Bilindiği gibi, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler takip eden ayın son günü aksamı saat 24.00’ e kadar Ba – Bs formu vermekle yükümlüdür.
213 sayılı VUK’nun 229. Maddesinde faturanın, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı tutarı göstermek üzere emtiayı satan veya iş yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu belirtilmiştir. Yine aynı kanunun 231/5.bendinde de faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içinde düzenleneceği, bu süre içinde düzenlenmeyen faturanın hiç düzenlenmemiş sayılacağı ifade edilmiştir.
396 sıra nolu VUK Genel Tebliğinde mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal veya hizmet alışları ile mal veya hizmet satışlarına uygulanacak had ve usuller yeniden belirlenmiş olup, bir kişi veya kurumdan KDV hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve ya hizmet alışlarının “Form Ba” ile, bir kişi veya kuruma KDV hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal veya hizmet satışları ise “Form Bs” ile bildirileceği, mükelleflerin söz konusu bildirim formlarını aylık dönemler halinde bildirmesi gerektiği, mal veya hizmet alış/satışlarının bildirilecek aylık dönemlerin bunlara ilişkin belgelerin düzenlenme tarihi dikkate alınarak belirleneceği açıklanmıştır.
Buna göre, işlem yapılan firmalardan ilgili şirkete geç gelen faturaların Ba Formunda bildirilmesinde, belge düzenleme tarihinin dikkate alınması gerekmektedir. Mart 2016 tarihinde gelen ancak Şubat 2016 tarihli bir fatura Şubat 2016 tarihli Form Ba bildirimine dahil edilmesi gerekmektedir. Bu durumda da geriye dönük Şubat ayına düzeltme verilmesi gerekmektedir.
3065 sayılı KDVK’nun ilgili hükümlerinde Ba ve Vs Formlarında işlem yapılan firmalardan geç gelen faturalara ait KDV’nin ait olduğu takvim yılına yazılmak koşuluyla indirim konusu yapılması mümkündür.
Diğer taraftan, 213 sayılı VUK’un mükerrer 355. maddesinde 6009 sayılı Kanunun 12. maddesiyle yapılan değişiklikle, süresinden sonra düzeltme amacıyla bildirim formu verilmesi durumunda uygulanacak parasal cezalara ilişkin farklı tutarlar belirlenmiş ve bu hususa ilişkin açıklamalara 400 sıra no’lu VUK Genel Tebliği’nin 3.1 bölümünde yer verilmiştir. Buna göre düzeltme amacıyla verilen bildirim formlarının kanuni süresinin sonundan başlayarak 10 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek, takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/5 oranında uygulanacaktır.
Düzeltme yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da, geç gelen fatura hangi döneme aitse o dönem Ba – Bs formunda düzeltme yapılmasıdır. Aksi takdirde satıcının faturayı düzenlediği döneme iliskin Bs formu ile alıcının düzenlediği Ba formu arasında dönemler tutamadığı takdirde bir tutarsızlık meydana gelmiş olacaktır.
Sonuç olarak, firmalardan ilgili şirkete geç gelen faturaların Ba Formlarında bildirilmesinde belge düzenleme tarihinin dikkate alınması gerekmektedir. Bu durumdaki mükelleflerin VUK’un mükerrer 355. maddesinde yer alan özel usulsüzlük cezasına da katlanarak bildirim formlarını düzeltmeleri ve geç gelen faturayı ait olduğu döneme ilişkin Ba formuna yansıtmaları kendi yararlarına olacaktır.
18.04.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.