YAZARLARIMIZ
Ekrem Öncü
Yeminli Mali Müşavir
DKR Denetim
ekrem.oncu@dkrdenetim.com



Şube Açılışı Merkez Açılışından Pahalı Olabilir Mi?


Değerli okurlarımız, şube açılışı konusunu son yazımızda ele almıştık. Bugünkü yazımızda geçen yazımızda değinmediğimiz konunun önemli noktaları ele alınacaktır.

 
Şube açılışı konusunda toplanan yönetim kurulu farklı konularda da kararlar alabilir mi? 


Yönetim kurulları şube açılışı konusunda alacakları kararların yanında aynı toplantıda başka kararlar da alacak olurlar ise bu durumu ticaret odaları kabul etmemektedirler. Uygulama bu şekilde devam etmektedir.

 
Şube açılışı için yönetim kurulu kararı yeterli midir, yoksa genel kurul kararı da almak gerekir mi?

 
Şube açılışı konusunda yönetim kurulu kararı yeterli olacaktır. Ancak hemen belirtelim ki, limited şirketlerde şube açılışı için evrak istenirken İstanbul Ticaret Odası istenen evraklar arasında noter onaylı 2 nüsha genel kurul kararını da yazmıştır. Kanaatimce limited şirketlerde de genel kurula gerek olmayacaktır.

 
Şube için ayrı bir sermaye tahsisi zorunlu mudur?

 
Şube için ayrı bir sermaye tahsisi zorunluluğu bulunmamaktadır. Şube sermayesinin merkez sermayesinin sermayesinden karşılanacağına yönelik karar alınabilir. Şube için ayrı bir sermaye tahsis edilmek istenmesi halinde bu yönde de karar alınabilecektir.

 
Şube açılışı için sicile ne kadar harç ödenmektedir?

 
En son (20.02.2014 tarihinde) yapılan şube tescili için İstanbul Ticaret Odasına ödenen harç tutarı 2.160,95.-TL’dir. Bu tutar çok yüksektir. Hatta farklı illerde şube açılışı yapılması halinde bu tutar daha fazla olabiliyor. Tutarın yüksek olması nedeniyle şirketler tescil yapmaksızın şube açılışı yapabilmekteler. Nitekim vergi daireleri şube açılışı için tescil şartını aramamaktadırlar.

 
Şubenin tescil edilmemesi halinde bunun cezai bir yaptırımı nedir?

 
Yeni Ticaret Kanununun 51’inci maddesine göre, bütün mahkemeler, memurlar, ticaret ve sanayi odaları, noterler ve Türk Patent Enstitüsü görevlerini yaparlarken bir ticaret unvanının tescil edilmediğini, kanun hükümlerine aykırı olarak tescil edildiğini veya kullanıldığını öğrenirlerse durumu yetkili makamlara bildirmek zorundadırlar.


39 ilâ 45 (39, 40, 41, 42, 43, 44 ve 45)inci veya 48 inci maddeleri ihlal edenler, ikibin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılır.


Yani şube açılışını bildirmemenin cezası 2.000.-TL idari para cezasıdır.

 
Merkez açılışı için tescile ne kadar harç ödenmektedir?

 
Şube açılışı için 2.160,95.-TL ödenirken (İstanbul içinde) şirket kuruluşu için ödenen harç miktarı 953,65.-TL civarındadır. Şirket kuruluşunda şirket merkezide tescil edilmektedir.

 
Görüleceği üzere şube açılışı merkez açılışından 2 kattan (%226) daha fazla harca tabidir ve bu nedenle şirketlerin şube açılışını tescil etmekten kaçınabilmektedirler. Kanaatimce şube açılış harcı merkez açılışından çok daha düşük harca tabi olmalıdır. Bu durumun düzeltilmesi bir zorunluluktur.

14.04.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM