İstihdamın korunmasına, geliştirilmesine ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere İŞKUR tarafından aktif işgücü hizmetleri yürütülmektedir. Aktif işgücü hizmetleri kapsamında İŞKUR tarafından yürütülen Mesleki Eğitim Kursları (MEK), İşbaşı Eğitim Programları (İEP), Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) uygulamalardan birkaçıdır.
Mesleki eğitim kursları (MEK), İŞKUR’a kayıtlı herhangi bir mesleği olmayan, bir mesleği olmasına rağmen mesleğine uygun iş bulamayan veya mesleğinde yeterliliği olmayan işsizlerin niteliklerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla mesleki eğitim kursları (MEK) düzenlenir. Ayrıca mesleği olmayan, mesleğinde iş bulamayan veya mesleğinde yeterli olmayan işsizler için düzenlenen mesleki eğitimlerin yanında, çalışan kişilerin mesleki bilgi ve yeteneklerini geliştirmek ve yeni teknolojilere uyumlarını sağlamak amacıyla çalışanların mesleki eğitimi adı altında eğitimler de düzenlenmektedir.
İşbaşı Eğitim Programları (İEP), işsizlerin sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, işin süreçlerini işbaşında öğrenmelerini sağlayan öğrenme programıdır. İşbaşı eğitim programı ile mesleki deneyim ve tecrübe kazanan kişilerin istihdam edilebilirliği artmakta, nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenler ise işe alacakları kişileri işyerinde belirli bir süre gözlemleyerek işe alma konusunda isabetli karar verme imkânı elde etmektedir. Sağladığı uygulama avantajı ile İEP, teorik bilgileri işyerinde görme ve uygulama ile birleştirme imkânı doğurmaktadır.
Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) kapsamında verilen eğitimler ise, işgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde işgücünün yetiştirilebilmesi için kamu özel sektör iş birliğinde teorik ve uygulamalı eğitimlerin birleştirilerek mesleki eğitimlerin düzenlenmesidir. Teorik eğitim oda/borsa tarafından belirlenen eğitim mekânlarında veya işyerlerinde; uygulamalı eğitim ise işverenlerin talep ettiği sayıdaki kursiyerle talep sahibi işverenin işyerinde gerçekleştirilir. İhtiyaç duyulan nitelikli işgücü, işverenlerin talepleri doğrultusunda oluşturulan eğitim programları doğrultusunda yetiştirilir.
İŞKUR tarafından İl Müdürlüklerine gönderilen talimatla bahse konu MEGİP, İEP VE MEK kapsamındaki mesleki eğitim faaliyetlerinde bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerle çağrı merkezi faaliyetinde bulunan işyerleri ve toptan veya perakende ticaret yapan market ve süpermarketler ile kurs ve/veya program düzenlenmemesi, bununla birlikte işyeri faaliyet kodu farklı sektörlerde olmakla birlikte belirtilen kapsamda faaliyette bulunan işyerleri ile de kurs ve/veya program düzenlenmemesi gerektiği belirlenmiştir. Yeni uygulama 09/12/2021 tarihinden itibaren geçerli olmakla birlikte bu tarihten önce sözleşme imzalanmış ve fiili olarak başlatılmamış programlarda kapsam içinde yer almaktadır.
13.12.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.