YAZARLARIMIZ
Ebru Yılmaz Kaya
İşsizlik Sigortası Şefi
ebruyilmazkaya@gmail.com



İşten Çıkışı Yapılmayan İEP Kursiyeri Olamaz

İŞKUR tarafından yürütülen Aktif İşgücü Programlarından birisi İşbaşı Eğitim Programıdır. Programın temel amacı mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırılarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasıdır. Bir diğer amacı ise nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkanı sunmaktır. Bu sayede, iş arayan ancak iş tecrübesi olmadığı için iş bulamayan kişiler iş tecrübesi kazanmakta, işverenler ise ihtiyaç duydukları işgücünü kendileri yetiştirme imkanına kavuşmakta olduğundan hem iş arayanlar hem de işverenler doğru iş ve doğru işçi bulma olanağı elde ederler.

İşbaşı eğitim programı ilgili mevzuatı gereği, en az 2 sigortalı çalışanı bulunan ve İŞKUR’a kayıtlı olan tüm işyerlerinde uygulanabilir. Kamu kurumu olmayan, kamu kurumu teşkilatı içerisinde yer almayan, kısa çalışma ödeneğinden ve ücret garanti fonundan yararlanmayan tüm işverenler programa başvurabilir. Yani özel sektör işyerleri, ticaret odaları, sanayi odaları, ticaret ve sanayi odaları, esnaf odaları, sendikalar, konfederasyonlar, vakıflar, dernekler, bankalar, kamu kurumlarının hizmet alım ihalelerini alan firmalar, noterler, aile hekimleri, site yönetimleri, okul aile birlikleri, öğretmenevleri, organize sanayi bölgeleri müdürlükleri, teknokentler, meslek birlikleri programdan yararlanabilir.

İşbaşı eğitim programına katılımcı olmak için gerekli şartlar Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinin 52. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre;

  • Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
  • 15 yaşını tamamlamış olmak,
  • İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısmı veya eşi olmamak,
  • Emekli olmamak,
  • Program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olmak,
  • Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak,
  • İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak, İEP’te katılımcı olmak için gerekli şartları oluşturmaktadır.

COVID-19 sebebiyle işçi çıkarmanın da yasak olduğu bu salgın döneminde, işverenler tarafından ücretsiz izne veya kısa çalışmaya çıkarılan kişiler için ilgili dönemde eksik gün sebebi  18-Kısa Çalışma Ödeneği”, “21-Diğer Ücretsiz İzin” ve “27-Kısa Çalışma Ödeneği ve Diğer Nedenler”,28-Pandemi Ücretsiz İzin (4857 Geç. 10 Md.)ve 29-Pandemi Ücretsiz İzin (4857 Geç. 10.Md) ve Diğerolarak bildirilmekte ve prim yatırılmamaktadır. Eksik gün sebebinin sıfır gün ve kazanç olarak bildirildiği durumlarda “Program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olmak” şartının sağlanmış olmasından dolayı bu kapsamdaki kişilerin işten çıkışları verildiği anda İEP katılımcı olabilirler ancak bu kişiler işten çıkarılmadıkları sürece iş başı eğitim programından yararlandırılmazlar.

21.05.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM