Çalışma yaşamında, özellikle de çalışan kadınların sayısının arttırılması ve istihdamda kalmalarının sağlanması, iş ve aile bakımından da dengenin korunması amacıyla son yıllarda birtakım düzenlemelere gidilmiştir. Şubat 2016 itibarıyla yürürlüğe giren 6663 sayılı Kanunla kadın çalışanlar ve ebeveynlerin özlük hakları ve doğuma bağlı izinlerine ilişkin olarak önemli iyileştirmeler sağlanmıştır. İş Kanununun ilgili maddesinde “çalışanların doğuma bağlı ücretli yarı zamanlı çalışma haklarının düzenlenmesi” bunlardan bazılarıdır. Yarım çalışma nedeniyle ortaya çıkan gelir kaybının telafi edilmesi amacıyla da 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yapılan ek bir düzenleme ile “Doğum ve Evlat Edinme Sonrası Yarım Çalışma Ödeneği” uygulamaya geçirilmiştir.
İş Kanunu’nun, analık hâlinde çalışma ve süt iznini düzenleyen 74. maddesi ile doğum sonrası analık hali izni bitiminden itibaren kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri halinde; birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilmekte, çoğul doğum halinde bu sürelere otuzar gün eklenmekte, çocuğun engelli doğması halinde bu süreler 360 gün olarak uygulanmaktadır.
İŞKUR tarafından işçiye, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin süresince doğum ve evlat edinme sonrası Yarım Çalışma Ödeneği ödenir. Yarım Çalışma Ödeneği süreleri: birinci doğumda en fazla 30 gün, ikinci doğumda en fazla 60 gün, sonraki doğumlarda en fazla 90 gün, çocuğun engelli doğması hâlinde en fazla 180 gün, Çoğul doğumlarda ilave edilen 30 gün için 15 gündür. Bir kişinin Yarım Çalışma Ödeneğinden yararlanabilmesi için:
• Çocuğun hayatta olması/evlat edinmede 3 yaşından küçük olması,
• Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmış olması,
• İşçinin adına doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması,
• Doğum ve evlat edinme sonrası analık hâli izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması gerekir.
Burada vurgulanması gereken hususlardan birisi, Yarım Çalışma Ödeneğinden yararlanabilmek için gerekli olan prim şartının, son üç yıl içerisinde Kısa Çalışma Ödeneğinin ödenip ödenmediğine bakılmaksızın en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmiş olmasıdır. Özetle yarım çalışma ödeneğinin son üç yıl prim gün sayısının hesabında kısa çalışma hak sahipliği var ise buradaki prim gün sayıları tekrar hesaplamaya dahil edilecektir. Anlaşılır şekilde ifade etmek gerekirse, son bir yıldır pandemi etkilerinden kaynaklı olarak kısa çalışmada olan işçi doğum, evlat edinme gibi bir nedenle yarım çalışmaya geçmek isterse bu talebi olumlu olarak karşılanır.
03.06.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.