YAZARLARIMIZ
Ebru Yılmaz Kaya
İşsizlik Sigortası Şefi
ebruyilmazkaya@gmail.com



İşbaşı Eğitim Programı Önündeki KÇÖ Engeli Kalktı

İşverenler son dönemde yaşanmakta olan salgın sebebiyle birçok işyerindeki faaliyetlerine kısmen veya tamamen ara vererek İŞKUR tarafından sunulmakta olan hizmetlerden birisi olan Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanmak için başvuruda bulunmuş aynı zamanda da işbaşı eğitim programından yararlanma talebinde bulunmuşlardır. Ancak İŞKUR uygulamalarında kısa çalışma ödeneğinden yararlanılan dönem boyunca yeni işbaşı eğitim programı talebi değerlendirmeye alınmayacağından işverenlerin bu talepleri reddedilmiştir. 30.06.2021 tarihi itibariyle kısa çalışmanın son bulmasıyla işbaşı eğitim programının önündeki KÇÖ engeli de kalkmış oldu.

İş arayanı ve işvereni bir araya getiren aynı zamanda iş arayana ve işverene avantajlar sağlayan işbaşı eğitim programı, 2009 yılından beri İŞKUR tarafından özel sektör işbirliği ile uygulanmaktadır. Öğrencilerin zorunlu ve isteğe bağlı stajları yerine de geçebilen İşbaşı Eğitim Programının temel amacı; programa katılan kişilerin gerek eğitim hayatları boyunca gerekse bir mesleki eğitim kursuna katılmak suretiyle elde etmiş oldukları teorik bilgileri bir işyeri ortamında mal veya hizmet üretim süreçlerine bizzat katılıp uygulama yaparak pekiştirmelerini ve bu sayede mesleki deneyim kazanmalarını sağlamaktır. İşbaşı eğitim programı sayesinde katılımcıların sahip olduğu nitelikler geliştirilerek ve beceri açıkları giderilerek istihdam edilebilirliklerinin arttırılması sağlanmaya çalışılmaktadır. İŞKUR tarafından uygulanmakta olan işbaşı eğitim programları sayesinde kişiler hem iş deneyimi elde etmekte hem de bir meslek sahibi olmakta ve bu kişilerin işgücü piyasasına girişleri kolaylaşmaktadır.

İşbaşı eğitim programlarına ilişkin tanımlarda programın amacı daha çok programa katılan kişilerin mesleki deneyim kazanmalarının sağlanması olarak belirtilmiş olsa da bu programlar işverenlere de bir takım faydalar sağlamaktadır. İşbaşı eğitim programı sayesinde işverenler ileride çalıştıracakları kişileri belli bir süre gözlemleyerek, kişinin çalışma disiplini ve iş ahlakını görmekte, işe ve işyerine uyum sağlayıp sağlayamayacağı konusunda bilgi sahibi olmakta ve bu kişiyi işe alıp almama konusunda isabetli bir karar vererek doğru işçiyi seçme olanağı elde etmektedirler. İşbaşı eğitim programı ayrıca işverene işgücü yetiştirme maliyetlerinden kurtulma ve belli bir süre için de olsa üretim maliyetlerini düşürme imkanı da sağlamaktadır. Bu çerçevede genel bir değerlendirme yapacak olursak işbaşı eğitim programları katılımcılara mesleki deneyim kazanarak niteliklerini geliştirme ve iş bulma imkanı sunarken işverenlere de gelecekte çalıştırmayı planladıkları kişileri ihtiyaç duydukları nitelikleri kazandırarak eğitme ve sonrasında da bu kişileri istihdam ederek işgücü yetiştirme maliyetlerini azaltma imkanı sunmaktadır.

Katılımcılara 2021 yılında günlük 108,68 TL, öğrenciler için 81,51 TL, işsizlik ödeneği alanlar için ise 54,34 TL cep harçlığı ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca, katılımcıların program süresince brüt asgari ücretin %’1’i oranında iş kazası ve meslek hastalığı ile %4,5’i oranında genel sağlık sigortası primleri olmak üzere toplamda %5,5 oranındaki sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanmaktadır.

12.07.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM