YAZARLARIMIZ
Eda Esra Atun
Star Gazetesi Maliyet Muhasebesi Şefi
eatun@stargazete.com



İşitme Cihazlarında Haksız KDV Uygulaması

"Katma değer vergisi kanunun 17nci maddesinin (4) numaralı fıkrasına 5378 sayılı kanunun 32ci maddesiyle 07/07/2005 tarihinden geçerli olmak üzere, eklenen (s) bendi ile "Özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel üretilmiş her türlü araç, gereç ve özel bilgisayar programları" katma değer vergisinden istisna edilmiştir." maddesinden yola çıkarak işitme cihazlarının da KDV’den istisna olduğu ve söz konusu madde hükmünü yanlış yorumlamaktan dolayı işitme cihazlarından haksız yere KDV alındığına yönelik çalışmalar başlattık. Konuyla ilgili olarak İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Başkanı Sn. Viki Özromano’nun öncülüğünde gerek sayın bakanlarla, gerek işitme cihazı firmalarıyla çok sayıda toplantı yaptık. Bu toplantılar sonucunda işitme cihazlarının KDV’den istisna olduğu halde hatalı olarak KDV alındığını kendilerine bizzat anlattık.  Ve konuyu netleştirmek adına da Maliye Bakanlığı’ndan mukteza alınarak 24.10.2007 tarihinde ilgili kurum ve kuruluşlara gerekli duyuru yapıldı.

 

Ekte sunulan T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 16.10.2007 tarih B.07.1.GİB.0.01.54/5417-2338 sayılı muktezası gereği işitme engellilerin kullanımına yönelik olarak üretilen işitme cihazlarının dahilde teslimi ve ithali katma değer vergisinden istisna olduğuna dair yazı tarafımıza gönderilmiştir.

 

Bu muktezanın ardından yapılan duyurular sonucunda işitme cihazı firmaları işitme cihazlarından KDV alımını kaldırmışlar ve işitme engelli vatandaşlarımız, duymalarına yardımcı olan bu cihazları KDVsiz almaya başlamışlardır. İşitme engellilerin duymasını kolaylaştıran iyi bir dijital İşitme cihazının ortalama fiyatı 2000-3000 Dolar’dan başlamaktadır. (İşitme engelliler ve aileleri derneği olarak işitme engelliler ve ailelerine en uygun cihazın analog cihazlanma değil daha doğal ve kaliteli ses veren dijital cihazlanma olduğunu özellikle belirtiyoruz.) Zaten aileler bu kadar yüksek meblağda bir cihaz alımında zorlanırlarken üstüne bir de KDV ödemek zorunda kalacaklardır. İşitme cihazları lüks mal kapsamında değildir. Tamamen zorunlu ihtiyaca yönelik kullanım söz konusudur. Fiyatı ne kadar pahalı olursa olsun aileler bu cihazları almak zorundadırlar. Aksi taktirde erken yaşta doğru cihazla cihazlanamayan çocuklarımız yaşları ilerledikçe duymayı ve konuşmayı tamamen unutarak toplumdan uzak kendi hallerinde yaşamaya başlayacaklardır. Devletimiz vatandaşlarına bu şekilde bir muameleyi reva görmemelidir. İşitme engelli çocuklarımızın, gençlerimizin daha fazla dışlanmasına izin verilmemelidir. Bu devletin sosyal devlet olma bilincinin bir gereğidir.

 

            19 Temmuz 2008 / 26941 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla (karar sayısı 2008/13902) tüm işitme engelliler ve aileleri adına çok üzücü bir durum ortaya çıkmıştır. (Ortopedik cihazlar (Koltuk değnekleri, cerrahi kuşaklar ve fıtık bağları dahil) ;cebireler, gudyerler ve kırıklara mahsus diğer cihazlar; protez organlar; sağırların işitmesini kolaylaştırmaya mahsus cihazlar ve vücut kusur veya noksanlığını gidermek amacıyla üstte veya elde taşınan veya vücudun içine yerleştirilen diğer cihazlar (Aksam, parça ve aksesuarlar hariç))

 Devlet özürlü vatandaşları arasında Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırı davranarak özür grupları arasında eşitsizlik yaratmıştır. Görme engellilerin kullandıkları her türlü cihazlar KDV’den istisna olurken işitme engellilerin işitmelerine yardımcı olan cihazlar KDV’ye tabi tutulmuştur. Söz konusu kararla işitme engellilerin kullandıkları cihazlar özellikle belirtilerek işitme engellilerin sorunlarına yeni bir sorun daha eklenmiştir. İşitme engellilerin hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik kararlar alınması gerekirken aksine hem işitme engellilerin hem de ailelerinin hayatlarını zorlaştırıcı uygulamalar yapılmaktadır. Fiziksel olarak görünür bir rahatsızlık olmadığı için toplumda işitme engellilerin sorunlarına kayıtsız kalınmaktadır. Gerek okul hayatı gerekse iş hayatında önlerine çıkan zorluklarla mücadele etmeye çalışan işitme engelliler bir de daha iyi duymalarını sağlayacak, toplum içinde kendilerini daha rahat ifade etmelerine vesile olacak işitme cihazlarının alımında KDV engeliyle karşılaşmaktadırlar.

 

Toplumumuzda özürlü deyince bedensel engelliler, zihinsel engelliler, görme engelliler akla geliyor. Halbuki işitme engelliler de bu özür grubunun içinde yer alıyorlar. Toplumumuzda işitme engelli vatandaşlarımızın yaşadığı zorlukları, çektiği sıkıntıları bilen ve onlara yardımcı olmaya çalışan kaç vatandaşımız var? Biz bu yazıyla az da olsa bir kamuoyu yaratarak sessiz çoğunluğun sesini duyurmaya çalışıyoruz.

 

 

İşitme cihazlarından KDV alınmaması gerektiği halde bu konudan hem firmalar hem de aileler bilgi sahibi olmadığından yıllarca haksız olarak işitme cihazlarından KDV alınmıştır.  Yıllarca haksız yere ödediğimiz KDV’ler iade edilmediği gibi, KDV siz saltanatımız sadece 10 ay sürebildi.

 

İşitme engelinde erken ve doğru cihazlanmanın önemi göz önüne alındığında, SGK cihazlara 800 YTL ödemek yerine sadece 400-450 YTL öderken (bu konu ile ilgili binlerce haber ve dilekçe hazırladık) zaten çok pahalı olan bu cihazlara tekrar % 8 KDV uygulanması,  işitme engelli çocuklarımızı ve ailelerini son derece mağdur edecektir.  

 

İşitme engelli çocuklarımızın, gençlerimizin ve ailelerinin mağduriyetini azaltmak için gösterdiğimiz tüm çabalar bir anda yok olmuştur. Konunun hassasiyeti bakımından kamuoyunun bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

 

İşitme engelliler ve aileleri adına yoğun çaba sarf eden, gecesini gündüzünü işitme engellilere ayıran Sn. Viki Özromano’ya tüm işitme engelliler ve aileleri adına teşekkür ediyorum…




EK - 1: 

16.10.2007tarihli B.07.1.GİB.0.01.54/5417-2338 nolu Gelir İdaresi Başkanlığının Özelgesinde; [1][3]

İlgide kayıtlı dilekçelerinizde, işitme engelliler için üretilen işitme cihazı ve yedek parçalarının tesliminin katma değer vergisi karşısındaki durumu hakkında bilgi istenilmektedir.

Katma Değer Vergisi Kanunun 17ci maddesinin (4) numaralı fıkrasına 5378 sayılı Kanunun32nci maddesiyle 07.07.2005 tarihinden geçerli olmak üzere, eklenen (s) bendi ile “Özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç gereç ve özel bilgisayar programları” katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

Bu çerçevede, münhasıran özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamlarında kullanmaları için özel olarak üretilmiş her türlü araç gereç ile özel bilgisayar programları istisna kapsamında kabul edilecektir.

Buna göre, işitme engellilerin kullanımına yönelik olarak üretilen işitme cihazlarının dahilde teslimi ve ithali katma değer vergisinden istisnadır.

Diğer taraftan söz konusu cihazların yedek parçaları ile bunlara ilişkin olarak verilen bakım-onarım hizmetlerinin istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmadığından söz konusu yedek parçaların dahilde teslimi ve ithali ile bakım-onarım hizmetleri genel hükümler çerçevesinde katma değer vergisine tabi olacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Ahmet ÖĞÜT
Gelir İdaresi Grup Başkanı

29.07.2008

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM