YAZARLARIMIZ
Ekrem Öncü
Yeminli Mali Müşavir
DKR Denetim
ekrem.oncu@dkrdenetim.com



Yabanci Merkezli Şirketler İle EPDK Kapsamındaki Şirketlerin İnternet Sitesi Zorunluluğu Açıklığa Kavuşturulmalıdır


Değerli okurlarımız bilindiği üzere bağımsız denetime tabi olan şirketler 01.10.2013 tarihine kadar internet sitesi açmaları ve bazı içerikleri bu siteye koymaları Yeni TTK ile zorunlu hale geldi. 31.05.2013 tarihli Resmi Gazete’de de internet sitesi açılmasına yönelik olarak Yönetmelik yayımlandı. Konuyu daha önce bu köşede detaylı olarak 03.06.2013 tarihli yazımızda ele almıştık. Bu yazımızda ise gelen sorular bağlamında konu tekrar irdelenecektir.


Hangi firmalar hangi tarihe kadar internet sitesi açmak zorundadırlar?

 


Yeni TTK’nın 1524’üncü maddesi uyarınca, 397’nci maddenin dördüncü fıkrası uyarınca denetime tabi olan sermaye şirketleri, kuruluşlarının ticaret siciline tescili tarihinden itibaren üç ay içinde bir internet sitesi açmak ve bu sitenin belirli bir bölümünü şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanmasına özgülemek zorundadır.


Geçici 8’inci madde uyarınca da, 1524 üncü maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulan denetime tabi sermaye şirketlerinden internet sitesine sahip olanlar söz konusu maddenin yürürlüğünden itibaren üç ay içinde internet sitelerinin belli bir bölümünü 1524 üncü maddedeki içeriklerin yayımlanmasına özgülemek, internet sitesi olmayanlar ise aynı süre içinde internet sitesi açmak ve bu sitenin belli bir bölümünü anılan maddedeki içeriklerin yayımlanmasına özgülemek zorundadır.

 
Dolayısıyla, bağımsız denetime tabi olan şirketler 01.10.2013 tarihine kadar internet sitesi açmak zorundadırlar.

 

SORU: Biz yurtdışı merkezli, %100 yabancı sermayeli Y A.Ş. isimli bir Türk şirketiyiz. Uluslararası bir şirket olan ''X Company'' nin Türkiye ofisiyiz. Web sitesi başlığını TTK’da incelediğimizde konu çok açık değil, bizim yurtdışında ki grup web adresi bu yükümlülüğü karşılar mı (web sitesinde Y A.Ş. linki koyarak orada yayınlanması zorunlu evrakları yayınlamak şartı ile), yoksa Türkiye’de ayrıca bir site kurmak zorunda mıyız?


Bu durumdaki bir şirketin Türkiye’de internet sitesi açıp açmayacağı yönünde açık bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu halde iki seçenek vardır, ya Türkiye’de internet sitesi açılacak, ya da yurt dışındaki sitenin bir bölümü kanun ve yönetmelik düzenlemelerine göre Türkiye’deki firmaya özgülenecektir. Bu seçenekten hangisinin mümkün olabileceğini ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yazılı görüş isteyerek öğrenmek mümkün olabilecektir. Kanaatim her iki seçeneğin de mümkün olabileceği ve şirketlerin seçimlik hakkını kullanabileceği yönündedir. Aslolan internet sitesi kurulması ile neyin amaçlandığıdır. Yurt dışındaki şirketin internet sitesinin bir bölümünün Türkiye’deki şirkete özgülenmesi durumunda da amaç hasıl olacaktır.


Yine holdingler için de benzer sorun gündeme gelecektir. Örneğin bir holdingin bünyesinde birden çok şirket var ise ve bu şirketlerin tamamı ya da bir kısmı bağımsız denetime tabi ise bu şirketlerin her biri için tek tek mi internet sitesi açılacaktır, yoksa tek internet sitesinde şirketlere özgüleme mi yapılacaktır? Konunun Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.


İnternet sitesi açılmamasının ya da özgülemenin en ağır sonuçlarından biri yapılan işlemlerin geçersiz sayılması olacaktır. Diğer yandan, Kanuna aykırılığın tüm sonuçlarının doğmasına yol açar ve kusuru bulunan yöneticiler ile yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğuna neden olur. Cezai hükümler saklıdır.


562’nci madde uyarınca da, 1524’üncü maddede öngörülen internet sitesini oluşturmayan şirketlerin yönetim organı üyeleri, yüz günden üçyüz güne kadar adli para cezasıyla ve aynı madde uyarınca internet sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koymayan bu fıkrada sayılan failler yüz güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.

 
SORU: EPDK kapsamında faaliyette bulunan firmayız, ancak Bakanlar Kurulunca bağımsız denetime tabi olmak için belirlenen 3 şarttan hiçbirini sağlamıyoruz. Bağımsız denetime tabi olabilmemiz için 3 şarttan ikisini sağlamış olmamız gerekiyor, ancak EPDK şirketimizi zorunlu olarak bağımsız denetime tabi tuttu. Bu durumda internet sitesi açmak ve kanun ve yönetmelikteki içerikte internet sitesi kurmak zorunda mıyız.

 
Kanaatimce 3 şarttan en az ikisini sağlanmıyor iseniz bağımsız denetime tabi olmamanız gerekir. Bilindiği gibi TTK’nın 397’nci maddesi uyarınca bağımsız denetime tabi olan şirketler için internet sitesi açma zorunluluğu bulunmaktadır. EPDK tarafından zorunlu olarak bağımsız denetime tabi tutulmuş iseniz ve bu bağımsız denetimin yasal dayanağı TTK’nın 397’nci maddesi ve Bakanlar Kurulu Kararı değil ise, internet sitesi açma zorunluluğunuz olmamalıdır. Ancak konuyla ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yazılı görüş alınması yerinde olacaktır.


Yukarıda yer alan iki soru da, önemli sorudur ve 1 Ekim tarihine fazla süre kalmamıştır. İnternet sitesinin yapım aşaması da dikkate alınarak konunun hızlıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca açıklığa kavuşturulma yerinde olacaktır. 

02.08.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM