Değerli okurlar, öz kaynakların ve sermaye yapısının şirketler için önemine henüz yıl tamamlanmamışken bir kez daha değinmek istiyoruz.
Şirketlerin faaliyetlerine başlayabilmesi ve sürdürebilmesi için kuşkusuz sermaye en temel gereksinimlerden birisidir. Şirketler, faaliyet alanlarını geliştirmek, kapasitelerinde artışa gitmek, teknolojik gelişmeleri yakalayabilmek bazen de yükümlülüklerini yerine getirebilmek için her zaman daha çok sermayeye ihtiyaç duyar. Bu açıdan şirketlerin genel faaliyetlerini finanse etmeleri, varlıklarını sürdürebilmeleri ve finansal yapılarını koruyabilmeleri açısından sermaye yapısı kararları büyük önem arz etmektedir. İşletmeler faaliyetlerini sürdürmeye yetecek bir sermayenin yanı sıra buna uygun bir sermaye yapısına da sahip olmalıdır. Bu sebeple şirketlerin faaliyetlerinin ve yatırımlarının finansmanında kullanacakları yabancı kaynak ve öz kaynağın (öz sermaye veya öz varlıklar kavramı ile de ifade edilmektedir.) bileşimi önem kazanmaktadır.
Günümüzde mevcut ekonomik problemler, tahsilatlardaki gecikme, işletmelerin borçlarını vadesinde ödeyememesi, finansman maliyetlerinin yükselmesi gibi sebepler sonucu şirketlerin sermaye bulma maliyetleri de yükselmiştir. Bu süreci iyi yönetemeyen şirketler ise öncelikle sermaye kaybı daha sonra ise teknik iflas riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu süreçte şirketler açısından en büyük güç kuşkusuz temel finansman kaynağı olarak tanımlanabilecek öz kaynaklardır.
Şirketlerin temin ettikleri yabancı kaynaklara ilişkin (banka kredileri, tedarikçi kredileri vb.) finansal yükümlüklerini vadesi geldiğinde ödeyebilmeleri sahip oldukları varlıklarını ve öz kaynaklarını iyi yönetebilmelerine bağlıdır. Öz kaynaklar vadesiz kaynaklar iken; yabancı kaynaklar vadeli kaynaklardır. Yabancı kaynaklar beraberinde risk getirdiğinden bu riskin güvencesi niteliğindeki öz kaynakların şirketler için optimum seviyede kullanılması gerekmektedir.
21.12.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.