Değerli okurlar, daha önce yazmış olduğumuz ‘’Öz Kaynaklarınızı Kontrol Edin Teknik İflas Yakınınızda Olabilir’’ isimli makaleye birçok dönüş aldık. Bu sebeple konuyu biraz daha detaylandırıp anlatmak istedik. Biliyoruz ki birçok meslektaşımız yoğun iş temposu sebebiyle firmaların bilanço analizlerini yapmaya fırsat bulamıyor. Keza şirket yöneticilerinin de durumu pek farklı değil. Artan maliyet kalemleri, finansmana ulaşmakta yaşanan zorluklar, bulunsa bile talep edilen yüksek maliyetli krediler derken bu durum şirket yöneticilerinin de gözünden kaçmakta.
Peki öz kaynak kalemleri firmalar açısından neden bu kadar önemli? Şirketlerin temin ettikleri yabancı kaynaklara ilişkin (banka kredileri, tedarikçi kredileri vb.) finansal yükümlüklerini vadesi geldiğinde ödeyebilmeleri sahip oldukları varlıklarını ve öz kaynaklarını iyi yönetebilmelerine bağlıdır. Ancak bazen şirketlerin yönetme becerisine rağmen şirket ile ilgilisi olmayan enflasyon, ekonomik kriz, pandemi gibi makro problemler gerçekleşebilir ve şirketler faaliyet dönemini zarar ile tamamlayabilir. Erken önlem almayan ve bu sürecin olağan hale geldiği şirketler içinse bir süre sonra şirket varlıklarının borçlarını ödeyememe durumu gerçekleşir ve sermayesi eriyip, borca batık hale gelebilir. Bu noktada sona erme tehlikesi ile kalan şirketler için mali tablolarında ki öz kaynak kalemlerinin kontrolü yöneticilerin şirket alacaklarına sorumluluğu dâhilinde de önem arz etmektedir.
Türk Ticaret Kanunu ekonominin alt yapısını oluşturan işletmeler, tacirler, bireyler arasındaki ticari ilişkileri, alışverişi ve tarafların haklarını düzenleyen temel kanundur. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 376.maddesinde sermaye kaybı ve borca batık olma duruma açıklanmıştır. 26 Aralık 2020 tarihli 31346 sayılı ‘’ 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 376ncı maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında tebliğde değişiklik yapılmasına dair tebliğ’ ’ile bir önceki (15.09.2018 tarih,30536 Sayılı ) tebliğde düzenlemeler yapılarak sermaye kaybı hesaplanması ve teknik iflas durumunda uygulanacak yöntemler son halini almıştır.
Öncelikle belirtmemiz lazım 1 Ocak 2024 tarihine kadar, Kanunun 376 ncı maddesi kapsamında sermaye kaybı veya borca batık olma durumuna ilişkin yapılan hesaplamalarda, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı zararlarının tamamı dikkate alınmayacaktır.
Zararın sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının üçte ikisine eşit veya bu tutardan çok olması
Görüldüğü üzere sermaye kayıp oranı hesaplanırken iki farklı durumdan bahsedilmektedir.
Şirketin borca batık durumda bulunduğu şüphesini uyandıran işaretler varsa, yönetim kurulu, aktiflerin hem işletmenin devamlılığı esasına göre hem de muhtemel satış fiyatları üzerinden bir ara bilanço çıkartır. Bu bilançodan aktiflerin, şirket alacaklılarının alacaklarını karşılamaya yetmediğinin anlaşılması hâlinde, yönetim kurulu, bu durumu şirket merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesine bildirir ve şirketin iflasını ister.
2020 yılında yayımlanan tebliğ ile teknik iflas hesaplamaları şirketlerin zarar toplamı üzerinden yapılmaktadır. Bu hesaplama yöntemine göre zararın sermaye ve kanuni yedek akçeler toplamına bölünmesi ile teknik iflas hesaplaması yapılmakta olup, işletmelerin diğer öz kaynak unsurları dikkate alınmamaktadır. Bu doğrultuda yapılan hesaplamalar ile ekonomik şartlar dikkate alındığında bazı şirketlerin teknik iflas sınırında olması çokta sürpriz olmasa gerek. Finansal durumun kötüleşmesi ve sermaye kaybının aşama aşama ilerlediği farz edilirse şirketlerin mali tablolarında ki öz kaynak kalemlerinin es geçilmemesi önem arz etmektedir. Sermaye kaybının erken teşhis edilememesi halinde şirketlerin sona erme tehlikesi ile karşı karşıya kalması ile birlikte bu durumu bildirmeyen şirket yöneticilerinin de şirket alacaklılarına verdikleri zarardan sorumlu tutulabilme ihtimalleri bulunmaktadır.
27.07.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.