Emre Özerçen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
info@emreozercen.com
10 Madde de Vergi Planlama Aracı Amortisman
Değerli okurlar, işletmeler vergi planlaması yolu ile ödemeleri gereken vergiyi yasal mevzuata aykırı olmayan girişim ve uygulamalar ile vergiden kaçınarak asgari tutara indirmeye çabalamaktadır. Bu noktada işletmelerde birden çok yıl kullanılabilen iktisadi kıymetler için yapılan harcamaların faydalı ömürleri boyunca gayrisafi gelirden indirebilecekleri amortisman uygulamasına ilişkin bazı konular önem kazanmaktadır.
İşte ikinci dönem geçici vergi beyannamesini hazırlarken işinize yarayabileceğini düşündüğümüz 10 madde ;
- 7440 sayılı yasa kapsamında kayıtlara alınan makine, teçhizat ve demirbaşlar için amortisman ayrılamaz. Boş arsa ve araziler için, yapılmakta olan yatırımlar için amortisman ayrılamaz.
- Bölünme işlemlerinde, bölünen kurumun devrettiği ATİK’ (Amortismana tabi iktisadi kıymetleri ) ’leri devralan kurumlar, bu iktisadi kıymetlere ilişkin olarak bilançoda gözüken birikmiş amortismanları da devralmaktadır. İşletmeler bu devralmayla beraber devraldıkları ATİK’ler için kalan itfa süresinde amortisman ayırabilmektedir.
- Normal amortisman ayırma yönteminden azalan bakiyeler yöntemine geçilemez ancak azalan bakiyeler yönteminden normal yönteme geçilebilir. Ancak geçici vergi dönemlerinde uygulanan amortisman yöntemi ve oranının ilgili hesap dönemi sonuna kadar devam etmesi gerekir.
- Amortisman ayırmak yasal bir hak olduğu gibi ayrılmadığı veya eksik ayrıldığı dönemler için herhangi bir yaptırımı yoktur. Ancak amortisman ayrılmaması amortisman süresini uzatmaz ve ayrılmayan amortismanlar kullanım ömrünün sonuna ilave edilip gider yazılamaz. Amortismana tabi iktisadi kıymetin satılması halinde de alış ve satış bedeli arasında ki farka önceki dönemde ayrılamayan amortismanlar ilave edilemez.
- Kiralanan gayrimenkuller için ilgili iktisadi kıymetin değerini arttıran harcamalar özel maliyetler bedeli olarak dikkate alınmaktadır. Yapılan bu harcamalar kira süresi dikkate alınarak eşit yüzdeler halinde amortisman yolu ile itfa edilebilir. Kira veya işletme hakkı süresi dolmadan, kiralanan veya işletme hakkı alınan şeyin boşaltılması veya işletme hakkının herhangi bir sebepten sona ermesi halinde henüz itfa edilmemiş olan giderler, boşaltma veya hakkın sona erdiği yılda bir defada gider yazılır Kira süresi belli değilse özel maliyet bedeli 5 yılda itfa edilecektir.
- Kredi ile alınan sabit kıymetlerin aktife alındıkları ilk yıl için ödenen kur farkı ve faiz giderlerinin aktifleştirilip, maliyet bedeline dahil edilerek amortisman yolu ile itfa edilmesi gerekmektedir.
- 07/12/2019 tarihinden önce iktisap edilmiş binek otomobillerde ise amortismanın tamamı değişiklik öncesi hükümlere göre gider yazılabilecektir.
- Binek otomobillere ilişkin gider olarak dikkate alınabilecek amortismana esas bedelin tespitinde, binek otomobilin satın alındığı tarihte yürürlükte olan tutar dikkate alınacaktır.
- Binek otomobillerde amortisman uygulaması yüzde 70 - yüzde 30 gider kısıtlamasına tabi değildir. 2023 yılında satın alınan binek otomobillere ilişkin gider olarak indirim konusu yapılabilecek ÖTV ve KDV toplam tutarı 440.000-TL’sıdır.
2023 yılında satın alınan binek otomobile ilişkin amortisman olarak indirim konusu yapılabilecek tutar; özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç 500.000 TL, vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde 950.000 TL olarak belirlenmiştir.
10.Satılan binek araç için kazanç oluşması halinde amortismanı KKEG yapılan tutar gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin “Diğer İndirimler” sütununda ayrıca gösterilmek suretiyle kazanç üzerinden indirim konusu yapılabilecektir.
Yararlanılan Kaynaklar;
5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu
311-323 Seri Numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliğleri
09.08.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.