Türk Ticaret Kanununun imtiyazlı paylarla ilgili düzenlemesi 14 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe girecektir. 14 Şubat 2014 tarihine kadar esas sözleşmeler Yeni TTK ile getirilen düzenlemelere uygun hale getirilmez ise imtiyazların kaybedilmesi gündeme gelebilecektir. Esas sözleşmelerde yapılacak düzenlemeler ile mahkemeden karar alınacak olması belli bir süreç alacağı için, şimdiden esas sözleşmelerde gerekli düzenlemelerin yapılması kaçınılmazdır.
Yeni TTK’nın 479’uncu maddesi “oyda imtiyazlı paylar”ı düzenlemektedir. 479’uncu madde düzenlemesi aşağıdaki gibidir.
“(1) Oyda imtiyaz, eşit itibarî değerdeki paylara farklı sayıda oy hakkı verilerek tanınabilir.
(2) Bir paya en çok onbeş oy hakkı tanınabilir. Bu sınırlama, kurumlaşmanın gerektirdiği veya haklı bir sebebin ispatlandığı durumlarda uygulanmaz. Bu iki hâlde, şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinin, kurumlaşma projesini veya haklı sebebi inceleyip, bunlara bağlı olarak, sınırlamadan istisna edilme kararını vermesi gerekir. Projede yapılacak her değişiklik mahkeme kararına bağlıdır. Kurumsallaşmanın gerçekleşmeyeceğinin anlaşıldığı veya haklı sebebin ortadan kalktığı hâllerde istisna etme kararı mahkeme tarafından geri alınabilir.
(3) Oyda imtiyaz aşağıdaki kararlarda kullanılamaz:
a) Esas sözleşme değişikliği.
b) (6335 sayılı Kanunun 43/14’üncü maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır)
c) İbra ve sorumluluk davası açılması.”
TTK’nın 479’uncu maddesi 6103 sayılı Kanunun 28’inci maddesi ile 14.02.2014 tarihinde yürürlüğe girecektir. 28’inci maddenin 3, 4, 5 inci fıkrası düzenlemeleri da aşağıdaki gibidir.
28’inci maddenin üçüncü fıkrası uyarınca, Türk Ticaret Kanununun 479 uncu maddesinin birinci fıkrasına aykırı esas sözleşmeler, anılan Kanunun yayımı tarihinden itibaren üç yıl içinde, anılan fıkra hükmüne uygun hâle getirilir. Bu düzenleme uyarınca, “eşit itibarî değerdeki paylara farklı sayıda oy hakkı verilerek oyda imtiyaz” tanınmak isteniyor ise 14.02.2014 tarihine kadar bu işlem yapılmalıdır.
Dördüncü fıkraya göre ise, “Türk Ticaret Kanununun 479 uncu maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen sınırı aşan sayıda oyda imtiyaz öngören esas sözleşme hükümleri, Türk Ticaret Kanununun yayımı tarihinden itibaren üç yıl içinde, anılan fıkraya uyarlanır veya mahkemeden anılan fıkrada öngörülen karar alınır.”
Bir paya en çok onbeş oy hakkı tanınabilir. Bu sınırlama, kurumlaşmanın gerektirdiği veya haklı bir sebebin ispatlandığı durumlarda uygulanmaz. Bu iki hâlde, şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinin, kurumlaşma projesini veya haklı sebebi inceleyip, bunlara bağlı olarak, sınırlamadan istisna edilme kararını vermesi gerekir. Projede yapılacak her değişiklik mahkeme kararına bağlıdır.
Burada anlatılmak istenilen, bir paya onbeşten fazla oy hakkı tanımlanmış ise 14.02.2014 tarihine kadar esas sözleşmenin yenilerek durumun buna göre düzeltilmek istenmesidir.
Bir paya onbeşten fazla oy hakkı tanınamayacağı kanunla düzenlenmiş ise de, bunun istisnasını da kanun getirmiştir. Eğer ki, “kurumsallaşmanın gerektirdiği veya haklı bir sebebin olduğu durumlarda” en fazla onbeş oy kuralı bozulabilecektir. Ancak bunun için asliye ticaret mahkemesinin kararı gerekmektedir. Bir paya onbeşten fazla oy hakkı tanınacak ise bu işlem mahkeme kararıyla yapılacaktır ve esas sözleşme 14.02.2014 tarihine kadar değiştirilecektir.
14.02.2014 tarihine kadar esas sözleşme değişikliği yapılmamasının sonuçları neler olacaktır?
14.02.2014 tarihine kadar gerekli esas sözleşme değişikliklerinin ve uyarlamaların gerçekleştirilmemesi hâlinde, oyda imtiyazı düzenleyen esas sözleşme hükümleri, 14.02.2014 tarihinden itibaren kendiliğinden geçersiz hâle gelecek ve esas sözleşmede öngörülen oya ilişkin imtiyazların tümü kanunen sona erecektir.
Yazımızda ele alındığı üzere oyda imtiyazlı payların haklarını kaybetmemeleri için biran önce esas sözleşmelerin değiştirilmesi gerekmektedir. Bunun için son tarih ise 14.02.2014 tarihidir.
20.11.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.