Değerli okurlarımız, Meclise sevk edilen ve af niteliğinden ziyade yeniden yapılandırma niteliği daha ağır basan Tasarı ile neler getirildiği bu yazımızın konusunu oluşturacaktır.
Tasarı 21 maddeden oluşmaktadır ancak bu maddelerden ilk 3 madde af ya da yeniden yapılandırma niteliğindedir.
Tasarının kapsamı oldukça geniş olup, neredeyse 30.04.2014 tarihine kadar (bu tarih dahil) doğmuş olan bütün devlet alacaklarını kapsamaktadır. Bunlardan en önemlileri şüphesiz ki, Vergi Usul Kanunu (VUK) kapsamına giren ( (gümrük vergileri dışında), genel bütçeye giren vergi, resim ve harçlar ile il özel idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim ve harçlar) alacaklar, 6183 sayılı Amme Alacakları Hakkında Kanun uyarınca doğan alacaklar, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununu kapsamına giren alacaklar ile Karayolları Trafik Kanununa göre doğan alacaklardır.
Hangi alacakların tahsilinden vazgeçilecektir?
Alacak aslılarına bağlı faizlerden, gecikme zamlarından ve vergi cezalarından vazgeçilmektedir. Bunların yerine TEFE/ÜFE’ye göre hesaplanacak tutar dikkate alınacaktır.
Dava aşamasındaki alacaklar Taslak kapsamına girmekte midir?
Dava aşamasında olan alacaklar da çıkacak olan bu Kanundan faydalanabileceklerdir. Bunun için dava açılmamış ise dava açılmaması, dava açılmış ise davadan vazgeçilmesi ve kanun yollarına başvurulmaması gerekmektedir. Davadan vazgeçme dilekçeleri ise vergi dairelerine verilecek ve vergi daireleri bu dilekçeleri ilgili mahkemelere gönderecektir.
Ödemeler hangi sürede yapılabilecektir?
Ödemenin tamamını peşin yapmak isteyenler ilk taksit ödeme süresinde ödeme yapabileceklerdir.
Taksitle ödeme yapılmak istenmesi halinde ise başvuru sırasında 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte ödeme yapmak mümkün olabilecektir. 18 taksitin aşılması ise mümkün olmayacaktır.
6 eşit taksit için 1,05, 9 eşit taksit için 1,07, 12 eşit taksit için 1,10, 18 eşit taksit için 1,15 katsayısı esas alınacaktır.
Ödemeler ikişer aylık dönemler halinde yapılacaktır. Örneğin, 18 taksiti seçen biri toplamda 36 ayda ödeme yapmış olacaktır. Taksit süresinden erken ödeme yapılması halinde de ödenecek tutar katsayıya göre düzeltilecek yani daha az faiz ödenmiş olacaktır.
Ödemeleri aksatmak aftan yararlanmaya engel midir?
Kanun Tasarısına göre, bir takvim yılı içinde her bir vergi türüne göre 2 taksitin ödenmemesi aftan yararlanmayı engellemeyecektir. Ancak, bir takvim yılı içinde ikiden fazla taksit süresinde ödenmeyecek olursa ya da eksik ödenecek olursa yapılandırılan borçlara ilişkin kalan taksitleri ödeme hakkı kaybedilecektir. Bu düzenleme il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar hakkında geçerli olmayacaktır. Ayrıca, vadesinde ödenmesi öngörülen alacakların veya taksit tutarlarının %10’unu aşmamak şartıyla 5 liraya kadar eksik ödemeler taksitlerin süresinde ödenmediği anlamına gelmeyecektir.
Geciken taksitler için geç ödeme zammı ödenecek midir?
Bir takvim yılında iki veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi halinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları için gecikme zammı oranında geç ödeme zammı ödenecektir.
Kredi kartı ile ödeme yapmak mümkün müdür?
Kanun Taslağına göre kredi kartı ile ödeme yapmak mümkündür. Kredi kartı ile ödeme yapılacak olur ise, kredi kartının kullanıldığı gün ödeme yapılmış sayılacak ve borçluya tahsilatın yapıldığına dair makbuz verilecektir.
İade alacağı olanlar mahsup yoluyla ödeme yapabilecekler midir?
Taslağa göre bu uygulama mümkündür. Kuralları taslakta düzenlenmiştir.
Tecil edilen alacaklar da bu Kanun hükümlerinden faydalanabilecek midir?
6111 sayılı Kanuna göre ödemeleri devam eden alacaklar hariç olmak üzere, 6183 sayılı Kanuna göre tecil edilip de tecil şartlarına uygun olarak yapılan ödemelerden kalan taksitler için talep edilmesi halinde bu Kanundan yararlanmak mümkün olabilecektir.
Tamamen silinecek cezalar hangileridir?
4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun 5’inci maddesinin birinci fıkrası ile 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 39’uncu maddesine göre verilen idari para cezaları hariç, 31.12.2013 tarihinden önce (bu tarih dahil) her bir kabahat için verilmiş olan 120.-TL (bu tutar dahil) altında kalan idari para cezaları silinecektir.
Yine 12 TL ve altında kalan geçiş ücretleri için de cezalar silinmiş olacaktır.
31.12.2007’den önce doğmuş olan ve bu Kanunun yayımlandığı tarih itibariyle ödenmemiş olan ve 6183 sayılı Kanun kapsamına giren her bir alacağın türü, dönemi, asılları ayrı ayrı dikkate alınmak suretiyle tutarı 50.-TL’yi aşmayan asli alacaklar ve tutarına bakılmaksızın bu asıllara bağlı fer’i alacakların, aslı ödenmiş olan fer’i alacaklardan tutarı 100.-TL’yi aşmayanların tahsilinden vazgeçilecektir.
Değerli okurlarımız yasanın şirketler için diğer önemli bir düzenlemesi olan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklara ilişkin kısmı izleyen yazımızda ele alınacaktır. Peşinen söyleyelim ki, kasa ve ortaklardan alacaklara ilişkin düzenleme 6111 sayı Kanuna paralel bir düzenlemedir.
06.06.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.