Mevcut dönemin ekonomik koşullarına uyum sağlayamayan ve rekabet koşullarında varlığını sürdürmede sorunlar yaşayan işletmeler ekonomik yapılarının bozulmasıyla birlikte maddi anlamda zor durumlara düşebilmekte, hatta çalışanlarının dahi ücret alacaklarını ödeyemeyecek konuma gelmektedirler. İşçilerinse tek geçim kaynağı olan ücretlerinin ödenmemesi kendilerinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimlerini zora sokmaktadır. Bu bağlamda işçilerin ücretlerinin ödenmemesi durumlarında alacak haklarının güvence altına alınması konusunda çeşitli hükümler ve düzenlemeler bulunmaktadır. Bunlardan biri de İŞKUR’ un sorumluluğunda bulunan Ücret Garanti Fonu’dur. Ücret Garanti Fonu, işsizlik sigortası kapsamında bulunan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hâllerde geçerli olmak üzere, işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan ödenmeyen ücret alacaklarını karşılamak amacı ile oluşturulmuştur.
İşverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, işverenin iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere işçilerin ödemeye esas belgelerle İŞKUR’ a müracaat etmesiyle Ücret Garanti Fonu devreye girer.
İşçilerin Ücret Garanti Fonundan yararlanılabilmesi için ücret alacağının bulunduğu dönemde işçinin işsizlik sigortası kanunu kapsamında çalışıyor olması, işverenin ödeme güçlüğü nedenlerinden birinin geçerli olması, işçinin ödenmeyen ücret alacağının işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önce oluşmuş ve zaman aşımına uğramamış olması, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son bir yıl içinde (bir gün dahi olsa) aynı işyerinde işsizlik sigortası kanunu kapsamında çalışıyor olması gerekir.
Ödeme güçlüğüne düşen işverenden ücret alacağı bulunan işçilerin İŞKUR birimine mücbir sebepler dışında şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir. Elektronik ortamda başvuru yapılamamakta olup başvuru için herhangi bir süre de belirlenmemiştir. Başvuruya engel mücbir sebeplerin olması halinde bu durumun belgelendirilmesi gerekir. Mücbir sebeplerin devamı durumunda vekaletname ile başvuru yapılabilir. Vekaletname ile başvuru yapılacaksa başvurunun Ücret Garanti Fonu kapsamında ücret alacağı için yapıldığı bilgisi yer almalıdır.
Başvuru esnasında İŞKUR birimleri tarafından Ücret Garanti Fonu talep dilekçesi, işçi alacak belgesi, işverenin ödeme güçlüğüne düştüğünü gösterir belge ile gerekli olması halinde ödemeye esas diğer belgeler talep edilmektedir. Başvuru aşamasında talep edilen ve işverenin ödeme güçlüğüne düştüğünü gösteren belge ödeme güçlüğünün şekline göre değişiklik göstermektedir.
İŞKUR’ a yapılan başvurular belge ve hak sahipliği kontrolleri yapıldıktan sonra başvuruyu izleyen ayın sonuna kadar, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki en fazla 3(üç) aylık temel ücret alacakları Ücret Garanti Fonu kapsamında ödenir.
Yukarıdaki bilgiler ışığında, işçinin fon uygulamasından yararlanabilmesi için iş sözleşmesinin sona ermiş olması gerekmez işçi işyerinde çalışıyorken de alamadığı ücret alacağı için şartları sağlaması durumunda başvuru yapabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda ücret alacağı zamanaşımının 5 yıl olduğu unutulmadan hak sahiplerinin İŞKUR birimine talepte bulunması önem arz eder.
29.12.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.