Türkiye’de çalışma hakkı Anayasa ve kanunlar ile güvence altına alınmıştır. Dolayısıyla, yabancılarda Türkiye’de çalışma hakkına sahiptir. 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28'inci maddesi çerçevesinde Mavi Kart almış olanlar veya almaya hak kazananlar, yapılacak mesleğin icrasına ilişkin olarak ulusal mevzuatımızdaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve özel kanunlarda yer alan hususlar saklı kalmak koşuluyla, 6735 sayılı Kanun hükümleri gereğince çalışma izni almalarına gerek bulunmamaktadır. Ancak 13 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu’na göre Türkiye'de çalışmak isteyen yabancıların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından çalışma izni alması gerekmektedir.
Geçici Koruma(Suriyeli) statüsünü gösteren 99 ile başlayan yabancı kimlik numarasının yazılı olduğu kimlik belgesi olanlar için Geçici Koruma kayıt tarihinden itibaren 6 ay sonra, Uluslararası Koruma Başvuru sahibi veya şartlı mülteci kapsamında olanlar için ise Uluslararası Koruma başvuru tarihinden itibaren 6 ay sonra kayıtlı oldukları ikamet ilinde çalışmak üzere çalışma izni başvurusu yapılabilir.
Çalışma izni başvurusu, yabancı çalıştırmak isteyen işveren tarafından e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilmekte olup; Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilmektedir. Çalışma izni başvurusu konusunda detaylı bilgi ve desteğe ulaşabilmek için www.calismaizni.gov.tr adresini ziyaret edebilir veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Merkezi olan “ALO170” Çağrı hattını arayarak yardım talebinde bulunabilirler. Çalışma izni başvurusu ücretli değildir. Başvuru sırasında herhangi bir ücret ödenmez ancak başvuru olumlu sonuçlanırsa işverene bir e-posta ile çalışma izni başvurusunun olumlu sonuçlandığı ve “çalışma izni harcı” ve “değerli kağıt bedel” tutarlarının ödenmesi gerektiği bildirilir.
Bu noktada yabancı çalışanların adlarına işsizlik sigortası primi yatırıldığından bu kişiler işsizlik sigortası uygulamalarından istifade edebilirler. İşten ayrılan ve işsizlik ödeneği almak için İŞKUR’a başvuru yapan yabancı ülke vatandaşları iş arayan kaydı yaptırmak suretiyle işsizlik ödeneği başvurusunda bulunabilirler. Başvuru ve prim ödeme şartlarını sağlayanların ikamet/oturma iznine sahip olmaları kaydıyla işsizlik ödeneğinden yararlanmaları mümkündür. Uluslararası koruma ve geçici koruma statülerinin dışında kalan yabancılar sadece işsizlik ödeneğinden yararlanmak istediklerinde İŞKUR kaydı için “çalışma izni” koşulu aranmayıp “ikamet izni” yeterlidir.
17.08.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.