YAZARLARIMIZ
Emre Özerçen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
info@emreozercen.com



Nakit Dengesinde Ortaklardan Borçlanmanın Vergisel Boyutu

Ekonomik kriz sebebiyle bazı şirketlerin nakit akışları düzensizleşmekte ve yaşanan finansman sıkıntıları sebebiyle öz kaynak dengeleri bozulmaktadır. Kuşkusuz bu en fazla inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaları etkilemektedir. Konut kredilerinin faiz oranlarının beklenen düzeye gerilememesi ile birlikte kredi veren kurum ve kuruluşların kredi pazarlama isteğinin azalması, şirketlerin faaliyetini sürdürebilmesi için kaynak girişini ortaklar tarafından sağlanmaya sevk etmektedir.

Şirketler Ortaklarından Doğrudan veya Dolaylı Olarak Borçlanabilirler Mi?

Şirketler ortaklarından veya ortaklar ile ilişki olan kişilerden doğrudan veya dolaylı olarak borçlanarak yarattıkları kaynağı faaliyetlerinde kullanmalarında bir engel bulunmamaktadır.

Ancak burada önem taşıyan birkaç husussa değinmek gerekir..

Şirket ortaklarından aldığı bu borç için geri ödeme yaparken herhangi bir faiz ödemesinde bulunmuş mudur?

Ortağın şirketine borç verme işlemi faizli veya faizsiz süreklilik arz etmekte midir?

Borcun Şirkete Faiz Karşılığında Verilmesi

Şirketlerin ortaklarına borçlanırken dikkat edilmesi gereken nokta alınan borçların hesap dönemi içerisinde herhangi bir tarihte şirketin özsermayesinin üç katını aşmamasıdır. Zira hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin üç katını aşan kısmı, ilgili hesap dönemi için örtülü sermaye sayılacaktır.

İşletmede kullanılan borçların örtülü sermaye sayılabilmesi için;

  • Doğrudan veya dolaylı olarak ortak veya ortakla ilişkili kişiden temin edilmesi,
  • İşletmede kullanılması,
  • Bu şekilde kullanılan borcun hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin üç katını aşması gerekmektedir.

Şirket tarafından ortaktan alınmış borçların örtülü sermaye olarak değerlendirilmesi halinde bu borçlarla ilgili olarak örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farkları ve benzeri giderler gider olarak dikkate alınamamaktadır. Şirkete kullandırılan borçların örtülü sermaye olarak değerlendirilmesi durumunda örtülü sermaye üzerinden kur farkı hariç, faiz ve benzeri ödemeler veya hesaplanan tutarlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarının uygulanmasında, gerek borç alan gerekse borç veren nezdinde, örtülü sermaye şartlarının gerçekleştiği hesap döneminin son günü itibarıyla dağıtılmış kar payı olarak değerlendirilecektir.

Şirketin gerçek kişi ortağından borçlandığı paralarla ilgili olarak herhangi bir faiz ödemesi durumunda, gerçek kişi ortağa ödenecek faiz bedelinin emsallere uygun olması gerekmektedir.(GVK’nunun 75 inci maddenin ikinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde yazılı kâr paylarından (kârın sermayeye eklenmesi kâr dağıtımı sayılmaz.) (2006/10731 sayılı B.K.K. ile Yürürlük; 23.7.2006), % 15 oranında tevkifat yapılacağı hüküm altına alınmıştır.)

Örnek Uygulama

Demir Ltd.Şti ortağı Mert  bey şirketin nakit ihtiyacını gidermek üzere 10.000.000 -TL %15 faiz ile borç vermiştir. Şirketin özsermayesi 2.000.000 TL’sıdır.

Öz sermaye =2.000.000 TL

Borç Miktarı = 10.000.000 TL

Örtülü Sermaye = 10.000.000-6.000.000 (öz sermayenin 3 katını aşan kısmı ) = 4.000.000 TL

Ödenen Faiz : 10.000.000 * % 15 = 1.500.000 TL

Dağıtılmış Kar Payı = Örtülü Sermaye * Faiz Miktarı
                                       ------------------------------------

                                            Verilen Borç Miktarı
 

                                   = 4.000.000 * 1.500.000   
                                  ------------------------------------ =  600.000 TL

      10.000.000                 

Net Tutar = 600.000 TL

Brüt Tutar = 705.882 TL  (Net Tutar * 0,85 )  = 105.882 TL stopaj kesintisi yapılacaktır.

Şirketlerin ortaklarından uzun süreli borç alma işlemi ise idare bakımından ikrazatçılık olarak değerlendirilmekte veya şirketin kayıtdışı işlemlerin fazlalığı yani faturasız satışların olduğu  kanısı oluşmaktadır. Kurumun ortaklarına ve ortaklarının ilgili olduğu başka kurumlara devamlı surette faizsiz ödünç para vermesi örtülü kazanç dağıtımı olduğuna dair yargı kararları mevcuttur. Bu sebeple  şirket ortaklarının şirketin nakit ihtiyaçlarının giderilmesi yönünde belirli tarihlerde sermaye koymak suretiyle ortaklık paylarını arttırmaları veya şirketin sermayesini yeni paydaşlar ile güçlendirmeleri finansman sıkıntısı çekilen bu zamanlarda daha makul bir yaklaşım olacaktır.

31.07.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM