YAZARLARIMIZ
Ebru Yılmaz Kaya
İşsizlik Sigortası Şefi
ebruyilmazkaya@gmail.com



KÇÖ Ve İEP Çakışması

İŞKUR tarafından işsizlerin işgücü piyasasına girmelerini kolaylaştırmak ve mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen, iş arayanı ve işvereni bir araya getiren işbaşı eğitim programı, bireyin iş yerine uyum sağlamasına yardımcı olmakta, eğitim gördüğü meslekte bilgi, beceri ve iş alışkanlıkları kazandırmakta ve yeteneklerini geliştirmesini sağlamaktadır. Ayrıca işverenler bu program sayesinde işe alma potansiyeli bulunan bireyleri deneme ve gözlemleme imkânına sahip olmaktadırlar. Uygulanan program ile işveren katılımcıya herhangi bir ücret ödemediğinden ilave bir maliyet ve yükümlülük üstlenmemektedir.

İşverenler son dönemde yaşanmakta olan salgın sebebiyle birçok işyerindeki faaliyetlerine kısmen veya tamamen ara vererek İŞKUR tarafından sunulmakta olan hizmetlerden birisi olan Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanmak için başvuru yapmakta aynı zamanda da işbaşı eğitim programından yararlanma talebinde bulunmaktadır. İşbaşı eğitim programlarına ilişkin olarak mevzuat düzenlemeleri çerçevesinde aynı ay içerisinde hem kısa çalışma hem iş başı eğitim programından başvuru imkanı bulunmamaktadır. İşbaşı eğitim programlarından yararlanmaya devam eden ve KÇÖ uzatmadan yararlanmak isteyen işverenlerin programlarına ara vermeleri veya ¼ lük süresi içerisinde ise programlarını iptal edebilirler.

Pandemiden kaynaklı ekonomik etkilerin devam ediyor olması nedeni 24.04.2021 tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile kısa çalışma uygulaması 01.04.2021 den itibaren 3 ay uzatılmış sürece ilişkin olarak İşbaşı Eğitim Programına ilişkin ilave düzenlemelerin yapılması ihtiyacı da doğmuştur. Düzenleme ile birlikte 1 Nisan 2021 tarihinden itibaren uzatılan kısa çalışma uygulanmasından yararlanacak işverenler ile düzenlenen İşbaşı Eğitim Programlarına ilişkin olarak; 1-30 Nisan 2021 tarihleri arasında kısa çalışma uygulaması ile İşbaşı Eğitim Programları kısmen veya tamamen çakışma olması durumunda bu dönem için herhangi bir işlem yapılmaması gerektiği İŞKUR tarafından belirlenmiştir.

Örneğin; 31 Mart 2021 tarihi itibariyle A işyeri ile kısa çalışma uygulamasından yararlanmadığının görülmesi sebebiyle 1 Nisan 2021 tarihinden itibaren İşbaşı Eğitim Programı başlatılmışsa, 1 Mayıs 2021 tarihi itibariyle yapılan kontrollerde işyerinin, kısa çalışma uygulamasının geriye dönük olarak uzatılması sebebiyle 1 Nisan 2021 tarihi itibariyle işyerindeki çalışanlarının tamamı için kısa çalışmadan yararlanmaya başladığının görülmesi durumunda, bu işyeri ile düzenlenen İşbaşı Eğitim Programına ilişkin olarak 1-30 Nisan 2021 tarihleri arası için herhangi bir işlem tesis edilmemesi gerekmektedir. Ancak bu işyeri ile düzenlenen İşbaşı Eğitim Programına işverenin kısa çalışma uygulamasından yararlanmaya son vermemesi durumunda 1 Mayıs 2021 tarihi itibariyle İŞKUR il müdürlüklerince resen ara verilmesi gerekmektedir.  Tespitin geç yapılması sebebiyle 1 Mayıs 2021 tarihinden sonra KÇÖ ve İEP ten birlikte yararlanılmasından dolayı ödeme yapılmış olması durumunda, program kapsamındaki ödemelerin işverenden tahsil edilmesi gerekmektedir.

*KÇÖ : Kısa Çalışma Ödeneği

*İEP : İşbaşı Eğitim Programı

30.04.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM