2023 Yılı gelmeden 2022’nin son günlerinde bir yağmur misali rakamsal güncellemelere maruz kaldık. Yılın ilk mesai gününde meslektaşlar arası E-Arşiv fatura düzenleme zorunluluğu olan vergi mükelleflerine 2.000 TL, vergi mükellefi olmayanlara 5.000 TL ve üzeri satışların E-Arşiv fatura olarak düzenlenmesi zorunluluğunda da bir güncelleme olup olmadığı hususunu tartışıp durduk.
Durumu güncel mevzuatı inceleyerek çözmüş olsak da birçok muhasebe portalı ve sosyal medya gruplarında bu konuya dair çekinceler nedeniyle paylaşım yapılmadı. Doğal olarak bu konunun meslek camiamızla paylaşılabilmesi için Türkiye’nin en büyük muhasebe portalı Muhasebetr’de hemen hızlıca bir yazı kaleme alma ihtiyacı hissettim.
509 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin ilgili bölümünü olduğu gibi sizlerle paylaşmak istiyorum.
“IV.2.4.3. e-Arşiv Fatura Olarak Düzenlenme Zorunluluğu Getirilen Diğer Faturalar (Değişik fıkra:RG-9/2/2021-31390) e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının (Değişik ibare:RG-22/1/2022-31727) (2) 5 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından Kanunun 232 nci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen, işlemin gerçekleştiği yıla ait, fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tutarı) aşması halinde, söz konusu faturaların, bu Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde, “e-Arşiv Fatura” olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden ya da Başkanlığın e-Belge düzenleme portaline gerekli entegrasyonları sağlayarak Başkanlıktan izin alan özel entegratör kuruluşların sistemleri aracılığıyla düzenlenmesi zorunludur. Söz konusu faturaların bu Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde e-Arşiv Fatura yerine matbu (kağıt) fatura olarak düzenlenmesi veya alınması halinde, faturayı düzenleyen ile nihai tüketici dışındaki vergi mükellefiyeti bulunan alıcı hakkında düzenlenen veya alınan her bir kağıt fatura için ayrı ayrı olmak üzere Kanunun 353 üncü maddesinde öngörülen cezai hüküm uygulanır. Satıcı ve alıcının her ikisinin de e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılar olması halinde, bunlar arasında düzenlenen faturaların tamamının eFatura olması gerekmektedir. Aynı günde aynı kişilere düzenlenen faturalar topluca birlikte değerlendirilecek olup, faturaların vergi dâhil tutar toplamının belirtilen tutarı aşması halinde, söz konusu faturaların e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi ve alınması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kapsamda düzenlenmesi gereken e-Arşiv Faturalara ilişkin usul ve esaslar Başkanlıkça ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak kılavuzlarda açıklanır”
Özet olarak vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere E-Arşiv fatura düzenleme zorunluluğu 5.000 TL olarak herhangi bir güncelleme gelene kadar devam edecek, vergi mükelleflerine düzenlenecek olan faturalarda ise 2023 yılı fatura düzenleme sınırı olan 4.400 TL ve üzerindeki satışlar için E-Arşiv düzenleme zorunluluğu uygulaması yapılacaktır. Fatura düzenleme sınırının her yıl değişmesiyle birlikte E-Arşiv fatura düzenleme sınırı da güncellenecektir.
Bu bağlamda 2.000-5.000 uygulaması diye akıllarımızda yer alan E-Arşiv düzenleme zorunluluğu uygulaması bu yıl için nihai tüketici rakamında bir güncelleme olmaması halinde 4.400-5.000 TL olarak uygulanacaktır.
2023 Yılının tüm meslektaşlarıma sağlık ve başarı getirmesi ümidiyle bu yazımı burada noktalıyorum.
03.01.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.