YAZARLARIMIZ
Ekrem Öncü
Yeminli Mali Müşavir
DKR Denetim
ekrem.oncu@dkrdenetim.com



Genel Kurulların Yapılmaması Şirketin Feshini Gerektirir Mi?


Değerli okurlarımız, bilindiği üzere Mart ayı sonuna kadar genel kurullar yapılmalıdır. Genel kurulları Mart ayı sonuna kadar yetiştiremeyen çok sayıda şirket bulunmaktadır. Genel kurulların Mart ayı sonuna kadar yetiştirilememesi şirketin feshini gerektirecek midir? Bu yazımızda genel kurul yapılmamasının şirketin feshini gerektirip gerektirmediği konusunu ele alacağız.

 


Yeni TTK'nın 530'uncu maddesi ile anonim şirketlerin organlarının eksik olması halinde ne yapılması gerektiği düzenlenmiştir. Kanun hükmüne göre, uzun süreden beri şirketin kanunen gerekli olan organlarından biri mevcut değilse veya genel kurul toplanamıyorsa, pay sahipleri, şirket alacaklıları veya Gümrük ve Ticaret Bakanlığının istemi üzerine, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi, yönetim kurulunu da dinleyerek şirketin durumunu kanuna uygun hâle getirmesi için bir süre belirler. Bu süre içinde durum düzeltilmezse, mahkeme şirketin feshine karar verir. Dava açıldığında mahkeme, taraflardan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alabilir.

 


Burada şirketin feshinin istenebilmesi için,

-              uzun süreden beri şirketin kanunen gerekli olan organlarından biri mevcut olmamalıdır ya da,
-              genel kurul uzun süreden beri toplanamıyor olmalıdır.

 


Kanunen gerekli organdan kasıt nedir?

 


“Yönetim kurulu”, getirilmesi halinde “denetim kurulu” (Torba Kanun ile getirlmesi gündemdedir), 378'inci maddede düzenlenen “riskin erken saptanması ve yönetimi komitesi”ni kanunen gerekli organ olarak algılamak gerekir.

 
Yönetim kurulu bulunmasına rağmen bu kurul hiç veya gereği gibi toplanmıyor ise olayın özelliğine göre yok hükmünde kabul edilebilecektir.

 
Ancak önemle vurgulanmalıdır ki, maddedeki önemli bir özellik, şirketin gerekli organlarından birinin mevcut olmamasının veya genel kurulun toplanamamasının süreklilik arz etmesidir. Bu durum kanun metninde “uzun süreden beri” denilerek vurgulanmıştır. Devamlılıktan kasıt ise hakimin takdir yetkisine bırakılmıştır.

 
Bu durumda kimler şirketin feshini isteyebilecektir?

 
530'uncu madde düzenlemene göre şirketin feshini isteyebilecek olanlar, pay sahipleri, şirket alacaklıları veya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'dır.

 


Şirketin feshi hangi mahkemeden istenebilecektir?

 
Şirketin feshi şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden istenebilecektir.

 


Şirketin feshinin istenmesi halinde mahkeme nasıl hareket edecektir?

 
Mahkeme doğrudan şirketi feshetmeyecek yönetim kurulunu da dinleyerek şirketin durumunu kanuna uygun hale getirmesi için bir süre verecektir. Yönetim kurulu bu süre içerisinde durumu düzeltmeyecek olur ise, mahkeme şirketin feshine karar verecektir.

 


Limited şirketlerde genel kurulların yapılmaması halinde şirketin feshi istenebilecek midir?

 
530'uncu maddeye dolayısıyla anonim şirketlere parelel düzenleme ise limited şirketler bakımından Yeni TTK'nın 636'ncı maddesinin ikinci fıkrasında yapılmıştır. 636/2 düzenlemesine göre de, uzun süreden beri şirketin kanunen gerekli organlarından biri mevcut değilse veya genel kurul toplanamıyorsa, ortaklardan veya şirket alacaklılarından birinin şirketin feshini istemesi üzerine şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi, müdürleri dinleyerek şirketin, durumunu Kanuna uygun hâle getirmesi için bir süre belirler, buna rağmen durum düzeltilmezse, şirketin feshine karar verir.

 


Yazımızda ele aldığımız üzere genel kurulların yapılmaması halinde şirketin feshine doğrudan karar verilmiyor. Asliye ticaret mahkemesinde dava açılması gerekiyor ve mahkeme de şirketlerin yönetim kurullarına ya da müdürlerine durumu düzeltmesi için süre tanıyor. Verilen süreye rağmen durum düzeltilmeyecek olunursa şirketin feshine karar verilebiliyor.

 


Şirketlerin bu yolla feshedilmek istenmesi bir yöntem olarak düşünülebilinir mi?

 
Yazımızda şartları ele aldık. Örneğin uzun süre genel kurullarını yapmayan şirketlerin alacaklıları ya da ortakları asliye ticaret mahkemesinden şirketin feshini isteyebilecektir. Mahkeme de anonim şirketlerde yönetim kurullarına, limited şirketlerde müdürlere süre verecektir. Verilen sürede eksiklikler tamamlanmayacak olur ise mahkeme şirketin feshine karar verebilecektir. Limited şirketlerde anonim şirketlerden farklı olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bu nedenlerle şirketin feshini istemesi söz konusu olmayacaktır.

 


Burada ele aldığımız konu şirketin fesih yollarından bir tanesidir. Farklı fesih yolları da bulunmaktadır. Örneğin, şirket sözleşmesinde belirtilen sona erme sebeplerinden birinin gerçekleşmesi, genel kurul kararı, iflasın açılması, haklı sebeplerin varlığı gibi nedenlerle de şirket sona erebilecektir.

 


Yeni TTK’nın Geçici 7’nci madde düzenlemesi ile genel kurullarını yapmayan şirketlerin kolay tasfiyesi mümkün müdür?


Yeni TTK’nın Geçici 7/1-d maddesine göre, sebebi ne olursa olsun aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantıları yapılamayan anonim şirketlerin tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın bu madde uyartınca yapılacaktır. Ancak, Geçici 7’nci madde kapsamında tasfiye işlemi 01.07.2014 tarihine kadar yapılmalıdır.

 


Geçici 7’nci madde düzenlemesi 01.07.2014 tarihine kadar geçerli olan bir düzenleme olup, genel kurların yapılmaması halinde şirketlerin tasfiyelerinin hangi durumlarda gündeme gelebileceği yazımızda ele alınmıştır.

28.03.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM