İşsizlik ödeneğine hak kazanabilmek için belirli bir süre çalışma ve prim ödemesi yapılması şartının gerçekleşmesi gerekir. Dolayısıyla işsizlik ödeneği prime bağlı bir tazminat türüdür. İlgililerin işsizlik ödeneği ödeme süresi hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 3 yıl içinde ödemiş oldukları işsizlik sigortalı prim gün sayısına göre belirlenmektedir. Buna göre hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde; 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
İşsizlik Ödeneği için ilk başvuru, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihi izleyen günden başlayarak 30 gün içinde şahsen veya elektronik ortamda yapılır. Başvuruyu takiben, İŞKUR personelince son 3 yıl prim gün sayısı, son dört ay kazanç bilgileri, fesih nedeni ve son 120 güne ilişkin bilgileri SGK kayıtlarından kontrol edilip onaylama işlemi yapılarak işsizlik ödeneği hak sahipliği belirlenir. İşsizlik ödeneği alınan dönemde veya sonrasında Kurum personeli tarafından geriye dönük kontroller sağlanır. Ödeme yapılan dönemde çalışılıp çalışılmadığı, gelir getirici bir faaliyette bulunulup bulunulmadığı, yaşlılık aylığı alınıp alınmadığı, ödeneğe hak kazanma koşullarının sağlanıp sağlanmadığı ile iş almaya hazır durumda olunup olunmadığının kontrolü SGK kayıtlarından yapılır. Bu kontroller sırasında en dikkat edilen durum ise konu başlığımızı oluşturan Sahte Sigortalılıktır.
Sonuç olarak, sahte sigortalılık sonuçları itibariyle işsizlik ödeneğinden yararlananlara haksız kazanç sağlayacağından kişilerden daha sonrasında faiziyle talep edileceği unutulmamalı ve sahte sigortalılıktan uzak durmaya özen gösterilmelidir.
02.11.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.