YAZARLARIMIZ
Ekrem Öncü
Yeminli Mali Müşavir
DKR Denetim
ekrem.oncu@dkrdenetim.com



Ekrem Öncü 'Faiz Oranları İndirilmeli' Diye Yazdı İndirim Kararı Bugünkü Resmi Gazete'de Yayınlandı

20 Eylül tarihli yazımda kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranının aylık %2,5, yıllık %30 olduğunu ve Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yıllık %16,50 ye düştüğünü dolaysı ile kamu alacakları için uygulanan faiz oranının çok yüksek kaldığını ve düşürülmesi gerektiğini yazmıştım.

Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan 1592 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı aylık %2’ye, yıllık %24’e düşürülmüştür. Bu olumlu bir adım olmuştur ama kanaatimce hala yüksektir. Nitekim, Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yeni açıklanan YEP uyarınca 2019 yılı enflasyon hedefi %12, 2020 enflasyon hedefi %9,8, 2021 enflasyon hedefi %8,5 ve 2022 enflasyon hedefi 4,9 olarak öngörülmüştür.

1592 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı aylık %2’ye, yıllık %24’e düşürülmesine rağmen Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yıllık %16,50 ve 2019 yılı enflasyon hedefi yıllık %12’dir. Dolayısı ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı yine de yüksek kalmaktadır. Karar vericiler kamu alacaklarını tahsil edebilmek için bu oranı yüksek tutmayı tercih edebilir ama bu oran aylık bazda %1,5 olsa dahi yıllıkta %18 ederdi ve yine de yüksek kalmış olurdu.

Gecikme zammı oranının düşürülmesi ne kadar zorunluluk arz etmiş ise yeni bir yapılandırma kanunu da aynı şekilde zorunluluk arz etmektedir. Önümüzde seçimsiz bir dört yıl bulunmaktadır. Yeni bir yapılandırma kanunu ile kamuya borcu olanlar borçlarını yapılandırıp önlerine bakacaklar ve iş planlamalarını yapabileceklerdir.

AVUKATLIK HİZMETLERİNDE KDV %8’E DÜŞÜRÜLMÜŞTÜR! YMM VE SMMM HİZMETLERİNDE DE AYNI UYGULAMA YAPILMALIDIR!

Yine, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan 1594 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile aile mahkemeleri, tüketici mahkemeleri, ve çocuk mahkemelerinin görev alanlarına giren davalar ve işler, vesayet davaları ve işleri; bu davalara bağlı kanun yolları; iş uyuşmazlıklarında dava şartı olarak arabuluculuk ile bunlara bağlı ilamlı icra takipleri kapsamında verilen avukatlık hizmetlerinde KDV oranı %18’den %8’e düşürülmüştür. KDV oranındaki bu düşüş tüm avukatlık hizmetlerini kapsamamakta, yalnızca kararda sayılan hizmetleri kapsamaktadır.

Bilindiği gibi yıllardır Yeminli Mali Müşavirler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve benzer şekilde serbest meslek faaliyetinde bulunanlar da %18’lik KDV oranının düşürülmesi yönünde talepte bulunmaktadır. Bu meslek mensuplarının taleplerinin de dikkate alınarak KDV oranının %8’e düşürülmesi için gerekli adımlar atılmalıdır. Aksi türlü, diğer serbest meslek camialarında  daha güçlü pozisyonda bulunan Avukatlar için bu adım atılıyor iken neden bizler için bu adım atılmıyor şeklinde bir anlayış oluşabilecektir.

02.10.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM