YAZARLARIMIZ
Ebru Yılmaz Kaya
İşsizlik Sigortası Şefi
ebruyilmazkaya@gmail.com



KÇÖ Sonrasındaki İşsizlik Ödeneği Miktarına Dikkat!

İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için kendi istek ve kusuru olmaksızın işini kaybetmiş olanlardan işten ayrılmadan önceki son 120 gün hizmet akdine tabi çalışmış ve son üç yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması gerekir. İşsizlik ödeneğinin miktarı için sigortalının hizmet akdinin sona emesinden önceki 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınır. Günlük İÖ, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 40’ıdır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı aylık asgari ücretin brüt tutarının % 80’ini geçemez. 

Bir işçinin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için; kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar kısa çalışma ödeneğinden yararlanılır. Pandemi döneminde bu ödenekten daha fazla çalışanın faydalanabilmesi için kısa çalışma uygulamasında kolaylık getirilmiş ve kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 günde 450 gün sigortalı olunması şartı uygulanmaya başlanmıştır.

Kısa çalışmadaki hak sahipliğinde belirlenen son üç yıl prim gün sayısında yapılan bu düzenleme ile işsizlik ödeneğinde iki ayrı uygulama karşımıza çıkmaktadır.

1-Son üç yıl içinde 600 gün ve üzeri prim ile kısa çalışma ödeneğine hak kazanılmış ise, iş akdi sona erdiğinde İşsizlik ödeneği için başvurulan fesih tarihinden önceki son 3 yıllık dönemde kısa çalışmadan yararlanılmış bir fesih varsa bu fesih tarihinden önce yatırılan primler tekrar değerlendirilmeye alınmaz. Ancak bu durumdaki işçilere işsizlik ödeneğine başvurmaları durumunda ( istifa etmiş olsalar dahi) işsizlik ödeneği ödenir.

Ancak bu noktada işçi KÇÖ den kaynaklı işsizlik ödeneğini almaya hak kazandığından işsizlik ödeneği miktarı hesaplanırken sigortalının fesih tarihinden önceki 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınmaz. Buradaki hesaplamada kısa çalışmaya başlama tarihinden önceki 4 aylık prime esas kazançlar üzerinden işsizlik ödeneği miktarı belirlenir.

2-Son üç yıl içinde 450-599 gün prim ile kısa çalışma ödeneğine hak kazanılmış ise, iş akdi sona erdiğinde işsizlik ödeneği için başvurulan fesih tarihinden önceki son üç yıllık dönemde 450-599 gün prim ile kısa çalışmadan yararlanılmış bir fesih varsa bu fesih tarihinden önce yatırılan primler tekrar hesaplamaya dahil edilir. Bu durumdaki işçilerin işsizlik ödeneğine başvurmaları durumunda işsizlik ödeneği alma şartlarını tümüyle sağlaması gerekir. İşsizlik ödeneği miktarı da fesih tarihinden önceki 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplama yapılır.

30.06.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM