İşgücü piyasası politikalarının uygulayıcısı konumunda olan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından istihdamın desteklenmesi ve artırılması, işsiz bireylerin mesleki yeteneklerinin geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması ve özel politika gerektiren birey ve grupların işgücü piyasasına entegrasyonunu sağlamak amacıyla aktif işgücü hizmetleri yürütülmektedir.
Aktif işgücü hizmetleri kapsamında yürütülen programlardan birisi olan İşgücü Uyum Programı(İUP), İŞKUR ile kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde düzenlenir. Programla amaçlanan, özel politika gerektiren gruplar (kadınlar, engelliler, eski hükümlüler, terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananlar, hane bazlı izleme sistemi kapsamında olanlar) başta olmak üzere işsizlerin işgücü piyasasına geçişini sağlayacak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplinini kazandırmaktır.
İUP uygulama süresi, her bir program için en fazla 10 aydır. Bir katılımcı en fazla 140 fiili gün programdan yararlanabilir. Programın ilk dört haftasında yararlanma süresi haftalık otuz yedi buçuk saat ve beş gün olarak uygulanır. İlk dört hafta sonrasında haftalık yararlanma süresi yirmi iki buçuk saat ve üç gün olarak uygulanır. Katılımcılara, katılım sağlanan günler üzerinden cep harçlığı yine katılım sağlanan günler üzerinden iş kazası ve meslek hastalığı sigortası ve genel sağlık sigortası primi ödenir. Katılımcılara İUP program süresi içerisinde meslek edindirmeye hazırlık eğitimleri, kişisel gelişim eğitimleri, iş arama becerisinin geliştirilmesine yönelik eğitimler verilir.
İşgücü Uyum Programlarına ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelik, 29.08.2024 tarihli 32647 sayılı resmi gazete de yayımlanmış, başvuru ve katılım şartları ilgili yönetmeliğin 7. maddesinde belirtilmiştir. İlgili maddeye göre İUP katılımcısı olabilmek için, a)Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, b)Kuruma kayıtlı olmak, c)18 yaşını tamamlamış olmak, d)yaşlılık veya malullük aylığı almamak,…………………..ğ)Kurum tarafından sunulan aktif işgücü veya işsizlik sigortası programlarının yararlanıcısı olmamak, şartları aranır.
İUP ile İşsizlik Ödeneği arasındaki ilişkiye baktığımızda, ğ bendine göre işsizlik ödeneği alan kişilerin İşgücü Uyum Programından yararlanmasının mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. İşsizlik ödeneği alırken başvuru yapmak istendiğinde sistem başvuruyu kabul etmeyecektir. Yine işsizlik ödeneği hak edişi yokken başvuru yapılmış ve programa başlatılmış katılımcıların sonrasında işsizlik ödeneği başvurusu yapması ve yararlanıcı olduğu tespit edildiğinde program ile ilişiği kesilecektir. İşsizlik ödeneğine ilişkin bu husus aynı zaman da işsizlik sigortası pasif programlarından olan kısa çalışma ödeneği, ücret garanti fonu yararlanıcıları da kapsamaktadır.
14.10.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.