YAZARLARIMIZ
Emre Saçar
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
emresacar@gmail.com



Kooperatiflerde Genel Kurul Öncesi Yapılması Gerekenler

Bilindiği üzere, Kooperatif olağan genel kurul toplantısı her yılın ilk altı ayı içerisinde yapılması zorunludur. Fakat; Kooperatif üst kuruluşuna ortak olunması halinde olağan genel kurul toplantılarını en fazla iki hesap dönemini kapsayacak şekilde birleştirilerek yapılacağı, ilgili Bakanlığın genelgesinde yer almaktadır. İlk toplantıda nisabın sağlanamaması halinde 2 toplantı arasında en az 7 en fazla 30 gün süre bulunması gerekmektedir.

Genel Kurul öncesi yapılacak işlemleri sıralamak gerekirse;    

  1. Yıl sonu kapanış işlemlerine müteakip finansal tablolar öncelikle hazırlanır.
  2. Eğer, Kooperatifin İktisadi işletmesi varsa bilanço ve gelir-gider tablosunu ayrı ayrı hazırlayarak konsolide etmek gerekir.    
  3. Genel Kurul toplantısının yeri, tarihi ve saati ile gündemine ilişkin Yönetim Kurulu kararı alınarak, Yönetim Kurulu karar defterine işlenir.    
  4. Son yapılan genel kurul sonrasında gerçekleşen üyelik devirleri hazirun cetveli (ortaklar listesi) üzerinde revize edilir. Genel Kurul toplantısının 3 ay öncesine kadar yapılan üyelik devirlerine, ortaklık listesinde yer verilir. Toplantıya 3 aydan az bir süre kala yapılan üyelik devirleri ise o toplantı için ortaklar listesinde yer alamaz. 26.04.2024 tarihinden itibaren Genel kurul için kullanılacak olan ortaklar listesi Kooperatif Bilgi Sisteminden (KOOPBİS) alınacaktır. Bu sebeple üyelik devirlerinin güncel olarak KOOPBİS üzerinden revize edilmesi önem arz etmektedir.
  5. Çok ortaklı yapıya sahip kooperatiflerde genel kurul toplantısına çağrı; taahhütlü mektup ile toplantı gününden en az 30 gün önce ve en çok 2 ay içerisinde yapılması gerekmektedir. Ortak sayısı çok olmayan kooperatiflerde ise elden imza karşılığı yapılması mümkün olabilmektedir. Ana sözleşmelerinde tadil metni ile çağrı şeklini değiştirmiş kooperatifler için ana sözleşme hükümlerini uygulamalarında engel bulunmamaktadır.
  6. Davet mektuplarını hazırlarken gündem, bilanço ve gelir-gider tablosunu, toplantının günü, tarihi ve saatini belirterek ortaklara gönderilmesi zorunludur. Gündemde olması gereken maddeler ise;            
                Divan başkanlığının oluşturulması,          
                Yönetim Kurulu Faaliyet raporunun müzakeresi ve oylanması,
                Denetim Kurulu Faaliyet raporunun müzakeresi ve oylanması,
                Bilanço ve Gelir-Gider Tablosunun müzakeresi ve oylanması, 
                Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerinin ayrı ayrı ibraları,
                Görev süreleri sona eriyorsa Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinin seçimi, Huzur haklarının belirlenmesi,      
                Tahmini bütçelerin müzakeresi ve kararının alınması,
    şeklinde olmalıdır.      
    Bu maddeler dışında genel kurulun yetki çerçevesinde karar alınması gereken konularda gündem maddesi olarak eklenebilir.            
  7. Kooperatif üst kuruluşuna üye olan kooperatiflerin, hükümet temsilcilerine teslim edilmek üzere üst kuruluşundan faaliyet belgesi alması gerekmektedir.
  8. Toplantı gününden en az 15 gün öncesinde bağlı olunan Bakanlığın İl Müdürlüğünden bakanlık temsilcisi talebinde bulunulur. Üst yazı ile talepte bulunarak ekinde; Genel kurul toplantısı için alınan yönetim kurulu kararının örneği, yönetim kurulunu gösteren resmi gazete, imza sirküleri, toplantı gündemi ve bakanlık temsilci ücretinin ödendiğine dair dekont yer almalıdır.
  9. Yıllık yönetim kurulu faaliyet raporu ile denetim kurulu raporu hazırlanmalıdır. Hazırlanan bu raporlar ile gündem ve finansal tabloları toplantı tarihinden 15 gün öncesine kadar Kooperatif Bilgi Sisteminin (KOOPBİS) İdari/Mali Durum sekmesine istenen diğer bilgilerle yüklemeyi unutmamak önem arz etmektedir (dış denetime tabi kooperatiflerin dış denetim raporlarını da yüklemesi gerekmektedir).

31.05.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM