkış Harcı

Mart 2022’den bu yana 150 TL olarak alınan yurtdışı çıkış harcı 500 TL’ye yükseltilmiştir.

Vergi Davaları

31 bin TL’yi aşmayan davalarda hakim kararı kesin olup, istinaf yolu kapalı olacak.            
270 bin TL’yi aşmayan vergi davaları tek hakimle görülecek ve gerekli görülürse duruşma yapılacak.     
920 bin TL’yi aşan vergi davaları temyiz edilebilecek.

06.08.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM