Kısa Çalışma Uygulaması, personel maliyetlerini azaltan, işverenlerin deneyimli elemanlarını kaybetmesini engelleyen, işçilerin olası gelir kayıplarını azaltan bir programdır. Burada önemli olan işçi aleyhine olabilecek ücretsiz izin vb. uygulamaların ya da işten çıkarmaların önüne geçilmesi ve hatta istihdamda devamlılığının sağlanması ve korunmasıdır. Öncelikle belirtmek gerekir ki bir işverenin keyfi olarak kısa çalışma uygulamasına istediği zaman başvurabilmesi mümkün değildir. Kanun ve yönetmeliklerde kısa çalışmaya geçmenin mümkün olduğu haller belirtilmiştir.
• Genel ekonomik kriz: Ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olayların, ülke ekonomisini ve dolayısıyla işyerini ciddi anlamda etkileyip sarstığı durumlar,
• Sektörel kriz: Ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olaylardan doğrudan etkilenen sektörler ve bunlarla bağlantılı diğer sektörlerdeki işyerlerinin ciddi anlamda sarsıldığı durumlar,
• Bölgesel kriz: Ulusal veya uluslararası olaylardan dolayı belirli bir il veya bölgede faaliyette bulunan işyerlerinin ekonomik olarak ciddi şekilde etkilenip sarsıldığı durumlar,
• Zorlayıcı sebep: İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar ya da deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik vb.
hallerde işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması (en az 1/3 oranında) veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma yapılabilmektedir. Kısa çalışma uygulanan bu dönemde, sigortalıya Kısa Çalışma ödemesi yapılmaktadır.
İş yerinde kısa çalışma uygulanan bir işçinin ödenekten yararlanabilmesi için:
İşverenin kısa çalışma talebinin İş Müfettişince uygun bulunması ve kısa çalışma yapması uygun görülenler arasında ilgilinin isminin yer almış olması, kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla iş sözleşmesinin feshi dışında işsizlik ödeneğine hak kazanma koşullarından son üç yıl içinde 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olmak ve 120 gün hizmet akdinin sağlamış olması gerekir.
Gelinen noktada, kısa çalışma ödeneğinin etkinliğinin arttırılması ve daha çok işçinin kısa çalışmadan yararlanması amacıyla 3 Şubat 2024 tarihli ve 32449 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 1 inci maddesi ile yasal düzenleme yapılmıştır. Düzenlemeden önce kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla işçinin iş sözleşmesinin feshi dışında son üç yıl içinde 600 gün prim ödeme şartı gerekliyken düzenlemeden sonra 01.03.2024 tarihi ve sonrasında başlayacak kısa çalışma taleplerinde son üç yıl içerisinde 600 gün prim ödeme şartı 450 prim gününe düşürülmüştür.
26.02.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.