Daha önceki yazılarımızda 6102 sayılı Yeni TTK ile şirketlere getirilen internet sitesi zorunluluğunu ve cezai boyutunu ele almıştık. İnternet sitesine ilişkin düzenlemeler hem içerik boyutuyla hem de cezai boyutuyla yoğun eleştirilere maruz kalmıştı. Tasarı ile 6102 sayılı Kanunun 1524'üncü maddesinde yer alan internet sitesine ilişkin düzenleme neredeyse tamamen değişecektir.
Tasarı ile internet sitesi açmak zorunda olan şirketlerin kapsamı daraltılmıştır. 6102 sayılı Yasanın 1524'üncü maddesinin mevcut halinde “her sermaye şirketinin” bir internet sitesi açması zorunlu iken Tasarının 33'üncü maddesi ile 1524'üncü maddede yer alan kapsam “397'nci maddenin dördüncü fıkrası uyarınca denetime tabi olan sermaye şirketleri” şeklinde değiştirilmektedir. Taslakla 397'nci maddeye eklenen 4'üncü fıkra ise,“398'inci madde kapsamında denetime tabi olacak şirketler Bakanlar Kurulunca belirlenir” şeklindedir.Buradan çıkan sonuç, bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin Bakanlar Kurulunca belirleneceği ve bağımsız denetime tabi olan şirketlerin aynı zamanda bir internet sitesi açmalarının ve belirlenen içeriği yüklemelerinin zorunlu olacağıdır. Dolaysıyla tüm sermaye şirketleri internet sitesi açmak zorunda olmayacaktır. Bu düzenlemeden geri adım atılmıştır. Bu halde internet sitesi açmak zorunda olacak şirketler de Bakanlar Kurulu Kararı açıklandığında belirlenmiş olacaktır.
Taslakla 1524'üncü maddenin değiştirilen 6'ncı fıkrasında, internet sitesiyle ilgili olarak 6102 sayılı TTK'nın ve 1524'üncü madde düzenlemelerinin denetime tabi olmayan sermaye şirketleri hakkında uygulanmayacağı ayrıca belirtilmiştir. Aslında bu fıkra 1524'üncü maddede yer almamış olsaydı bile 1524'üncü maddenin birinci fıkrasında bu belirleme yapılmıştır.
İnternet sitesinin içeriğinde zorunlu olarak yer alması gereken bilgiler neler olacaktır?
Oluşturulacak sitenin belirli bir bölümü şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanmasına özgülenmek zorunda olacaktır. Buradan anlaşılan yalnızca kanunen yapılması gereken ilanların internet sitesine konulmak zorunda olduğudur. İçerik bakımından kapsam oldukça daraltılmış ve kanunen yapılması gerekli ilanlara indirgenmiştir.
İnternet sitesi hangi süre içerisinde oluşturulacak, içerikler hangi sürede siteye konulacak ve ne kadar süre internet sitesinde kalacaktır?
İnternet sitesi oluşturmak zorunda olan şirketler kuruluşlarının ticaret siciline tescili tarihinden itibaren üç ay içinde bir internet sitesi açacaklardır. İnternet sitesinde yayımlanacak içerikler, bu Kanunda belli bir süre belirtilmiş ise bu süre içinde, belirtilmemiş ise içeriğin dayandığı işlemin veya olgunun gerçekleştiği tarihten, tescil veya ilana bağlandığı durumlarda ise tescil veya ilanın yapıldığı tarihten itibaren en geç beş gün içinde, şirketin kuruluşundan internet sitesi açılıncaya kadar geçen sürede yayımlanması gereken içerikler de bu sitenin açıldığı tarihte siteye konulacaktır. Farklı bir süre öngörülmedikçe, şirketin internet sitesine konulan bir içerik, üzerinde bulunan tarihten itibaren en az altı ay süreyle internet sitesinde kalacaktır ve aksi halde konulmamış sayılacaktır.
Kanunen yapılması gereken ilanlar internet sitesi aracılığıyla yapılmamış olursa, bu durum ilgili kararların iptal edilmesinin sebebi olacaktır ve kusuru bulunan yöneticiler ile yönetim kurulu üyeleri sorumlu olacaktır.
6102 sayılı Kanunun 1534'üncü maddesinde internet sitesi düzenlemesine ilişkin olan 1524'üncü maddenin, bu Kanunun yürürlüğe girdiği (değişmez ise 01.07.2012) tarihten itibaren bir yıl sonra (01.07.2013) yürülüğe gireceği düzenlemesine ilişkin Talakta yeni bir düzenleme öngörülmemiştir. Dolayısıyla 01.07.2013 tarihine kadar internet sitesi oluşturmak zorunda olan şirketler internet sitelerini oluşturacaktır.
İnternet sitesi oluşturmamanın cezai yaptırımı ne olacaktır?
Bu ceza Yeni TTK'nın 562'nci maddesinde düzenlenmektedir ve Taslakla değişikliğe uğrayacaktır. Yeni ceza düzenlemesi, 1524'üncü madde uyarınca verilecek cezaları iki gruba ayırmıştır. İlk olarak, 1524'üncü maddede öngörülen internet sitesini oluşturmayan şirketlerin yönetim organı üyelerinin yüz günden üç yüz güne kadar (en az (100x20=) 2.000.-TL ve en fazla (300 x 100=) 30.000.-TL) adli para cezasıyla cezalandırılacakları düzenlenmiştir. İkinci olarak da 1524'üncü madde uyarınca internet sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koymayan yönetim organı üyelerinin yüz güne kadar adli para cezasıyla(en fazla (100 x 100=) 10.000.-TL) cezalandırılacakları düzenlenmiştir.
Yeni TTK'nın internet sitesi düzenlemesine yönelik eleştiriler dikkate alınarak Taslakla 6102 sayılı Kanun düzenlemesi neredeyse tamamen değişikliğe uğrayacaktır. Kanaatimizce kanunun mevcut hali ciddi sıkıntılara yol açabilecekti ve bu konuyu daha önceki yazılarımızda da vurgulamıştık. Ticari sır niteliğindeki bilanço, gelir tablosu gibi içeriklerin konulması ciddi sıkıntılar yaratabilirdi (halka açık firmalarda bu bilgiler internet sitelerinde ve Kamuyu Aydınlatma Platformunda açıklanıyor), ancak internet sitesi içeriğini kanunen yapılması gereken ilanlara indirgemek de internet sitesi içeriğinin boşaltılmasına neden olacaktır.
20.06.2012
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.